Потребителска такса

Ние питаме, НЗОК отговаря
Отговори
Петров
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Сеп 08, 2007 8:25 am

Потребителска такса

Мнение от Петров » Съб Сеп 08, 2007 8:31 am

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

П О Т Р Е Б И Т Е Л С К А Т А К С А

1. Потребителската такса беше въведена с ЦЕЛ: ОГРАНИЧАВАНЕ НА БЕЗПРИЧИННИТЕ ПРОСЕЩЕНИЯ на ЛИЧНИЯ ЛЕКАР от здравноосигурените лица.

2. Специалист може да бъде посетен само с издаден от личния лекар талон-направление. Това изключва възможността за безпричинно посещение на специалист.Защо тогава се заплаща потребителска такса?

3. Изследвания се правят с талон от личния лекар или специалист,което изключва възможността за безпричинно правене на изследвания.Защо се плаща потребителска такса?

4. В болница се постъпва с направление от личния лекар, специалист или от лекар от Бърза помощ, което също изключва възможността за безпричинно болнично лечение. Тогава защо се плаща потребителска такса?

5. От гореизброените примери е ясно,че се плаща потребителска такса без основание, за избягването на което предлагам:

Да се плаща такса едва след като пациента бъде прегледан от личния лекар и вследствие на прегледа лекаря установи,че пациента не е имал причина за посещението. Таксата да се нарича „Такса за безпричинно посещение”

lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion » Нед Сеп 09, 2007 1:42 pm

Не мисля че мястото на тази тема и тук...

И като наложа такса безпричинно посещение и ти прецениш че не съм прав няма ли да се оплачеш на великите чиновници от "каШата". Насочи предложението си към този дето уж трябва да защитава интересите на пациента - НЗОК, МЗ.
А след като и 2лв. не щеш да дадеш за здравето си - за какво ходиш на лекар изобщо - поинтересувай се колко струва здравеопазването в страните които се стремим да достигнем, че вече Иран и Бангладеш са по-напред от нас.

ptomoff
Site Admin
Мнения: 750
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Нед Сеп 09, 2007 2:44 pm

Темата е преместена, където й е мястото.

Петров
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Сеп 08, 2007 8:25 am

Мнение от Петров » Сря Сеп 12, 2007 9:30 am

Първо: Факта,че ми говорите /пишете/ на ТИ говори достатъчно за Вашето възпитание.
Второ: Въпросът е принципен, не е в символичната сума от 1.80 лв. Би трябвало да вникнете, ако сте в състояние да го направите в логиката на изложените аргументи.
Благодаря за вниманието!

ptomoff
Site Admin
Мнения: 750
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Сря Сеп 12, 2007 12:06 pm

Обръщението на "ТИ" е общоприето за форумите, така че без сръдни.

Колкото до символичността на таксата, тя позволява на лекарите да покриват все пак някакви разходи, за които НЗОК е "заравила" да покрие.

fotografa
Мнения: 1332
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Чет Сеп 13, 2007 7:09 pm

Таксата е форма на регулация по отношение на ползването на здравни услуги. Преди реформата баба Рилка всеки ден обикаляше лекарските кабинети като пререждаше всички останали пациенти. След реформата нямаше как да се случи тя да злоупотребява. А накрая я хванаха отсреща в магазина да краде краставици :mrgreen: :!: Тъй че таксата е начин да се ограничи злоупотребата с медицинска помощ, както и да се поощри труда на лекаря.лекарите ценят своя труд и сигурно няма да оставят лесно този труд да бъде ограбван. С освобождаването от такса някой прави популизъм на гърба на лекарите. Аз предлагам като във Франция всеки първо да си плаща таксата, а който е освободен после държавата да му възстановява средствата.

lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion » Съб Сеп 15, 2007 7:41 pm

Бих искал да уточня: смятам че обръщението на "ти" сближава хората в един нормален разговор (форум) и е предпоставка за свободно излагане на мненията. Обръщението на "вие" според мен не поставя човека срещу теб на висота, а налага една дистанция между разговарящите (пишещите си). А може ли и да говоря (пиша) за себе си като за "нас" в знак на своето самоуважение :D .
А като стана въпрос за Франция (там бях преди 10год. - сега може и да има някакви промени в системата) - пациента си плаща (изцяло) прегледа на ОПЛ, купува си лекарствата от аптеката сам, и чак след това "касата" му ги връща срещу представени касови бележки и опаковките на лекарствата. Това мисля че е по-добрия вариант, защото пациента вижда (чрез джоба си) реалната цена на прегледа. Докато в момента смятам че пациентите остават със субективното мнение че работата на лекаря струва 1.80 (а догодина 2.20).

fotografa
Мнения: 1332
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Съб Сеп 15, 2007 7:59 pm

Чувал съм от пациенти, които се опитали да се прегледат безплатно в Гърция, че за такива пациенти кабинетите били с две врати - през едната влизаш, а през другата излизаш...От това се разбра, че без заплащане гръцките колеги не желаят да работят. А в Щатите било съвсем зле. Там на вратата не говориш с лекар или медицинска сестра, а с чиновник, който те пита - Кой ще плати за Вас, господине? Искам да разбера най - сетне защо трябва да работя без пари? Тези дето настояват да бъдат освободени от такса ще се съгласят ли да работят без пари!? Непрекъснато се позовават на Хипократовата клетва. Е, искам да ми посочат къде точно пише, че трябва да работя без пари.

Отговори