НРД 2007

Форум за взаимопомощ на общопрактикуващите лекари в България

Модератори: fotografa, Група на лекарите

Отговори
lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

НРД 2007

Мнение от lion » Нед Окт 01, 2006 9:41 am

"На проведеното на 18.09.2006 г. заседание УС на НЗОК прие проект на Национален рамков договор 2007. Предложенията на НЗОК бяха изпратени на 20 юли на Управителните съвети на Българския лекарски съюз и на Съюза на стоматолозите в България." - от сайта на НЗОК.
От 20.07.2006 до сега някой виждал ли е този проект или като всяка година НЗОК и БЛС ще си подпишат новото НРД на тъмно и после иди , че го изпълнявай ако можеш. Пък който иска после да си протестира - той новия НРД нали вече е подписан!

ptomoff
Site Admin
Мнения: 750
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Нед Окт 01, 2006 8:04 pm

А, бе те конгрес (събор) си проведоха без много шум, ти един проект искаш да намериш. Ще, ама след като го подпишат :evil:.

lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion » Вто Окт 03, 2006 4:26 pm

Всеки народ заслужава управниците си. И лекарите също си ги заслужават (за съжаление).

fotografa
Мнения: 1332
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Чет Окт 05, 2006 5:00 pm

БЛС още не е излязъл със свой проект, а на срещата в Несебър май нищо съществено не се е решило. Редно е ние да кажем какво не е доброто в този рамков договор и да поискаме то да бъде променено в новия.
Като за начало бих желал:
1. Да бъде отменено изследването за окултни кръвоизливи при профилактичния преглед (лекарският кабинет не е място, където трябва да се бъркат лайна, а лекарят не е този, който трябва да бръкне в джоба си и да плати въпросното изследване.
2. Отказът от гинекологичен преглед и вземане на цитонамазка да не обременява джипито с разходи за сметка на регулативните му стандарти. Никой не бива да бъде преглеждан, изследван и лекуван против волята му, но трябва да бъде уведомен и да си поема последствията настъпили от немарливо отношение към собственото му здраве.
3. Профилактичният преглед да бъде възнаграден достойно като в стойността му се калкулират и разходите за консумативи. По настоящия НРД излиза, че който прави профилактични трябва да работи на загуба ( визирам случаите когато разходите за консумативи надхвърлят стойността, която заплаща касата за профилактика).

lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion » Съб Окт 07, 2006 3:23 pm

Имам изключително много предложениия и няма да мога да опиша всичко, но главното:
1. Довеждане Регулативните стандарти до ниво от което да могат да се изпълняват всички изисквания по диспансерните пациенти.
2. Увеличаване на Регулативните стандарти за останалите пациенти - в момента се падат по 0,50лв. на тримесечие МДД за пациент. И какво да правя с толкова много пари например през зимата - и после ОПЛ изпускали пневмонии...
3. ПРАВОТО на ОПЛ да ОТПИСВА злонамерените пациенти!!!
4. Всеки лекар да си изписва лекарствата - в момента психитри и др. ме точат за направления на два месеца(поне да имах направления - щях да ги сложа пред кабинета и всеки да си вземе колкото иска - а сега сме като гара-разпределителна) за да изписвам аз лекарствата на болните. Те рецепти не знаят ли как се пишат? И аз съм специалист, ама кой ти го признава.
5. Глобите налагани по НРД да станат съизмерими с "финансовите" нарушения които сме извършили.
6. Да отпадне порочната практика в бюджета на НЗОК да се залагат колко пари от глоби ще бъдат събрани и при неизпълнение на тази сума от някое РЗОК, НЗОК да ги санкционира. Така предварително се залага в бюджета на НЗОК колко сме "сгрешили".
7. Да се разграничи болнична от доболнична помощ (първичната вече е отделена с дебела черта, ама специализираната продължава да си точи направления по този параграф)
Има и още много , но нямам време и смисъл за повече. Всичко това трябва да се сведе до управата на БЛС, само че за мен те са много високо и далече.

fotografa
Мнения: 1332
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Re: НРД 2007

Мнение от fotografa » Нед Окт 08, 2006 9:45 am

lion написа:"На проведеното на 18.09.2006 г. заседание УС на НЗОК прие проект на Национален рамков договор 2007. Предложенията на НЗОК бяха изпратени на 20 юли на Управителните съвети на Българския лекарски съюз и на Съюза на стоматолозите в България." - от сайта на НЗОК.
От 20.07.2006 до сега някой виждал ли е този проект или като всяка година НЗОК и БЛС ще си подпишат новото НРД на тъмно и после иди , че го изпълнявай ако можеш. Пък който иска после да си протестира - той новия НРД нали вече е подписан!
Има неща, кото трябва да се знаят. При подписването на миналия рамков договор е имало натиск от страна на касата върху лекарския съюз, не са били представени проектите в пълния им вид в срок, който да позволи да бъдат проучени, когато е трябвало да преговарят представителите на касата са се криели, министърът е заплашвал, че ако не се приеме НРД 2006 ще се прокара закон, с който министерството да определя рамките включително и финансовите. Като капак на всичко е и скандалът с наредбата за профолактичните. За да е по-ясно на всички, в подписания вече рамков договор се казва, че профилактичните ще се правят според наредбата на министерството, след което изневиделица се появява новата наредба, в която някой малоумник поставя почти неизпълними изисквания. И така насилствено е бил подписан този договор само в името на това да има договор. А откъде знам това ли? Скоро след приемането на договора в салона на Военна болница имаше среща между представители на касата, БЛС, лекарите , представители от сдруженията на ОПЛ-тата. Там се казаха много остри и нелицеприятни работи, но казаното се забравя, само писаното остава. Докато лекарите примирително си завират главата в пясъка и само се вайкат ще продължава да е така. Затова апелирам към повече активност колеги. Вместо да се правите на ей тия тимата - :nenene: , вземете и натиснете вашите представители като им поставите своите искания и то най-добре в пистмен вид. Пишете и в този форум - той за това е направен, за да имаме платформа на която да си защитим интересите всички заедно наведнъж, а не просто да си чешем езиците!

lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion » Пет Окт 20, 2006 3:21 pm

Проекта за НРД2007 на НЗОК е публикуван на сайта на НСОПЛБ. Има и проект за предложения от НСОПЛБ.

fotografa
Мнения: 1332
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Чет Дек 14, 2006 3:29 pm

Народното събрание е гласувало, че ако до опредределена дата на м. декември не бъде подписан НРД 2007 , в сила остава НРД 2006. От БЛС заплашват със стачки.
Мен ако питате - джипитата сами са си генерали и ако решат нищо не може да ги накара да идат на работа. И тъй като те са на входа на системата, това означава блокиране на цялата здравна система.

Отговори