Тригеминална невралгия

Модератори: fotografa, Bulgaricus

Заключена
ИВАН ЧЕШМЕДЖИЕВ
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Яну 20, 2008 6:24 pm

Тригеминална невралгия

Мнение от ИВАН ЧЕШМЕДЖИЕВ » Нед Яну 20, 2008 6:47 pm

Здравейте, преди известно време ми бе поставена диагноза - тригеминална невралгия /по симптомите/. Искам да знам, в кое лечебно заведение могат да бъдат извършени прецизни изследвания и какво е лечението, освен тегретол?

Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

Мнение от ZdraveiGP » Сря Яну 23, 2008 9:04 pm

Здравейте,
Заболяването се диагностицира и лекува в неврологична клиника - ако сте от София - препоръка към "Св.Наум"/4-ти километър/ или Александровска болница.
Явно при вас проблема е хроничен - по неприятният вариант. Ако наистина се отнася само до невралгия на н.тригеминус/т.е. само болкови синдром, без отпадна сетивна или двигателна симптоматика/ в 80% от случаите не се открива причина. В другите 20% обаче, може да има причина е хубаво да се направи образна диагностика - скенер/ЯМР (едва ли ще минете по каса обаче)
Освен Тегретол(Карбамазепин) други средства са обичайни противоболкови средства - аспирин, парацетамол, нимезулид т.н. +комбинации. При хронично и тежкопротичане се правят и оперативни интервенции - блокади на нерва с различни вещества и други. Дано намерите решение - Успех!

ГИЦОАКА
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Фев 10, 2009 4:56 pm

Мнение от ГИЦОАКА » Вто Фев 10, 2009 5:08 pm

Здравейте Иван,
Моля ви пишете за симптомите на вашата невралгия и как се лекувате, защото и аз имам подобен проблем, но след толкова ходене по лекари вече не знам дали ми е вярна диагнозата. При мен болките са съсредоточени в едното ухо, като имам и парене и мравучкане в областа.

jasi
Мнения: 100
Регистриран на: Пет Окт 31, 2008 3:42 pm

Мнение от jasi » Вто Фев 10, 2009 9:00 pm

Здравейте ГИЦОАКА ,
Малко вероятно е да ви отговори Иван.Той сигурно вече се е оправил имайки впредвид ,че е поставил въпроса преди повече от година (20.01.2008) и не влиза във форума.
Колкото и да ви е омръзнало да ходите по лекари , все пак не може да се отрече ,че успешното лечение зависи от правилната диагноза.
Така ,че консултация с невролог и УНГ си остава като необходима стъпка към вашето лечение.

ГИЦОАКА
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Фев 10, 2009 4:56 pm

Мнение от ГИЦОАКА » Сря Фев 11, 2009 3:21 pm

Здравейте,
Благодаря за съвета, но бях преглед при отоневролог, който ми постави диагноза тригеминална невралгия. Изписа ми да пия 20 дни Милгама Н и Тегратол и ако няма добър резултат ще ме изпрати на иглотерапия. Имам проблем от една година, като когато пия съдоразширяващи лекарства болките и паренето отшумяват, като симптомите при мен са: болка в лявата част на главата, ухото, мравучкане и затопляне на бузата на лицето, както и парене вътре в ухото и затопляне на ушната мида. Направила съм почти всички неврологични изследвания: ЯМР, изследване за Херпес Зостер, ЕЕГ, доплер на шията и всички резултати са добри, но болката си остава, както и посещение при УНГ специалист. По препоръка на отоневролога съм спряла Сибелиума, но мисля, че симптомите се появяват отново. В момента продължавам да пия Милгама Н а Тегратола трябва да започна при болки. Интересува ме, дали Тегратола ще има временен подобряващ ефект и след спирането му всичко ще започне от начало /дали е болкоуспокояващо или лекува по-някакъв начин възпаления нерв/.

Аватар
Bulgaricus
Мнения: 2424
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus » Пон Фев 16, 2009 2:02 am

Въпросното лекарство блокира натриеви канали и е за акутно лечение. Възпалението ще премине от само себе си, а лекарството ще Ви помогне да се справите със симптомите.
Bulgaricus е студент по медицина и служител в помощна организация на немската Бърза помощ в Германия. Общите условия на отговорите му са посочени под: http://bggp.net/viewtopic.2900.html

Jaki
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Фев 17, 2010 10:41 pm

Мнение от Jaki » Сря Фев 17, 2010 11:13 pm

Здравейте, интересувам се дали има някой излекувал се от тригеминална невралгия ( по възможност без блокери и операции, само с хапчета)? Съшо така ако за нея има причина като се махне причинителя оправя ли се нерва в последствие или това е трудно постижимо? Аз съм на 23 и наскоро ми поставиха тази диагноза като все още бе е сигурно от какво е...какви са възможностите нерва да е възпален от зъб, а ако е простуден на течение или нещо такова има ли шанс да са оправи? Благодаря?

bella.staneva
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Апр 05, 2010 3:14 pm

Мнение от bella.staneva » Пон Апр 05, 2010 3:27 pm

Привет!
Хубавата новина за Вашата болест е, че има светлина в тунела, колкото и да е мъчителна.
Баща ми в продължение на 3 години се измъчваше неистово от тези болки - ходи къде ли не - Правителствена болница при проф. Стратиев - уж голямо светило - нищо не можа да помогне, даже за малко да пристъпи към глупостта да накара баща ми да извади нерва амбулаторно, което, както разбрахме после, влошавало нещата и било необходимо лечение с по-силни лесарства. До момента баща ми пиеше тегреол, които забави реакциите му е още куп неприятни симптоми се появиха. Опитахме и иглотерапия - никакъв резултат.
Преди 2 месеца нещата се влошиха неимоверно и всички много се притеснихме и сестра ми, Господ здраве да й дава, стигна дотам, че да пише е-мейли до болници в САЩ и Германия да търси спасение. И от двете страни ни насочиха в България и казаха, че за такова нещо не е наложително да пътува толкова далече. Положителният отговор на всичко е: проф. Кирил Романски от Медицинска Академия - Св. Иван Рилски. Миналия понеделник го оперираха, след 2 дни си беше вкъщи и в момента е като новороден.
С пожелания за успешно лечение:
Белла

Заключена