РЕФОРМАТА НЕ СТРУВА!

Форуми за взаимопомощ на лекарите специалисти

Модератори: fotografa, Група на лекарите

angelov
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Мар 30, 2006 9:41 pm
Местоположение: Варна, ул.М.Балабанов №1

Мнение от angelov » Нед Мар 04, 2007 6:47 pm

Рисковете на професията

Вниманието на обществата основно е фокусирано към намаляване на рисковете от катастрофалните разходи при евентуално тежко заболяване.Те се финансират от общите данъчни приходи,от установени със закон осигурителни фондове или от частни застраховки.В резултат при заболяване хората са изцяло или частично обезпечени с необходимите средства.
Какви са рисковете за лекарите?На пръв поглед те съвпадат с тези на всеки професионалист,който отделя 5-10 или повече години за образование,прави разходи и за този период обикновено се лишава от приходи.С изключение на специалистите на публична служба изглежда,че всяка свободна професия е свързана с риска да се покриват трудно и/или неадекватно направените инвестиции.Преобладаващата култура в нашето общество е с нагласата да оценява заслугата независимо от натрупания „човешки капитал” и само и изцяло въз основа на непосредствено извършеното действие.Така в работата на лекаря,като изключим очевидните материални разходи,като основание за възнаграждението му се приема времето в което е ангажиран по даден случай.Не е случайно тогава,че се установява сходство /в най-добрия случай/ с възнаграждението за други услуги/фризьорски,козметични/,които далеко не изискват сравнима квалификация и отговорност.Защо все пак смятам,че лекарската професия е ущетена за разлика или в по-голяма степен от други сходни по степен на необходима подготовка занятия.В медицинската практика всеки случай е отделен „архитектурен проект” или отделен „съдебен казус”.Някой би ли ми посочил архитект или юрист на свободна практика,който би се ангажирал за 10-на лева за проект или казус?Нещо повече като измерител за дохода на представител на уважаваните от мен горепосочени професии служи стойността на проектирания обект или размера на съдебния иск.Каква стойност определят за човешкото здраве и живот тези които определят хонорарите на медицинските специалисти!
Но отношенията са още по комплицирани.В доболничната помощ медиците придобиха правото /и задължението/ да се регистрират като независими пазарни субекти.В рамките на националната здравна система те се оказаха със задължението да отговарят за разходите си като свободни предприемачи и едновременно в ангажиментите си и размера на хонорарите си-в положението на ниско поставени чиновници.Аз и друг път съм писал,че за политиците здравеопазването и медицината са удобен инструмент за пропаганда и популизъм.Все се намират едни добри хора,които са много загрижени за болните,за бедните и работят енергично и великодушно в тяхна полза...с чужди пари
т. е. със средствата на данъкоплатците.
В резултат на настоящото статукво /което всъщност съществува от десетилетия но проявите му са най-осезаеми и диспропорциите най-болезнени в условията на пазарни отношения/медицинските специалисти се оказват в положение на губещи от поемането на неоправдан и небалансиран риск.
За илюстрация ще си послужа с една хипотетична мнима ситуация.Представете си една непублична „огнена бригада” или пожарна команда по български,която се е оборудвала,подготвила,квалифицирала и денонощно бди за да бъде в услуга на хората.Минават месеци и случаят възниква.Нашите юнаци се справят геройски-пожарът е потушен.Идва моментът за разплащане-по нашенски тертип им се казва:
за транспорт-20 лева,за вода-30 лева,за работа-осем надници по 20 лева 160 лв. или общо 210 лв.Е,ще може ли да просъществува такава пожарна служба?
Все пак как да се излезе от положението?Сигурно има и добронамерени политици които мислят как да се поправят дефектите.В информационното пространство се върти натрапливо един факт,който обаче е само част от истината и всъщност подвежда усилията в неправилна посока-„разходи за здравеопазване 4.3% каквито не съществуват в друга европейска страна”.Да, толкова са публичните разходи,но за да е коректна преценката сравнението трябва да се прави само с публичните разходи в другите европейски страни.Същите в Полша до преди 2 г. бяха 4.5%,в Гърция 5.3%,а в Латвия,Естония и Литва даже между 3.3 и 4.3%,за ЕС-25 средно 5.8%.Ако се прибавят и частните разходи за ЕС-25 числото става е 7.9%.А колко са частните разходи за здраве в България,на светло и „в сиво”?Проблемът не е в процента от БВП,а в самия БВП на глава от населението.Той не е за съжаление този на гражданина от Люгсембург,Швейцария или Германия.Няма как да се очаква и рязко покачване у нас.
Затова усилията трябва да се насочат към повишаване на ефективността на здравеопазването.
Тъй като темата на тази бележка е друга,само ще спомена:трябва да се въведат стимули здравето да се поддържа или възстановява в сектори с най-ниски разходи т. е. да се създадат условия за трасфериране на дейности от болничната към доболничната помощ,без да се създават неудобства и затруднения за специалистите от стационарите.
/Повече в „Диагноза и предписание”...сайта на МЗ/

angelov
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Мар 30, 2006 9:41 pm
Местоположение: Варна, ул.М.Балабанов №1

Мнение от angelov » Вто Апр 17, 2007 12:51 am

Рисковете на професията”...ако подтекстът е неясен...
Ясно е,че пациентите с тежки остри или хронични заболявания са застрашени от катастрофални разходи. Осигурителните системи са възникнали за да посрещнат риска от финансова разруха.Но ако за болните съществува опасноста да похарчат огромни суми,каквато всъщност е естествената цена на лечението,за медицинските специалисти,след като са направили значителни инвестиции в познания,умения и материални разходи,рискът е да не получат тези пари.В нашето общество се полагат усилия за снемане на тежестта и риска за пациентите,но за медиците не само се мисли твърде малко,но даже се правят и всякакви маневри за да се подбие цената на техния труд.Ако приемем условно,че съществува съгласие относно значимостта и високата стойност на здравеопазните дейности,то подходите за тяхното възмездяване биха били два - „по малко,но редовно” или „при възникнал случай в пълен размер”.Ако хората биха били склонни да се явяват редовно при лекаря за да запазят своето здраве и тези услуги са предварително договорени и заплащането е гарантирано то цената би могла да бъде /примерно/ и 10 лв.Но когато болният се явява инцидентно,при вече възникноло заболяване,цената която следва да заплати лично или чрез своя осигурител би трябвало да бъде многократно по висока,компенсирайки медицинския специалист за неговата трайна готовност,познания и умения за решаването на огромния брой здравни проблеми,физическото му присъствие в здравното заведение дори и когато то е останало неоползотворено,както и за поддържането на съответната медицинска екипировка.

17.04.2007 Д-р В.Ангелов

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Чет Апр 19, 2007 8:40 am

Следим внимателно мненията Ви във форума, д-р Ангелов. И няма как да не подкрепим повечето от тях. Бих помолил да ги разделяте на части за по - добро дискутиране. Дългите постинги очевидно предразполагат потребителите и към дълги размисли, след които пък вече не отговарят толкова бързо.

angelov
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Мар 30, 2006 9:41 pm
Местоположение: Варна, ул.М.Балабанов №1

Мнение от angelov » Чет Апр 19, 2007 11:17 pm

Благодаря,ще се съобразя със съвета Ви.
Важното е да има повече участници и идеята да се развива.

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Съб Сеп 15, 2007 8:19 pm

Ами как ще струва реформата, като за честен и усърден труд те "награждават" с глоби!

angelov
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Мар 30, 2006 9:41 pm
Местоположение: Варна, ул.М.Балабанов №1

Мнение от angelov » Вто Окт 02, 2007 11:22 pm

Абсурдите на нашето здравеорпазване

Българската държава „гарантира...опазването на здравето”/ Закон за здравето ,чл.2/.
Гарантира,но само на думи.
„Здравето е приоритет” ,но не е приоритетна позицията на тези,които непосредствено се грижат за него.
По брой на лекарите спрямо населението сме сред водещите страни в Европа.Така както сме водещи и по смъртност от сърдечно съдови заболявания.
Лекари има,но мотивация няма.
Мотивация няма,но това очевидно не вълнува здравните власти.
Годишно само регистрираните доболнични прегледи са над 50 млн.,хоспитализираните
болни са повече от 1,4 млн.Ползата от тези усилия никой не е нито доказал,нито измерил.
Публичните разходи за здравеопазване за 5 г. се удвоиха.Пациентите плащат над 1 милиард допълнително от джоба си.Осезаема промяна липсва.
Ако съдим по обема дейности и обобщените здравни резултати,качеството и ефективността са на незадоволително равнище.Да,но управляващите не представят нинаква идея как да се подобри положението.
Здравната администрация няма идеи,но не се интересува и от предложенията на тези,които имат.
Популярно е мнението,че средствата за здравеопазване са недостатъчни.Засега държавата няма намерение да увеличава публичните средства за здраве.
Цените на здравните услуги в доболничната и болничната помощ са неприемливо ниски.Здравната каса се оправдава с ограничения бюджет,но не е съгласна на по-малко дейности с по-високи цени.
Държавата няма необходимите средства за здравеопазване и не е в състояние да плаща повече.Държавата не плаща,но не е съгласна и пациентите да доплащат.
Пациентите нямат право да доплащат,но имат право да плащат.
Нещо повече,властите поощряват плащането и допълнителното осигуряване в доброволни фондове.
Медицинските специалисти не одобряват условията по договора и взаимоотношенията с касата.Не одобряват договора но го подписват и работят.
Когато протестираха медиците от „Пирогов” подкрепиха масово колегите си.
Сега следят с интерес протестите на учителите.

Варна,02.10.2007 д-р В.Ангелов

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Нед Окт 21, 2007 11:26 am

Лекарите не само следят протеста на Учителите, но и го подкрепят. Вижте тук !

Отговори