МЕДИЦИНСКИ ФЕЛДШЕР-"ИГРА С ПАЦИЕНТИ"

Искате да се оплачете или да похвалите някой лекар, фелдшер или медицинска сестра.

Модератори: fotografa, Bulgaricus

Отговори
Experta43
Мнения: 40
Регистриран на: Пон Авг 31, 2009 8:32 am
Местоположение: Русе

МЕДИЦИНСКИ ФЕЛДШЕР-"ИГРА С ПАЦИЕНТИ"

Мнение от Experta43 » Пон Авг 31, 2009 9:13 am

Здравейте,родителите ми живеят в с.Бръшлен,където ги обслужва медицински фелдшер на възраст около 70г.Този здравен работник е подчинен на ОПЛ в с.Ряхово-Д-р Златанова.Ф-р Христова незнае наредби и закони свързани със здравеопазването.Родителите ми отиват при дравния работник,за да ги насочи към специалист или да им впише лекаства включени в новия позитивен лекарсвен списък,а мед.лице нито направление им издава,нито им вписва някои лекарства ,защото те не са били вписани в списъка/има предвид за лекарствата-Фликсотид,Буто-асма и др./Също така тя се осъмнява в достоверността на амб.листове издадени от лекар-специалист.Има и нещо друго тя не издава направление за хоспитализация ,а назначава терапия/изкам да подчертая при кардиогенен шок или при остра дихателна/сърдечна недостатъчност,каква домашна терапия може да се приложе/.Питате се ,защо не отиват болните при д-р Златанова ли,ами защото докторката е казала,че е сложила човек с с.Бръшлен където може да ги обслужва за всичко.Фелдшерката не се отзовава на спешни сигнали-тя кара болните да ходят в здравната служба или в дома и.Тя не разрешава да се обаждат болните на Бърза помощ,ала в противен случай тя повече нежелае да обслужва пациента.Фелдшерката казва,че трябва да се обадим на нея или на кмета на селото за разрешение на линейка.
От всичкото това въпросът ми е трябвали такъв здравен работник да упражнява дейността си,трябва ли болните да ходят при нея когато се нуждаят от бърза неотложна помощ,трябва ли личния лекар Д-р златанова да не посещава пациентите си от съседните села ,а да ги поверява на медицински фелдшери и те да решават и определят здравето им,също така трябва ли да взема потребителска такса на болни с призната инвалидност и най-накрая уместно ли е да се направи бърза проверка на тези медицински лица?

ptomoff
Site Admin
Мнения: 754
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Пон Авг 31, 2009 3:28 pm

Подайте оплакване до РЗОК.

lion
Мнения: 208
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion » Пет Окт 16, 2009 7:40 pm

И като напише оплакване до НЗОК - к'во? Глоба! Е тая глоба к'во ги топли тия баба и дядо? Ще речете - ами тя фелдшерката ще се стресне и ще започне да работи много прилежно и старателно. Айде бе! Тя до сега не се е научила че от сега нататък ли? Най-много ако й направят прекалено много глоби и лекаря който й плаща ще прецени че вече не му е изгодно финансово - ще я съкрати. И к'во - поредното село без медицинско лице.
Не мога да разбера колко години трябва да минат и колко поколения трябва да се изредят за да разберем че комунизма не го построихме, а социализма свърши. Една работа може да бъде свършена или насилствено или по собствена воля. Насилствения метод сме го виждали дълги години - заточват те в дадено село и точка. Сегашния метод е малко по-мек но ефекта не е особенно различен - диктата на наредбите и законите, строгия и зорък контрол на великия служител от РЗОК. А качеството на крайния продукт (здраве) е изключително под въпрос.
От какъв зор лекар да стои в това село от 300 души (да речем) и на края на месеца е на финансова загуба – не забравяйте че всеки на тоя свят се бори за насъщния. Що да не отиде да работи в София или друг областен град, дето ще си изкара приличен (що годе) доход. Само ахмак би останал в малко село заради смешните „неблагоприятни” дето ги дава НЗОК. Е те т’ва е настоящата система.
Е к’во им пречи да диференцират цените на прегледите и капитацията според броя на населението на населеното място в което работиш – София 10лв/преглед, областен град 12лв./преглед, малък град 15лв./преглед, село 25лв./преглед.

fotografa
Мнения: 1339
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Нед Окт 18, 2009 10:06 pm

Благодарете се, че все още има медицинско лице, което да се грижи за хората. Дефицита не е проблем само за България , но и за редица други страни. Впечатлението ми е, че хората не са така склонни да започват работа тук. В други страни ще ги приемат далеч по-топло, ще работят за повече пари при много по-добри условия. По този повод един колега имащ Джипи практика в България и работещ в същото време в спешна помощ във Великобритания е бесен на нашите политици и директно ги нарича помияри.

Отговори