PC конфигурация за общопрактикуващ лекар

Софтуер за медици или медицина за вашия софтуер - проблемът лесно може да бъде решен.
d-r genova
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Юни 04, 2007 4:32 pm
Местоположение: Пловдив

PC конфигурация за общопрактикуващ лекар

Мнение от d-r genova »

здравейте,

първо искам да поясня, че пиша от името на майка ми, която е общопрактикуващ лекар и тъй като тя не е много наясно с животното наречено компютър, аз съм този, който се занимава с подръжката му (и най-вече, след като изтече гаранционния период)
в последно време компютъра на касата прави някакви проблеми, които са свързани от една страна с монитора (бил е вече на ремонт, но и след него има някакви признаци на неизправност; според мен е кинескопа), а от друга - със захранването. при захранвщият блок нещата не са много ясни, тъй като в самата практиката ел. инсталацията нещо не е съвсем в ред, идвали са и от енергото уж да остранят "причината", но симпотмимте продължават да са налице - забиване на системата. в интерес на истинтата не съм пробвал да го сменя, но ако ми изпадне някакво ще го направя. общо взето тази конфигурация, въпреки че според мен е достатъчна за работа с програмата (прибавени са още 128 мб рам), доста често едва се справя (според майка ми - бавно обработва заявките вътре в самата програма). да не говорим пък, ако е пуснато някакво друго приложение в същото време - тогава се чака повече от 30-40 сек. за прехвърляне от един амбулаторен лист на друг. не е от операционната системата, тъй като и скоро след преинсталирване се е наблюдавало подобно нещо. имам чувството, че просто самата програма ("хипократ") става прекалено тежка след продължителна работя с нея т.е. не е много добре оптимизирана.
та, от тази гледна точка и поради факта, че тук лекарите, които са запознати със спецификата на работата, са малко "по в час с техниката" ( :D ) искам да питам за съвет относно закупуването на нова компютърна конфигурация (майка ми смята, че е по-добре да си вземе собствен компютър, вместо да плаща годишната застраховка на този, който й създава доста проблеми) .... и изборът е между настолно pc или лаптоп. кое би било по удачно за работата в една лекарска практиката?
предимството на ноутбука според мен е в това, че ще може да си го носи в къщи, за да работи с програмата (понякога й се случва и да ходи в извънработен ден, за да си прави отчета), а не да стои до късно в практиката, ако е с настолен комп. от друга страна малко затруднение ще е с отделна платка за принтерите, тъй като тя ползва 2 - матричен и лазарен (да предположим, че лазарния ще е на usb, ама матричния винаги ще му е необходим паралелен порт) ... иначе аз винаги бих избрал настолен компютър, тъй като ги смятам за по-надеждни (все още).

благодаря предварително.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Според мен всеки компютър за около 500 лв. ще върши работа повече от необходимата. Бих се спрял на плосък монитор, защото заема малко място и щади очите. Аз започнах с една конфигурация на старо, която нямаше и 500 лв. и в момента би вършила работа без проблеми. Програмите, с които работим не изискват много расурси.
lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion »

Първите години и аз нямах проблеми със скороста, но постепенно играта загрубя - сега при отваряне на нов амб.лист се мота по 7-8 сек. което все още не е много фатално. Но след време програмистите трябва да вземат някакво кардинално решение и да си оптимизират базите данни.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Време е програмистите да напишат някаква по-лека програма. Вече е съвсем ясно какво се изисква от един медицински софтуер. А съвременните компютри са толкова бързи,че всичко извършват за миг. Мисля, че след време човек трянва да си смени конфигурацията с нова.Проблем си остава как лекарят и сестрата да работят едновременно.
1. Лекарят виси над главата на сестрата.
2.Работа с два компютъра на две работни места (пробвано, мисля, че може да се работи и дистанционно през интернет).
3.Един по-голям монитор, който се наблюдава и от двамата, с две мишки и клавиатури - практикуват го доста колеги.
4.Същата работа, но с два срещуположни монитора.
5. Най-новото, което четох - с помощта на едно устройство и мощен компютър могат да се създадат до 6 работни места.
kcom
Мнения: 13
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 9:52 pm

Мнение от kcom »

PC тата няма да Ви направят нито по-добри диагностици, нито по-добри терапевти, нито по-добри психолози спрямо пациента!
Колкото до конкретния въпрос, всяка машина втора употреба, способна да работи с MS Ofice (OOfice) ще свърши работа.. На прост език казано - без монитора под 100 лева! Туй, че на някой му е омазана операционната система и не може или няма кой да му я освести е съвсем друг въпрос.. Туй, че са накачулени какви ли не странични софтове, също е съвсем друг въпрос. ако машината ще се ползва единствено и само по предназначение - обслужване на офис-нуждите на лекарски кабинет е достатъчно да е (на този етап) всякаква 32 битова машина, с поне 128 MB RAM, процесор, работещ на честота поне 400Mhz и поне 20GB дисково пространство..
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff »

kcom написа:...достатъчно да е (на този етап) всякаква 32 битова машина, с поне 128 MB RAM, процесор, работещ на честота поне 400Mhz и поне 20GB дисково пространство..
Изобщо не е достатъчно. Не знам дали споделяш личен опит, но аз поддържам няколко лекарски ПЦ-та и категорично ти казвам, че тази конфигурация не става. Минимумът е 512 РАМ, 1 ГХц процесор и 40 ГБ диск.

Пусни един отчет, на която и да е програма, на предложената от теб конфигурация и тогава ще си говорим.
lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion »

Имам усещането, че изобщо не е в час със лекарските софтуери и изисквания на НЗОК. Става въпрос за софтуери които работят с БД от над 100МВ.
kcom
Мнения: 13
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 9:52 pm

Мнение от kcom »

Я дай системните изисквания на софтуерът, който се ползва:) Съмнявам се, че изисква 512 МБ РАМ и процеоср над 400 MhZ за да работи оптимално:) Ама ми пастнете изискванията от документацията на софта, а не ми ги казвайте от личная преценка:)
kcom
Мнения: 13
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 9:52 pm

Мнение от kcom »

Само за инфо за ГП Софт на Данина:
-процесор 300 мегахерца
-оперативна памет 64 мегабайта
-резолюция на видеокартата 800х600
-15 инчов монитор , способен да подържа резолюция 800х600
-200 Мегабайта дисково рпостранство
-хардуерни кирилизиран матричен принтер или всякъкъв мастилен или лазерен
Коректно инсталирана операционна система Уиндоус 95,98,Ме,2000 или ХР..

Информацита е от сайта на Данина..

Друг софтуер?:)
kcom
Мнения: 13
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 9:52 pm

Мнение от kcom »

Колкото дo изказването кой е наясно и кой не.. Ами вижте, аз не твърдя, че съм "наясно".. Просто не съм лекар - комуникационен инженер съм, 20 години не ставам от компютъра вече.. последните години част от работата ми е да тествам съвместимост между хардуер и софтуер.. Но наистина, аз не съм наясно с лекарските работи:) Но вие явно сте наясно със софтуера:)
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff »

Ами от самата Данина не са наясно какъв ресурс изисква програмата им. По точно от личната преценка, здраве му кажи.

Аз съм минен инженер, но с компютри се занимавам от времето когато Партията вкара Правец 82 във всяко училище, така че да не си броим стажа.
kcom
Мнения: 13
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 9:52 pm

Мнение от kcom »

Поизключи си излишните процеси:) Ако се налага смени си антивирусния софтуер, провери си компютъра за вируси и изобщо шпионски и деструктивен софт, провери дали не прегрява някой модул в кутията, форматирай си диска (СЛЕД КАТО СИ НАПРАВИШ ПЪЛЕН БАКЪП!), но с крашване на дяловете и презаписване на МБР сектора, направи си дяловете наново, но с диск на операционната система, инсталирай я на чисто и после кажи как е:) Личен опит :)
kcom
Мнения: 13
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 9:52 pm

Мнение от kcom »

А, и още нещо:)
След преинсталация (забележи, казвам преинсталация, а не имидж:) ) инсталирай базата данни наново и чак след това ресторни"отгоре" бакъпа и! Ако наистина от години се занимаваш с компютри, няма смисал да ти уточнявам защо се налага това:)
lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion »

И се чува че след нова година ще минем изцяло на електронни досиета на пациентите. Е, познайте тва как че се отрази на БД. :)
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

За ежедневна употреба Данината изисква съвсем скромни ресурси. Но за отчетите (особено като се натрупа голяма база данни) трябва по-бърз процесор. Но днешните компютри имат невероятна бързина.
И какво е това БД, ако смея да запитам Лион?
Отговори