Китайската Медицина на популярен език

Хомеопатия, ирисова диагностика, арома-лечение, рейки и всичко останало, което не ползва методите на конвенционалната медицина. Лечението чрез алтернативна медицина не може да замени посещението при личния Ви лекар!

Модератор: Bulgaricus

Отговори
Акупунктурист
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Яну 28, 2007 6:57 pm
Местоположение: София

Китайската Медицина на популярен език

Мнение от Акупунктурист »

Тя е най-старата професионално практикувана медицина. Нейната писмена история е от не по-малко от 2500 години, а практикуването й е несъмнено още по-отдавна. Китайската медицина разглежда тялото като цяло: ако дадена част на тялото е болна, то лечението не се фокусира само към нея, но и към другите части и органи, тъй като техния дисбаланс е създал условия на болестта да се развие.

Феноменално нарастващата й популярност по света се дължи най-вече на рекламирането й от благодарните пациенти.

Китайската Диагностика

Основните методи за това са: пулсова диагностика, наблюдение на специфични особености в различни части на тялото, диагностика по езика, отговаряне на специфични въпроси, и други.
Основното при китайската диагностика е класифицирането на болестотворните изменения в организма в синдроми. За определянето на даден синдром значение имат както (западното) наименование на болестта, така и специфичните индивидуални реакции на организма, всичко това съчетано с индивидуалните (наследствени и придобити) предразположености на организма. При китайската диагностика се откриват не само настъпилите патологични изменения в организма, но и потенциално съществуващите индивидуалните предразположения на индивида, като това я прави изключително подходяща за превантивно профилактично лечение.

Лечението

Иглолечението, билковите формули и диетичните съвети се предписват според това какъв синдром се открива/-т при дадения пациент, а не само по (западното) наименование на болестта, защото реакцията към една болест в различни индивиди може да доведе до различни синдроми, които се лекуват доста различно, а понякога и противоположно.

I. Въпроси и Отговори относно ИГЛОЛЕЧЕНИЕТО

Какво е Иглолечение (Акупунктура)?

Акупунктурата е забождане на тънки игли в специфични точки на тялото, за които от хилядолетия се знае че са ефективни за лечение на дадени здравословни проблеми. Тези точки са картотекирани от китайците, а в последните години електромагнитни и други изследвания потвърждават тяхното местоположение.

Как действа Иглолечението?

Класическото Източно обяснение за това как действа Акупунктурата е следното:
Енергийните канали (меридиани) са като потоци напояващи и хранещи цялото тяло с енергия. Запушването на някой от тези потоци създава от едната страна “мътен язовир от застояла енергия и кръв”, дисбаланс, напрежение и болка в дадени органи, а от другата страна- недостатъчност и отслабена функция на други органи. Стимулирането (с игли, лазер, мокса, електрични импулси) на Акупунктурните точки, които са разположени повърхностно по хода на меридианите, отблокира последните, и възстановява хармоничната циркулация на потоците с енергия и кръв в организма, а с това и здравето.
Китайците казват: “Няма болка ако има свободна циркулация; има ли болка, значи циркулацията някъде е запушена.”

Какви Болести се лекуват с Акупунктура?

Световната Здравна Организация определя Акупунктурата за подходящо лечение на следните заболявания:
• Уши, Нос, Гърло, Очи
• Сърдечно-Съдови болести
• Стомашно-чревни болести
• Гинекологични болести
• Сексуални проблеми
• Възпаления и Имунни болести
• Пристрастявания
• Напълняване
• Емоционални и Психични болести
• Мускулно-Скелетни и Неврологични болести
• Дихателни болести
• Бъбречни и пикочни болести
• Старчески болести
• Кожни болести
• Детски болести

Колко дълбоко се вкарват иглите и боли ли?

Обикновено иглите се забождат на 0.5 см до 2 см дълбочина. Ако лекуващият има добра техника, пациента чуства само известно разпъване, мравучкане, или електрично усещане или в точката, или отиващо по меридиана (енергетичния канал). Във всеки случай, ако усетите известна болка, тя е съвсем мека, защото иглите са тънки колкото косъм, за разлика от инжекционните.

По какви критерии да си избера Лечител?

Като пациент вие следва да попитате:
1)къде и 2)колко време лекаря ви е изучавал Китайска медицина, 3)дали е било пълно, цялостно обучение или само специализиран курс, 4)от колко време се занимава с тази професия, и 5)има ли опит в лечението на вашия проблем. Би следвало, а в някои страни е задължително, дипломата на лекаря да е поставена на видно за пациентите място.

От колко лечебни сеанса се нуждая?

Това зависи от времетраенето, изразеността и същината на вашето оплакване. При остро заболяване може да се оправите и само от едноседмично лечение. Серии от около 10 процедури са подходящи за хронични болести.

II. Въпроси и Отговори относно Китайското БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Каква е разликата между лекарствата на западния свят и китайското билколечение?

“Западните” лекарства най-често третират симптомите, но не влияят на причините на болестта. Например антибиотиците елиминират бактериите, но не повишават съпротивляемостта на тялото към инфекции; диуретиците избавят тялото от излишните течности, но не подобряват бъбречната функция. Китайските билкови формули лекуват и корените на заболяването и рядко имат странични ефекти.

Каква е разликата между западното и китайското билколечение?

Западното билколечение обикновено използва една или две билки за да лекува само специфичен симптом. Китайските билкови формули съдържат средно по десетина билки (1-20) и те се подбират да действат синергично и да лекуват целия човек, цялата му телесна конституция, и така да лекуват корена на заболяването заедно със симптомите. Тази методика лекува и тялото, и емоциите и мислите на човека, не само симптом на болест.

Има ли странични ефекти при китайското билколечение?

Не, ако формулата е подбрана правилно. Болшинството от използваните билки имат много ниска токсичност в сравнение с масово използваните “западни” лекарства. Когато билковата формула е предписана по правилно поставена диагноза, те практически нямат странични ефекти а само полза.

Китайската Медицина прилага ли се на Деца?

Да. Подходяща е при по-често боледуващи деца, или при специфични болести като нощно напикаване, трудно концентриране на вниманието и други. Лечението включва понякога и супертънки детски игли, но основно се състои в педиатричен Туина масаж (приятен е) и билколечение.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Благодаря за информацията. Професор Беловеждов - клиничен фармаколог, веднъж ми сподели, че никакви лекарства не му помогнали, а само иглотерапия.
Акупунктурист
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Яну 28, 2007 6:57 pm
Местоположение: София

Мнение от Акупунктурист »

Има случаи, напр. при настинки и др. остри заболявания, където употребата на лекарства е подходящ и най-вече лесен за пациента метод на лечение. Обаче, ако човек желае да се лекува радикално, цялостно, тогава Китайската медицина: акупунктура, билколечение и някои други методи, предлага по-добрата възможност за хармонизиране на организма. Други алтернативни методи също действат холистично, но аз говоря само за това за което съм учил.
Отговори