Трябва ли да се дават/приемат подаръци на/от доктори?

Всичко, което не се отнася до горните форуми.
Отговори
Пациент-дарител

Трябва ли да се дават/приемат подаръци на/от доктори?

Мнение от Пациент-дарител »

Един въпрос, който ме вълнува още от бай-Тошово време. Защо пациент изписан от болница (приключил лечението си при личния си лекар) носи цветя (бонбони, алкохол) на лекаря?

Ако е за добре свършена работа, нима само лекарите си вършат добре работата? Аз също си върша работата добре, но никой не ми носи подаръци.

Ако е от уважение, нима други професии (пожарникари, полицаи, спасители) заслужават по-малко уважение? Не считам, че моята професия заслужава по-малко уважение от лекарската (нито съм учил по-малко, нито е по-маловажна).

Коммпенсация за ниското заплащане? Моят труд никой не го компенсира, въпреки, че също е ниско заплатен.

Защо като пациенти се чувстваме задължени да даваме подаръци? Аз лично се чувствам кофти, но въпреки това давам. Не знам навик, може би.

Вие, лекарите, как възприемате тези подаръци? Случвало ли ви се е да връщате (на мен не ми се е случвало лекар да ми откаже подаръка)?

Не искам да предизвиквам противопоставяне на една професия на друга. Изключвам също така очевадните случаи на изнудване (подкупване) от страна на лекар и от страна на пациент. Просто искам следващия път, когато приключи лечението ми да съм наясно: трябва ли да дам нещо като подарък, и ако да. С две думи искам да се чувствам комфортно (а не неудобно) не само физически, но и психически след приключване на лечението си.
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff »

Личното ми убеждение е, че не трябва да се дават такива подаръци, освен ако лично не изпитваш желание да го направиш.

Четох някъде, че след като си заплатил за дадена услуга (респективно касата го е направила за теб, с твоите здравни вноски) не трябва да се чувстваш неудобно по никакъв начин. Ти си получил услуга, на лекаря му е заплатено за нея (друг е въпросът дали е достатъчно).
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Подаръци могат не само да се дават, но и да се приемат :) Стига да са в границите на приемливото. Те обикновено представляват израз на благодарност и уважение. Абсолютно неприемливи са подкупите, рушветите и несъразмерните подаръци (напр. да си беден, ама да купиш на доктора вила на морето :lol: )
Пациент-дарител

Мнение от Пациент-дарител »

fotografa написа:Подаръци могат не само да се дават, но и да се приемат :)
Както казах не ми се е случвало лекар да ми откаже подаръка.
fotografa написа:Те обикновено представляват израз на благодарност и уважение.
Интересното е само докторите ли заслужават уважение и благодарност? Защото рядко се случва други професии да получават подобен тип подаръци (изключваме естествено рушветите).

Добре нека задам въпроса така: Ако не получите подарък в края на лечението на ваш пациент, ще се почувствате ли пренебрегнати (оскърбени, забравени, обидени)?
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Не.
Гост

За подаръците

Мнение от Гост »

Ами като не ти се дава-не давай. Хем даваш доброволно, хем коментираш-нали сам твърдиш, че нямаш предвид подкупи и рушвети, а ДОБРОВОЛНО даден подарък. Даваш, пък после-защо не ти го отказват ??? Ти при данъчни ходил ли си ? А в общината ?
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Аз лично обичам да правя подаръци. В последно време ме бута кола, оперираха ме и не съм оставил лекарите и сестрите без подаръци. Това е израз на уважението ми към тези хора и техния труд. Самият аз като лекар съм получавал много щедри подаръци, които не съм могъл да приема и незабавно съм ги връщал.
Селина
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Яну 29, 2010 6:18 am

Мнение от Селина »

fotografa написа:Аз лично обичам да правя подаръци. В последно време ме бута кола, оперираха ме и не съм оставил лекарите и сестрите без подаръци. Това е израз на уважението ми към тези хора и техния труд. Самият аз като лекар съм получавал много щедри подаръци, които не съм могъл да приема и незабавно съм ги връщал.
И нашите лекари обичат подаръците,но ако са от типа ,,финикийски знаци,, и са в по- голямо количество. :roll:
Fisher
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Фев 23, 2010 3:14 pm

Мнение от Fisher »

Категорично НЕ !!!!
Отговори