Без капитация

Форум за взаимопомощ на общопрактикуващите лекари в България

Модератори: fotografa, Група на лекарите

Отговори
Dr.Momchilov
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Юни 26, 2006 9:09 pm
Местоположение: София

Без капитация

Мнение от Dr.Momchilov » Вто Юни 27, 2006 9:13 pm

Колеги! Моля да дискутираме финансирането на доболничната помощ.
Лично аз смятам, че е крайно време да се премахне така наречената капитация. Да се определи минимална цена на преглед и тогава да се договаря с НЗОК. На 17 юни изразих това становище на сбирка на СОПЛ в х-л България. Адвокат...изрази мнение, че не съм си направил разчет, точно затова искам да разбера и други мнения.

Според мен с отпадането на тази прословута капитация.
1.Няма да бъдем непрекъснато атакувани от всички, че ни плащат за да не работим.
2.Ще отпадне мита, че получаваме най-много пари от всички колеги.
3.Ще отпадне основанието на НЗОК да освобождава от потребителска такса повечето пациенти за наша сметка.
4.В НРД ще се намалят драстично неясните условия, при които подлежим на санкции.

fotografa
Мнения: 1341
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Сря Юни 28, 2006 11:31 pm

Не знам защо си мисля , че адвокат Ганев все пак беше прав. И на мен ми се иска да навъртя 20 прегледа дневно , да знам ,че това ми е лимита и да хлопна кепенците. И по 5 лв. да ги сложиш - пак си на далавера. Касата обаче не е с неизчерпаеми ресурси и няма да позволят да вземем такива пари. Нито пък ще се случи така, че да работим по-малко за същите пари. На този етап е така. По скоро трябва да искаме да се вдигне процента от брутния вътрешен продукт отделян за здравеопазване.

Dr.Momchilov
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Юни 26, 2006 9:09 pm
Местоположение: София

RE

Мнение от Dr.Momchilov » Чет Юни 29, 2006 7:50 pm

Смятам, че това е основна грешка в мисленето. Не ние трябва да мислим дали Държавата има пари да лекува поданиците си. Крайно време е и в България да се определи цената на сестринския, лекарския, професорски труд. Докато ние изпълняваме социални функции като лекуваме неосигурени, освободени категории от потребителска такса за наша сметка или за 90 стотинки месечно, има да чакаме някакво уважение и признание, както от пациенти, така и от Държ.институци. Не съм съгласен с мнението на колегата fotografa, че ще навъртя двадесет прегледа и ще хлопна кепенците, защото и сега работя от 9,00 до 18,00, много често и до 20,00ч (не преувеличавам). Всеки месец отчитам от 600 до 650 прегледа средно, без домашни посещения и други, които не изискват издаване на документи. Затова много се дразня от мнението на някои журналисти, че ни плащат за да не работим.

fotografa
Мнения: 1341
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Съб Юли 29, 2006 12:09 am

До момента е постигнато някакво деликатно равновесие, което след време ще се промени в полза на лекарите и в крайна сметка на цялото общество. Лошото, че на нас се падна да живеем в интересно време (както са проклинали китайците) Ние сме като цербери на входа на здравната система и най- вече за това ни плащат - защото им излиза най - евтино.

Отговори