Не може да бъде!

Форум за взаимопомощ на общопрактикуващите лекари в България

Модератори: fotografa, Група на лекарите

Отговори
fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Не може да бъде!

Мнение от fotografa » Пон Ное 30, 2009 11:12 pm

Моите съболезнования на близките на служителката от здравната каса, която се споминала.
Удивителното е, че на фона на преследванията на джипитата от страна на касата, които все са настъпили осевата линия и поради тая причина перманентно са виновни и подлежата на санкции, Великата и Непогрешима Здравна Каса изпада в несъстоятелност и поради физическото отсъствие на един еинствен неин служител не е в състояние да изпъли договорните си задължения и да изплати на лекарите стойността на заработеното от тях.И после ще имат някакви претенции и ще ми налагат санкции!
А кой, питам аз, ще санкционира самата здравна каса!?

ptomoff
Site Admin
Мнения: 753
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Пон Ное 30, 2009 11:15 pm

A, вие лекарите, какво направихте, за да "дисциплинирате" Касата? Някой от вас заведе ли дело, като се почувства засегнат?

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Нед Дек 06, 2009 12:55 pm

Проявихме търпение и разбиране. А и случилото се не е повод и причина за съдебни дела. Просто правя аналогия. За да си лекар трябва да проявяваш голяма толерантност към всякакви хора и присъщите им форми на поведение. Иначе не можеш да контактуваш с тях и съответно да ги лекуваш. Обратно - от страна на касата срещу теб стоят някакви чиновници - мижитурки, които изнервени от положението , което заемат са готови да те тормозят и унижават,ако им дадеш.Ъъобразяват си, че правилно попълнените бумажки и следването на определени процедури е най - важното. Като се замислиш обаче, когато си изправен пред жив човек много често си принуден да нарушаваш правилата в интерес на здравето и живота на съответния човек. И зобщо не ти е до попълване на бумаги. Една от служителките ме смайва, когато изпада в бяс, че не съм си сложил печатите предварително. А на мен ми е толкова смешно, че почвам да я поднасям. Нещастни хора!

ptomoff
Site Admin
Мнения: 753
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Пон Дек 07, 2009 9:47 am

fotografa написа:Проявихме търпение и разбиране. А и случилото се не е повод и причина за съдебни дела. Просто правя аналогия.
И аз не говорех за конкретния случай. Няма как да възпиташ държавния чиновник, ако не го сплашиш било чрез съд или друг вид заплаха.

lion
Мнения: 208
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion » Съб Яну 30, 2010 1:01 pm

Не е неоходимо да ги сплашваш, а да не си оставяш магарето в калта, да имаш доблеста да се защитиш когато си прав и да имаш активна гражданска позиция. Основния проблем на тая страна е че й липсва гражданско общество. В първите години на работа с нашата РЗОК имах доста съдебни дела (7-8 на година), но смятам че защитих правата си, почти нямам загубено дело. А в момента вече ме познават много добре (яли са ми попарата демек) и си имаме уважението (доколкото е възможно).

Крайно време е да се разбере че при сключването на един договор задължения (и произтичащите от неизпълнението им санкции) имат и двете стратни. В противен случай това не е взаимно изгоден договор, а съглашение на двете страни че едната страна задължава другата. Крайно време е това да се прекрати.

Какво например ще предприемем против безобразното забавяне на плащанията от страна на НЗОК. По договор можем само да искаме лихви, ама май и тях няма да си поискаме - демек да получим. А това е минималното от един договор което би трябвало да се изисква.

Отговори