Regulatiwni standarti

Предстоящи и минали симпозиуми, конференции, научни срещи и събития

Модератор: fotografa

Отговори
fotografa
Мнения: 1332
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Regulatiwni standarti

Мнение от fotografa » Нед Фев 10, 2013 10:22 pm

08.02.2013
Общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ вече имат право да дават 15 на сто повече направления за прегледи и изследвания над предвидения лимит. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса. До миналата година те имаха право да дават само до 10% над тези, които им се отпускат всеки месец, припомниха оттам. Улеснението предвижда решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и е залегнало в „Правила за реда за определяне на броя на специализираните медицински дейности и стойността на медико-диагностични дейности за назначаване от изпълнители на първична и специализирана медицинска помощ”.

Занапред обаче лекарите ще трябва предварително да подадат заявление за допълнителните бройки до съответната районна каса, която на свой ред да поиска отпускането им от националната.

Самото отпускане на допълнителните бройки ще става в рамките на една седмица, увериха от НЗОК. Оттам обясниха, че промяната е направена, за да се използват талончетата по-ефективно.

Когато обаче става дума за скъпи изследвания, процедурата ще е значително по-опростена.

Директорът на съответната районна каса ще има право да разпредели в случай на необходимост допълнително 15 на сто от определените направления за ядрено-магнитен резонанс за тримесечието.

Отговори