Как да изберем подходящия софтуер?

Софтуер за медици или медицина за вашия софтуер - проблемът лесно може да бъде решен.
Отговори
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Как да изберем подходящия софтуер?

Мнение от ptomoff »

Има няколко основни критерия, по които трябва да се избира медицински софтуер (програма) и цената, повярвайте ми, е последното от тях.

На първо място е функционалността на програмата. Или с по-прости думи, ако инсталирането на програмата Ви спести куп досадна работа, а същевременно Ви създава много малко проблеми (често "забиване" на компютъра, несъвместимост с други програми или ъпдейти на операционната система) и работи отлично с периферните устройства (флопи, CD, принтер), този критерий трябва да даде най-голяма тежест при Вашия избор (по мое лично мнение около 60%). За съжаление повечето от гореизброените факти се установяват от личен опит, а знаем, че не е възможно да се пробват всички продукти (макар някои от тях да разполагат с демо-версии). Затова разпитвайте своите колеги как и с коя програма работят - това е най-сигурният начин да се осведомите за предимствата и недостатъците на програмния продукт.

Друг важен критерий е поддръжката, която фирмата предлага. Ако във Вашия район няма представител на фирмата и единствения контакт с нея е по телефон или чрез email, просто забравете за тази оферта. При компютрите понякога е нужно специалистът да "пипне" машината Ви.

Никак не е без значение колко, и какви посещения предвижда лиценза (цената за една година ползване) на програмата. И каква ще е цената за всяко посещение, предизвикано НЕ по ваша вина. Да, правилно сте прочели! Фирмите ще Ви таксуват изпращането на свой представител, дори вината да е тяхна. За съжаление това е обичайно приета практика. За посещения, наложили се по Ваша вина, цената може да скочи до няколко пъти!

Осведомявайте се за възможността за разсрочено плащане. Това ще облекчи до известна степен лекарския Ви бюджет. В тази връзка не забравяйте да попитате дали обявената цена включва ДДС. Понякога фирмите "изпускат" да го калкулират в цената, защото приемат априори, че фирмата получател ще си го възстанови. Да, но това е вярно САМО, ако получателят е регистриран по ДДС. А повечето лекари - не са! Не приемайте вариант за закупуване на софтуер без фактура. Главоболията Ви ще са повече от спестените 20% ДДС.

При възможност, отделете известно време и прочетете упътването към програмата (още преди да сте я закупили). Идеалният вариант е да инсталирате и работите известно време с демо-версията. Никой няма да Ви вземе пари да отговори на възникналите въпроси, преди да сте закупили програмата. Докато питането след като сте станали клиент, може да Ви струва пари ;).

Разберете и какви са вариантите за актуализация на продукта (лицензът би трябвало да предлага НЕПЛАТЕНА такава): по email, чрез CD или дискета, през интернет (идеалният вариант).

По възможност се запознайте с човека, който ще се грижи за поддръжката на програмата Ви. Напомня ли Ви на тъща/свекърва Ви, обърнете се към следващата фирма от списъка. На човек му е достатъчен един звяр вкъщи!

Сега да дойдем и на цената. Дотук всичко отговаря а вашите критерии, но цената на лиценза е колкото за нова линейка за ДКЦ-то, в което практикувате. Ясно е, че трябва да се обърнете към конкуренцията. Такива случаи, за моя и ваша радост, са рядкост.

Ако софтуерът, който ползвате в момента, отговаря на всички гореописани условия - честито! Вие сте избрали най-добрия продукт на пазара.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Re: Как да изберем подходящия софтуер?

Мнение от fotografa »

Друг важен критерий е поддръжката, която фирмата предлага. Ако във Вашия район няма представител на фирмата и единствения контакт с нея е по телефон или чрез email, просто забравете за тази оферта. При компютрите понякога е нужно специалистът да "пипне" машината Ви.


Поддръжката на Данина е педимно по интернет и все пак проблемите се решават. Има и две студентчета в София, които честосе плетат като пате в калчища.
Отговори