24 часово покритие от ОПЛ - да или не?

Форум за взаимопомощ на общопрактикуващите лекари в България

Модератори: fotografa, Група на лекарите

Отговори

Да продължи ли 24-часовото разположение?

Да
1
17%
Не
5
83%
Не мога да преценя
0
Няма гласували
 
Общо гласове: 6

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

24 часово покритие от ОПЛ - да или не?

Мнение от fotografa » Нед Юни 08, 2008 10:11 pm

На 21 конференция на СОПЛС отново се постави на дневен ред въпросът за 24-часовото покритие и възможностите то да отпадне като се атакува по съдебен ред. Чуха се различни становища. От това, че не си струва да се организира денонощно обслужване при сегашното заплащане до това, че ОПЛ ще загуби значителни финансии и влияние, ако се откаже от този вид дейност. Нека поверим какви са нагласите с една анкета.

Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

z

Мнение от ZdraveiGP » Пон Юни 09, 2008 9:59 pm

Гласувах с "не" на 24 дежурство по презумция на ОПЛ защото:
1. Ако едно състояние не може да търпи до следващия работен ден на лекаря - това състояние би трябвало да се причисли към неотложните или спешни случаи, които са приоритет и се обслужват от държавата.
Естествено, че всичко е субективно, но кое е спешно или не и във момента се преценява в движение от диспечерките към ЦСМП.
2. Дори и да спестя някои лев на държавата като отида на адреси, които в повечето случаи не са спешни - какво ще стане като изгубя време за тези, които наистина се нуждаят от спешна помощ и оборудван екип - тепърва ще викам и аз линейка ли?
3. На мен лично идеята ОПЛ да дават спешни дежурства към ЦСМП ми допада - но това трябва да е по-желание, с отделен график и полагаща се почивка и с конкурентно заплащане.
Всичко друго е престъпление по кодекса на труда, защото няма такава професия, в която да си на разположение 24/7/365 - НЯМА!
Нито сме роботи, нито сме на фотосинтеза.

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Съб Юни 14, 2008 11:21 am

Светъл пример в ползвата от дежурствата беше даден от френските колеги по време на една международна конференция в НДК. Те си организират дежурства в извънработно време и тези дежурства са твърде желани от ОПЛ-тата във Франция, защото всяка една консултация се заплащала по 21 евро. При нас лекарите изнемогват от натиска на бюрократичната реалност и останали без сили или си организират дежурства, или просто поемат разположение или си плащат на някой да им поеме неотложността. За първия вариант - сили просто не ни останаха вече, не си стува да се напъваш като животно и след дежурство да работиш непълноценно, да рискуваш да допуснеш фатална грешка, когато си преуморен и най накрая като си мислиш , че си почиваш всъщност изобщо да не се чувстваш като човек. За вариант две: Още по зле е когато си на разположение - всеки един момент си на тръни и макар да спестяваш финансии винаги си подложен на риска някой да те съди, да ти предизвика проверка от касата или да те разнасят мо медиите,както често става напоследък. Третия вариант - касата ти плащта да организираш неотложната помощ и ти на свой ред даваш тези пари на друг, който да поеме обслужването. Парите само минават през теб, а ти организираш и осчетоводяваш, като никой не ти плаща за това. Накрая юридически пак ти си на топа на устата, защото пак теб ще съдят, че не си направил добра организация и нещо се е издънило! :x :x :x
Четвъртия вариант, който може да стане е да ти отпаднат ангажиментите по този вид дейност. Тогава ти отпада и монопола върху неотложните случаи и някой друг прибира парите за това. Пари, за които не е толкова сигурно дали си заслужава да жалим. Тогава обаче вече може да си организираш спешността на частен принцип в извънработно време и ако имаш желание, ще можеш да си заработваш законно пари. В същото време никой няма да може да те съди! Защото например си отишъл на театър , вместо да висиш да чакаш някой хистерясал неосигурен, със социален, а не медицински проблем, който да ти подскача по нервите и да ти губи времето, "защото си полагал клетва и си му бил длъжен".

Отговори