ОПЛ от Русенско в затвора...

Форум за взаимопомощ на общопрактикуващите лекари в България

Модератори: fotografa, Група на лекарите

Отговори
fotografa
Мнения: 1332
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

ОПЛ от Русенско в затвора...

Мнение от fotografa » Съб Май 17, 2008 9:12 pm

ОПЛ от Русенско е първият лекар у нас , който влиза в затвора заради фиктивни прегледи
Това съобщава в. "Банкер". Окръжният съд в Русе е потвърдил на втора инстанция присъдата на личния лекар от с. Матрен Васил Георгиев от 1 година от 1 година ефективно задържане.Решението не подлежи на обжалване, твърдят правистите,и 35-годишният мъж ще трябва да влезе в затвора, като ще бъде временно лишен иот правото да упражнява професията си.
През декември 2007 г. д-р Георгиев бе осъден от Русенския районен съд , защото получил 738 лв. от РЗОК , без правно основание. Той използвал за целта документи с невярно съдържание, като съставялпрез 2005 г. амбулатирни листи с невярно съдържание, в които вписвал фиктивни прегледи на здравноосигурени пациенти от други градове. При направената проверка се оказало, че много от хората, фигуриращи във фалшифицираните документи, изобщо не са стъпвали в село Мартен. "Това беше личният лекар от област Русе, който отчита на територията на областта най-много прегледи на лица от други здравни райони и работи с пациенти от цяла България. Това предизвика и подозрението ни, защото не виждахме логиката хора от Ямбол например да дойдат да се лекуват в село Мартен", разказва шефата на отдел "Контрол" към РЗОК Мария Радева. Последвала кореспенденция с БЛС, но оттам не взеле никакви мерки. От РЗОК-Русе се обърнали към колегите си от другите здрани каси, за да направят те анкети с пациентите на д-р Георгиев. Някои се отзовали други не, но разминаванията са открили и от русенската РЗОК изпратили материалите в Областната дирекция на полицията.
Д-р Георгиев не признал за нарушенията и по време на делото е отричал, твърдейки, че обвиненията срещу него са абсурдни. Присъдата е по чл. 212, ал. 1 от НК за документна измама", пише още в. "Банкер".

Информацията е взета от списание "Медицински Магазин".

ptomoff
Site Admin
Мнения: 750
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Съб Май 17, 2008 10:13 pm

Обичам съдебната система у нас. Много е справедлива. За едни убийци джегити-фигуристи 2 години условно - два затрити живота. Един друг човек, който уби приятел по непредпазливост - 5 години в кауша, доктова за 700 лева - една година ефективно. Ако съдим по присъдата на Максимчо - 700 лева са приблизително равни на един затрит живот. Обичам съдебната система у нас...

fotografa
Мнения: 1332
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Нед Май 18, 2008 10:08 am

Не знам дали не е по-точно да кажем законодателството...Осем години лекарите са сложени да работят на пангара като работни животним и те от немай къде опъват каиша. Защото трябва и да се яде. Въпрос на оцеляване. Нашето е малко като в казармата - с единия крак си в гроба, а с другия в затвора и накрая пак излизаш... Мир на праха на колегите, които напуснаха тоя свят във времето на реформа, проклети да са тия дето не се посвениха и им избодоха очите по некролозите залепени в поликлиниката, а колегата за мен си остава една мъченическа жертва и символ на положението в което е поставен българския лекар. Обществото живее с представата, че българския лекар се е оял и корумпирал, и че за него трябват драконовски закони - ако не можеш да му отсечеш дясната ръка и да му избодеш очите, то поне можеш спокойно да намериш предлог, под който да го тикнеш в затвора поне за година. Граждани! Никой не казва как е бил ощетен и тормозен този човек дето сега за 700 лв. трябва да влезе в затвора! Никой не се сеща да си зададе въпроса, кое всъщност го е накарало да постъпва така. А задава ли си някой въпроса, защо законодателят, а в крайна сметка и в негово лице обществото е решило например за един загубен трети екземпляр от зелена рецепта лекарят да бива глобяван със сума от 5000 лв!? Просто в съзнанието на обществото ние сме едил вид хрантутници, бандити, престъпници, убийци, наркопласьори и на знам какво още, които трябва да бъдат преследвани с цялата стогост на закона. Който видно не е достатъчно строг спрямо лекарите! Затова предлагам на законодателя при всяка изцепка по един на всеки 10 лекаря да бъде разтрелван, а трупът му да бъде набиван на кол пред съответната РЗОК за назидание!

Отговори