Писмо до районните колегии и членовете на БЛС

Форум за взаимопомощ на общопрактикуващите лекари в България

Модератори: fotografa, Група на лекарите

Отговори
ptomoff
Site Admin
Мнения: 750
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Писмо до районните колегии и членовете на БЛС

Мнение от ptomoff » Вто Яну 30, 2007 7:26 pm

ДО
РАЙОННИТЕ КОЛЕГИИ
И ЧЛЕНОВЕТЕ НА БЛС
Изх.№ 30/23.01.07г.

ИНФОРМАЦИЯ

Относно: Проблемите по дейността на изпълнителите на медицинска помощ и договорите им с РЗОК след 1 януари 2007 г.

Уважаеми колеги,

Както предупредихме още в края на миналата година, вследствие на наложените от УС на НЗОК некомпетентни и объркани законодателни промени, съществуват груби противоречия в Закона за бюджета на НЗОК, Закона за здравното осигуряване и НРД-2006. Системата се намира в състояние на нормативен хаос, предизвикан изцяло от самата НЗОК, която в момента се е самоблокирала, не е в състояние да сключва каквито и било договори и анекси, нито да гарантира плащанията на ИМП. До този момент нямаме нито официален, нито устен отговор на две писма от 3 и 10 януари 2007 г. до директора на касата д-р Румяна Тодорова и председателя на УС на НЗОК д-р Емил Райнов, с които настояваме да се гарантират плащанията за извършената дейност след 1 януари 2007 г. и да се изясни по какъв начин ще продължи извършването на дейността. Представителите на касата не се явиха на предложената среща, отбягват упорито дебати и разясняване на проблема в медиите. В пълно неведение са и самите РЗОК.

Публикуваните на уебстраницата на НЗОК промени в НРД-2006, заменени по-късно с „Указания на НЗОК” нямат никаква правна стойност, тъй като нито са приети с документ, нито има правно основание за тях. В момента НЗОК чрез депутата Михаил Миков е внесла в Народното събрание законопроект, с който се надява да промени официално условията в НРД и да получи правно основание да плаща дейността. Внесени са и алтернативни текстове от доц. А. Щерев и доц. Б.Китов, които предполагат подновяване на преговорите по НРД-2007.

В същото време в Конституционния съд са образувани дела срещу текстовете в Закона за бюджета на НЗОК, които предполагат налагане на едностранни лимити от страна на касата в доболничната помощ, както и автоматична корекция на цените в болничната. С друго дело е атакувана промяната в ЗЗО, с която се дава правото на касата сама да определя условия, ред, обеми и цени при несключване на рамков договор.

С оглед на това, че при евентуална законодателна промяна се очаква касата чрез РЗОК да започне отново процедури по сключване на индивидуални договори и пълния нормативен хаос с променящи се динамично нови и отменяни актове БЛС ще предприеме следните действия, за които ще ви информираме своевременно:

1. При получаване на официални актове на УС или директора на НЗОК ще се прецени тяхната законосъобразност, след което ще се предприемат съответните юридически действия.

2. При утвърждаване на типови индивидуални договори от директора на НЗОК ще се прецени тяхната законосъобразност и ще бъдат предупредени ИМП за опасностите, които крият за тях, предвид горепосоченото лимитиране на дейности, автоматична промяна на цените, както и възможността за тежки мултиплицирани санкции.

3. В момента текат срещи с лекарите и медицинските специалисти по места, на които се идентифицират проблемите по места, както и възможните действия на медицинската общност.

4. В периода преди националния протест от 12 до 15 февруари 2007 г. БЛС ще проведе национална конференция по проблемите на здравеопазването с акцент върху финансирането и договарянето, на която ще бъдат ясно формулирани исканията към отговорните институции и обсъдени действията, които ще се предприемат за удовлетворяването им.

5. На 15 февруари в София ще се проведе национален протест, съчетан с протестни действия по места и ще бъдат официално предявени исканията пред държавните институции.

Поради изброените по-горе обстоятелства на този етап препоръчваме на всички изпълнители на медицинска помощ до 16 февруари 2007 г. да не подписват индивидуални договори с РЗОК, ако такива евентуално им бъдат предложени, още повече че според самата каса срокът за сключването им е 15 март 2007 г.

С уважение:
Д-р Андрей Кехайов
/Председател на УС на БЛС/

23.01.2007 г.
гр. София

fotografa
Мнения: 1332
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Чет Фев 01, 2007 7:19 pm

Един колега каза, че ЛС не му привежали парите. Ясно е че всички ще си подадат документи за сключване на договор, но трябва да покажем по някакъв начин, че подкрепяме, тези които ни защитават интересите, защото другите пък ще си помислят, че сме безмозъчни овце и могат да сиправят с нас каквото им хрумне. Нека отидем на протест. Нека зискаме от нашите съсловни ораганизации да ни организират по някакъв начин, нали им плащаме членски внос. Една колежка твърди,че никога не е била уведомена за каквото и да било, и по никакъв начин! Нека пращат емисари!

Отговори