РЕФОРМАТА НЕ СТРУВА!

Форуми за взаимопомощ на лекарите специалисти

Модератори: fotografa, Група на лекарите

дркунев
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Апр 14, 2006 8:59 am

РЕФОРМАТА НЕ СТРУВА!

Мнение от дркунев » Чет Апр 20, 2006 11:02 am

Реформата се прави ,за да подобри една система или да я замени с принципно нова.На практика се получи абсурдното положение 1 200 000 граждани да отанат без медицинско осигуряване и обслужване.
Надявам се това да стигне по интернет и до Страсбург.
Д-р Кунев-кардиолог

румяна_х
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 4:18 pm
Местоположение: България

Мнение от румяна_х » Чет Апр 20, 2006 12:53 pm

Наистина е абсурдно толкова много българи да останат без медицинско осигуряване и обслужване .Но почти във всички цивилизовани държави този въпрос е решен има болнични заведения в които се обслужват наистина социално слаби хора.У нас този въпрос трябва да се прецизира много точно и да се разбере кои са социално слаби и не могат да се осигуряват сами,защото не е възможно всички тези 1200 000 души да са безработни.Аз работя в системата на здравеопзването и пред себе си всеки ден виждам млади и здрави хора,които не искат да работят.Ами кой да ги осигурява тях.Аз и всички тези,които работим ли да им плащаме осигуровките?Защо здравеопазването за такива трябва да е безплатно.смятам че за тази част от хората реформата няма вина .Все пак всяко нещо си има своята цена.

хипократ
Мнения: 9
Регистриран на: Вто Апр 11, 2006 6:01 pm

Мнение от хипократ » Нед Апр 23, 2006 11:12 am

Тук ще вмъкна мнението на един неврохирург, с който се видяхме наскоро и който се съмнява дали писането в такива форуми, ще промени нещата. Та той каза следното:
"-Сбъркана е системата на финансиране! Преди трябваше да прегледаш пациента и да му обясниш, че няма нужда да се оперира. И това стерува 0 лв. 00 ст. А сега - обратно. Т.е. Нарушен е основния принцип в медицината: Primum non nocere!"
Аз мога да кажа от мое име, че не можеш да оставиш в началото на 21-ви век един човек да живее по-зле от едно куче, а още по-малко да го оставиш без медицинска помощ. Но нека това не става на гърба на лекарите. Ние приемаме такива хора, но не защото сме се клели (За справка виж Хипократовата клетва)! А от чисто човешко съчувствие и много често без пари.
Просто обществото и институциите трябва да се справят с този проблем като направят и финансират лечебни заведения за социално слаби.

angelov
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Мар 30, 2006 9:41 pm
Местоположение: Варна, ул.М.Балабанов №1

Мнение от angelov » Нед Апр 23, 2006 11:11 pm

Уважаеми колеги,крайно време е да изработим стратегия за защита на нашите интереси , която да отстояваме системно и последователно.Вкопчването в отделни детайли само изчерпва енергията ни и ни отклонява от основните цели.
Ние сме участници в една индустрия-„производство” на здравни услуги и всички обстоятелства,които съдействат за увеличаване на потребителското „търсене” са в наш
интерес,както и обратното.Това се отнася до всички случаи,когато пациентът в условията на един либерален пазар заплаща директно или чрез своя застраховател/каса/ медицинската помощ.Ето няколко базисни фактора:
-Отношението на обществото към медицинската наука,медицинската професия и лекарското съсловие.
Преценявате ли какъв ущърб нанася на първо място на самите пациенти,но и на медицинските специалисти ниската здравна култура на населението и свързаното с нея недоверие към научната медицина и търсене на шамани,магьосници и екстрасенси?Защитаваме ли достатъчно престижа на съсловието като противодействаме на неоснователни медийни атаки, но и отстояваме поддържането на високи професионални стандарти.
-Правителствени регулации,които допускат заобикаляне на медицинската намеса.
Фрапантен пример е е ширещата се свободна продажба на почти всякакви медикаменти.Търговията процъфтява-помощник фармацевти поставят диагнози и определят дози зад щанда...А всъщност съществува ли активен медикамент,който абсолютно безконтролно и безрисково може да се препоръча от непрофесионалист?Едно осъзнато лекарско съсловие не би трябвало да наблюдава безучастно това явление.
-В индивидуален план търсенето на здравни услуги зависи и от общия брой участници на пазара на медицински дейности.
За практикуващите към момента медицински специалисти продължаващото свръхпроизводство на здравни кадри и/или безпрепятственото допускане на чужденци на здравния пазар е неблагоприятна тенденция водеща в крайна сметка до дъмпингови цени .
-Съгласуване на цените на медицинските услуги и недопускане на възнаграждения,преценявани като неадекватни за лекарската професия,съпоставяйки ги със заплащането на други професии, при нашите условия.
От години „водим безуспешна битка” да задминем по хонорари и доходи фризьорки,козметички и др.А с автомонтьорите положението е направо безнадеждно...
А ако все още съществува централния въпрос,който е обект на правителствени решения-каква здравна система предпочитаме,отговорът еднозначно би трябвало да бъде-либерална пазарна, със реални собственици на здравните ресурси,конкурентно структурирана среда за нашите контрагенти-осигурители,финансови посредници/за да не могат да ни налагат монополни цени,да ни въвличат в унизителни бюрократични процедури и пр./
-За реалната защита на съсловните ни интереси е необходим съюз или съюзи,който функционират прозрачно,информират регулярно своите членове,осигуряват дискусионна среда и създават условия за автентично представителство.
Дали разполагаме с такъв към момента-преценете вие ...
Считам,че това са по-важните насоки ,по които да съсредоточим усилията си.

Д-р Веселин Ангелов,кардиолог Варна , e-mail angelov@mnet.bg

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Пон Апр 24, 2006 8:52 am

Аплодирам това точно и ясно изказване. И се радвам, че може да бъде прочетено от повече хора. Този форум е натравен именно с тази цел - да се съберем в интернет пространството и да "изработим стратегия за защита на нашите интереси". То има и други форуми направени с тази цел, ама да сте видяли някой толкова удобен? Призивът ми е да ангажираме колкото може повече колеги да влизат тук, да четат и да публикуват теми и мнения. Което би дало възможност съсловието да си лека полека да се обединява в защита на интересите си. Оставам с впечатлението, че твърде малко колеги ползват интернет, да не говорим пък колко време им остава да седнат пред компютъра. Други пък изобщо не вярват, че писането в интернет може изобщо нещо да промени. Аз обаче не мисля така. Всеки ден прекарването по 5-10 минутки пред компютъра може да те може да те направи по - информиран и ангажиран. Нима е необходимо да виснем пред площадите и да блокираме кръстовища, когато вече има по интелигентни методи!? Ако трябва и това ще направим, но отнема много повече време и усилия. Мисля, че трябва да ангажираме журналистите, да се научим да ги съдим тия дето ни нарушават правата и да водим диалог с органите и институциите. Има си начин да се поставят въпросите, така че да ни чуят. Ама преди всичко трябва да се наговорим какво искаме.

lion
Мнения: 208
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion » Пон Апр 24, 2006 10:50 am

fotografa написа:То има и други форуми направени с тази цел, ама да сте видяли някой толкова удобен? Призивът ми е да ангажираме колкото може повече колеги да влизат тук, да четат и да публикуват теми и мнения.
Fotografa, кво общо имаш с администратора на този форум. Щото взе много да го рекламираш.
Що се касае за изказването на Д-р Ангелов - в момента нямаме действаща съсловна организация (в интерес на съсловието, а не въобще). Затова според мен трябва максимално бързо да се организираме, да решим какво може да се направи и да действаме.

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Пон Апр 24, 2006 11:30 am

Администратора е мой инструктор по айкидо. Няма какво да го рекламираме, ами той на доброволни начала направи този форум в момент, когато отчаяно търсехме място в интернет, където да се чуе гласа ни. Той ми показа, че има и други форуми, но те не действат същински, или са много неудобно направени. На едно събиране на софийските ОПЛ бе зададен директен въпрос към Андрей Кехайов, защо от години има сайт на БЛС, а там няма форум. И той отговори в стил: Ние... медиите!... по въпросите за...бла...бла...бла... и нищо съществено не каза, а само се скри много умело зад думите си... И в резултат на това дойде този форум. :twisted: Дайте сега да се организираме. :idea:

ptomoff
Site Admin
Мнения: 753
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Вто Апр 25, 2006 5:17 pm

lion написа:
fotografa написа:То има и други форуми направени с тази цел, ама да сте видяли някой толкова удобен? Призивът ми е да ангажираме колкото може повече колеги да влизат тук, да четат и да публикуват теми и мнения.
Fotografa, кво общо имаш с администратора на този форум. Щото взе много да го рекламираш.
Всъщност fotografa е причината този форум да се появи на бял свят. Аз му помагам в това нелеко начинание. И двамата отделяме собствени средства и свободно време, за да може лекарите да имат място, където истински да общуват.

Колкото до другите медицински форуми, в тази тема можете да ги разгледате и да прецените кое как е направено.

Стига толкова, че се отклонихме от въпроса, а той е: РЕФОРМАТА НЕ СТРУВА!

angelov
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Мар 30, 2006 9:41 pm
Местоположение: Варна, ул.М.Балабанов №1

Мнение от angelov » Сря Май 10, 2006 11:36 pm

Този форум трябва да се " раздвижи"...

Днес чух от медиите,че големият проблем на спешната помощ било обстоятелството,че на линейките вратите не се затваряли.Като се закупели 200 коли /за 7 млн. Евро/ и дефибрилатори ,нещата щели да се оправят....И още един повтарян напоследък рефрен:„за 120 евро на човек, годишно здравеопазване не се прави”....Е след това обяснение, да гледаме ли спокойно как здравеопазването се разпада?
Ами господа,покажете какво можете да предложите за 120 евро!Какво се промени,като разходите от 2000 до 2004 г. се удвоиха,да не би да се подобриха показателите за здравното състояние?
И още нещо-има лява и дясна политика.При лявата –средствата се централизират и управляват.
от подчинено на правителството управително тяло и регулаторният инструмент е контролът.
При дясната- средствата и управлението на ресурсите стои по-близо до техните собственици-изборни органи,локални власти.Регулаторният инструмент е цената,а предпочитаната среда - конкурентната.

...Обещавам ви и по-обстоен коментар и предложения...
д-р В. Б. Ангелов

ptomoff
Site Admin
Мнения: 753
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Чет Май 11, 2006 6:21 pm

angelov написа:Този форум трябва да се " раздвижи"...
За това се надяваме на вас - лекарите, да пишете повече, защото само с нашите услия няма как да стане.
angelov написа:Какво се промени,като разходите от 2000 до 2004 г. се удвоиха,да не би да се подобриха показателите за здравното състояние?
Напълно съм съгласен, че няма изобщо никаква визия (стратегия) как да се подобри разпредлянето на финансите. И затова винаги се налагат рестриктивни мерки на двете страни - на лекарите се орязват парите, на пациентите се увеличават вноските, и както се казваше във вица "на теория трябваше да имаме 300 долара, а на практика имаме три ку*ви".

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Чет Май 11, 2006 10:43 pm

Много ми харесват изказванията на колегата Ангелов, а коментарите на админа - хе-хе - направо ме разсмиват :D . Явно форумът вече е "в движение". Какво направи реформата до сега? Първо поосвободи малко частния пазар на медицински услуги, но пък наложи вездесъщия контрол на здравната каса. Сложи на съсловието една шапка - БЛС, с която не всички са съгласни. Както се казва във вица - какво ще пиеш? - Уиски... - Няма "не искам" - ще пиеш бира! :lol: Доходите на някои лекари се вдигнаха, а други незаслужено гладуват. Най - страшното е разделението настъпило сред колегите. Джипита, специалисти, болнична, доболнична помощ - противопоставиха интересите им и ги настроиха едни срещу други! А са от едната страна на барикадата! Чиновници с лекарски дипломи обикалят като лешояди злорадо потривайки ръце при мисълта да порежат някой нещастен колега с тлъста глоба. Сигурно им дават процент! Бюрократичния вихър! Кой може да се похвали вече, че има достатъчно време за своите пациенти!? По цял ден пишеш,попълваш някакви глупави кутийки и правиш някакви глупави отчети. А като си направят здравната каса и РИОКЗ техните си отчети, то се оказва, че те са най- грешни, защото са сбор от сбърканите отчети на всички останали :lol: . Горите в България ги изсякоха, за да се направи хартията, на която да запишат българската реформа. А като стане дума за лечение, нещата съвсем се сговниха. Да ви разправям ли как купувам изкуствени стави, лещи за близките си, колко ми струва това, а самият аз като колега как си купувам лекарствата от аптеката срещу болницата преди да ме оперират!?

lion
Мнения: 208
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

конкуенция

Мнение от lion » Чет Май 11, 2006 11:43 pm

Мисля че решението на тези проблеми се корени в липсата на конкуренция - според мен трябва да има няколко БЛС-та и няколко НЗОК-та. И лекаря сам избира в кое БЛС да членува. А пациента сам избира в кое НЗОК да си плаща здравните вноски. И да се забрани всякакво участие и намеса в работата на НЗОК-тата от страна на държавата.

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Чет Май 11, 2006 11:55 pm

Вече има алтернативни фондове: Здраве, Закрила...Но няма закон, който да ги направи конкурентни на здравната каса. А колкото до БЛС - така ще бъде докато спинкаме като Рип Ван Уинкъл :cry: .

angelov
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Мар 30, 2006 9:41 pm
Местоположение: Варна, ул.М.Балабанов №1

Мнение от angelov » Вто Фев 06, 2007 9:47 pm

От медиите научавам,че вчера се е състояла среща на видни представители от медицинските и политическите среди .Завършила е без конкретни идеи...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Въпреки липсата на надеждни статистически данни,статусът на българското здравеопазването може да се прецени чрез рекордьорските позиции по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сравнително ниската продължирелност на живота,двуцифрената детска смъртност,нарастващото недоволство на лекари и пациенти и всичко това на фона на десетките милиони амбулаторни прегледи,милион и четвърт хоспитализации годишно и удвоени разходи за здравеопазване за няколко години.
Диагнозата е неефектгивност и несправедливост на системата.Неефективност- поради разточителството на квалифициран труд,неизползването на свободните капацитети,съществуващите порочни стимули,които не утвърждават високата квалификация,добрите практики и качествените услуги,допускат свръхпотребление в някои сектори и неоправдано ограничават достъпа в други.
Несправедливост-заради неравноправното третиране на различни категории пациенти,непропорционално ниския обем медицински грижи и качествени здравни услуги за възрастни и трудно подвижни болни и за жителите на малките селища.Несправедливост има и в отношението към медицинските специалисти и лечебните заведения,изразяваща се в привилегии и директно или косвено субсидиране.
Как могат да се поправят дефектите?
Като общ подход,възможностите са две.Първата-някакво имагинерно съвършено администриране,свързано с наличието на перфектна информационна система,която отчита всяка заявка за консултация,всяка манипулация и всяка изписана таблетка.За съжаление този начин на контрол изисква въвеждането на огромна информация,значителен административен капацитет,свързан е с големи разходи и в същината си е неефективен.Едва ли може да съществува администриративна система,която своевременно и точно да отрази индивидуалните потребности и предпочитания на отделния човек.
Втората възможност е тези, които се нуждаят от медицински грижи и тези които я предлагат,образно казано, да се срещнат директно в пазарна среда.Кои са предимствата?При наличието на равновесни цени би се постигнало така желаното съответствие между търсена и предлагана медицинска помощ,а при структурирането на конкурентен здравен пазар -възможно най ниските неадмистративно определени цени. Никой бюрократичен механизъм не е в състояние да разпредели така гъвкаво и точно здравните ресурси, както основаната на финансови стимули пазарна система.Извън ценовата регулация могат да съществуват само задължения,принуда и забрани. За да се осъществи идеята за реален конкурентен здравен пазар в доболничната помощ,трябва да се осигурят две важни условия.Първо-облекчавайки достъпа на на участниците,чрез отпадане на бюрократичните ограничения ,да се увеличи максимално броя на доставчиците на медицинска помощ. Второ-потребителите следва да бъдат добре запознати със цените и съдържанието на предлаганите здравни услуги.
Необходимите практически стъпки са дерегулация,либерализация,автономност на пациентите и медицинските специалисти. Основната мисия на здравния фонд би следвало да бъде разпределение и предоставяне на финансово обезпечени права,съобразно здравния статус на лицето. Като форма за разплащане могат да се използват целеви ваучъри или авансово предоставен кредит. Никой не е по-заинтересуван от самия пациент за неговото здравно благополучие.За да потърси защита на своя интерес, той трябва само да бъде достатъчно информиран и да осмисли заплахите за своето здраве.
Доставчика на медицинска помощ,извън мисията си на лечител,също е най-ревностния пазител на своя интерес. Подмяната на автентичните интереси на потребители и доставчици от трети лица-посредници,водят до изпращането на погрешни сигнали и опорочаване на взаимоотношенията. Бюрократичното посредничество подменя и накърнява автентичните интереси. Опитите за бюрократичен контрол,досега произведоха само купища безполезно изписана хартия,разточителство и неефективност. Много по ефикасен е контролът на непосредствено заинтересуваният субект –пациента,който особено когато влага собствени средства, би възнаградил точно доставчика,удовлетворил неговите предпочитания.В инди видуален план двете страни-лечител и пациент най-лесно биха стигнали до споразумение.
С оглед подобряване на конкурентната среда в доболничната помощ непосредствените мерки трябва да включват: преминаване на всички доставчици към една система на възнаграждение-„хонорор за услугата”,отпадане на задължението към пациента за вписване в листата на даден лекар, като условие за получаване на допълнителни права-изписване на лекарства,назначаване на изследвания и консултации.Либерализацията би обогатила както спектъра на медицински услуги,така би разнообразила възможностите за тяхното осъществяване. Лекарят знае кои са условията за безопасно практикуване и носи наказателна отговорност за нанесени вреди на болния.Като цяло интерфейсът на договарянето се премества-вместо между каса и лекар,става между лекар и пациент.
Пациентът,комуто е предоставена както по-голяма свобода на избор ,така и по-големи отговорности за личното здраве,разполага с възможността директно да избира медицинския специалист.Трайните взаимоотношения между лечители и пациенти биха възникнали спонтанно и доброволно.
„Общопрактикуващ лекар” би останало като квалификационно понятие,а не като администратгивна
позиция.Задълженията на лекаря трябва да включват документирането на мотивирана диагноза и лечение,евентуално преценка на трудоспособността.
По отношение на консултациите и изследванията,ролята на медицинския специалист е да препоръчва,но пациентът решава,избира и възмездява.
Смисълът от съществуването на здравната система е да запазва,благоприятства и възстановява здравето на хората?Когато се проектира някакъв систематичен подход при третирането на болестните състояния би трябвало да се отчитат специфичните им характеристики.
Естеството на внезапно възникналите здравни катастрофи,където често пациентът е недееспособен,задължава обществото по най-бързият и безпрепятствен начин да осигури необходимите условия и медицински ресурси.Тези случаи са територията на неограничената солидарност и по успешното им третиране може да се съди за ефикасността на здравната политика изобщо.Спешната доболнична и болнична помощ следва да бъдат интегрирана система,която засега няма алтернатива, освен да бъде публично организирана.Все пак и тук могат да се въведат стимули,синхронизиращи индивидуалното заплащането на труда с позитивните резултати.Считам,че формулата отразяваща с различна относителна тежест квалификацията,отработеното време и броят на лекуваните болни е най-балансирана.
Медицинските дейности при тежките хронични и леките остри заболявания,както и профилактичните процедури могат и трябва да се осъществяват в пазарни условията.
Мнозина биха възразили,че свободен избор има и сега-избор на семеен лекар през шест месеца,на специалист лаборатория и т.н.Понастоящем пациентът е „ескортиран”,направляван и разтъкаван от здравната администрация,дублират се дейности,постоянно чака на опашки и се моли за получаването на някакви права.Конкуренцията в сектора на семейните лекари е вяла и безрезултатна.Липсата на пряко състезание за доверието на болния между всички медици в доболничната сфера не ги мотивира достатъчно да се усъвършенстват.Отделно тромавите бюрократични,отчетни процедури не им оставят време,въпреки желанието да се задълбочат в състоянието на пациента.Ниските доходи и хонорари ги принуждават да преследват по-високи количествени показатели отколкото качество.От това следва допълнително „разхождане на пациента”,закъсняла диагностика,необходимост от хоспитализация,нови разходи и порочният кръг се затваря.
Проблемите в болниците са по-различни,но крайният резултат е същият-неефективност.На първо място управлението на активите от несобственици е предпоставка за лошо стопанисване,безразличие към неизползваните капацитети,разхищения,а вероятно и корупция.Болниците са инертни структури и трудно могат да се очакват импулси за промяна отвътре.Високите разходи да поддръжката на неефективни структури намаляват дела за възнаграждение на персонала и стават причина за преследване на количествени резултати.Отделно зависимостта на приходите на институцията от приемната диагноза подтиква към известна девиация и агравиране на състоянието.
Структурите в една интегрирана здравна система са като скачени съдове,когато един компонент не функционира пълноценно и/или е по трудно достъпен за медицинска помощ,търсенето прелива към
останалите. Не е трудно да си представим какво се получава когато в една структура икономическите стимули поощряват прехвърлянето /и освобождаването от тежестите и отговорностите/ на медицинските дейности към друга в която действат такива,поощряващи „засмукването” на колкото може повече пациенти.Икономическата рационалност предполага дадена дейност да се осъществи в структурата с най-ниски производствени разходи и най висока ефициентност и финансовите стимули трябва да насочват пациента в тази посока.Оптималното съотношение на потоците в доболничната и болничната помощ засега не може да се предскаже.За да стане факт,първо всички звена на системата трябва да заработят под въздеиствието на адекватни обратни връзки,които мотивират по-качествената и по евтина медицинска помощ.Тогава много от проблемите биха се решили в дома на болния,в амбулаторията или още по рано- с помощтта на добре замислено скринингово изследване на клинично здрави лица.
В публичната полемика за здравеопазването се подхвърлят предложения,които оставят впечатлението,че се прави опит да се налучка някакъв ход или решение,които магически да регулират цялата система-например-като се демонополизира касата, като се приватизират болниците, като се разреши доплащанито, като се увеличи финансирането.Истината е че,здравните системи могат да оприличат на сложен двигател с множество взаимносвързани механизми и няма как с притягането на един болт двигателят да придобие цялостно нови характеристики.Но ако се познават тенденциите,закономерностите и причинно-следствените връзки могат да прилагат намеси и процесите да се управляват плавно.Нека си послужа с пример-ако проблемът на една система е достъпността за базисни здравни услуги,подходящата форма на заплащане би била заплата или капитационна сума,без каквито и да е доплащания,потребителски такси .Негативните последици от такъв подход,обаче,биха били ниското качество на услугите,”неотзивчивостта” на системата,забавената диагностика и високият процент провали /съпоставен с „инсидънса”/при редките заболявания.Ако целта на здравната политика е да се постигне висока ефициентност-нужни са поредица от мерки на страната на търсенето и предлагането.За доставчиците-здравните ресурси,физическият капитал трябва да се управляват от собственици или от представители,които по- пряко изразяват интересите на собствениците.Мениджърите на здравното заведение трябва да разпределят производствените фактори и ресурсите по начин,позволяващ постиганито на продуктивна и разпределителна ефициентност.Медицинските специалисти би трябвало да прилагат ефективни методи на диагностика и лечение.На страната на търсенето-хората трябва да ползват медицинска помощ по вид и в обем,така че маргиналната полза от деиността да съответства на маргинилния разход.Ако се въведе доплащане на медицинската помощ,търсенето отчасти би зависило от платежоспособността,и би намалило потреблението от страна на тези,които не получат допълнителна субсидия.Но с достигането на равновесни цени предлаганата помощ би съответствала на търсената,качеството и „отзивчивостта” биха се подобрили.
В много случаи проблемите на здравеопазването и ключът към тяхното разрешаване се съдържа в балансирането на противоположни тенденции.Намаления риск от разходи за пациента при по-високата му осигуреност, трябва да бъде уравновесен с риска от свръхпотребление на здравни услуги. Справедливото разпределение на медицинските ресурси понякога е за сметка на ефективността и следва да се намери оптималното съотношение при преследването на тези цели.Гарантираното заплащане като заплата или капитационна сума, намалява обема на дейностите,докато системата „хонорар за услугата”ги увеличава.
Доста се колебах преди да изложа тези разсъждения-засягам интереси-очаквам упреци.Преценявал съм и като гражданин и като лекар...Най-важното е здравеопазването е престане да пилее пари,нещото от което никой няма полза.
Варна, 06.01.2007 Д-р Веселин Б. Ангелов

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Пет Фев 09, 2007 4:34 pm

С благодарност за обстойния анализ и отстояване на собствена позиция на колегата. Радостно е, че някой е мислил тъй задълбочено по здравните проблеми и така обстойно ги е направил наше достояние.Нека и останалите да четат и вземат необходимото отношение.

Отговори