Моля, помогнете да разплетем случая Пернишки.

Всичко, което не се отнася до горните форуми.

Кой на кого дава повече?

Пациентите на лекарите
0
Няма гласували
Лекарите на пациентите
7
100%
 
Общо гласове: 7

fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Моля, помогнете да разплетем случая Пернишки.

Мнение от fotografa »

Общоизвестен е този факт, който предизвика бурно вълнение в обществото - д-р Пернишки поиска 1500 лв. за извършена операция и беше хванат с 300 лв. белязани банкноти. Една анкета би помогнала да осъзнаем защо това се случва така. Моля, попълнете я.
Танина
Мнения: 74
Регистриран на: Чет Дек 14, 2006 12:48 am

Мнение от Танина »

НЯМА ДА ГЛАСУВАМ аз в тази анкета, нещата са несъизмерими.

Сигурно е един от най-добрите въпросния доктор, не споря, не съм запозната, сигурно е жалко, че точно той изгърмя, ама все от някъде трябва да се започне. Стига са ни правили на две и половина, ние останалите хора като не сме завършили медицина, какво а? Като видях да го изкарват от болницата, ми стана едно готино и се надявам нещата малко по-малко да се наредят. То не може само едната страна да граби, а другата да дава цял живот. Трябва да си има някакъв ред в цялата работа. Но определено НЕ Е ТОВА НАЧИНА.
Nellina
Мнения: 45
Регистриран на: Чет Дек 14, 2006 7:02 pm

Мнение от Nellina »

Аз също няма да гласувам.
В услуга на хората са професиите лекар, учител, зъболекар...В тях практикуващите ги дават повече, отколкото получават...
Но нали всеки прави сам своя избор? :roll:
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Е, въпросът е малко провокативен, но все пак бих се радвал малко повече хора да проявят смелост и да гласуват. Въобще, ама въобще не желая да му ставам адвокат на Пернишки. Хората не са за изнудване. Искам само да посоча, че обществото, държавата от десетилетия изнудват една категория хора да финансират здравеопазването със своя труд. Държавата представлява консенус - т.е. споразумение между гражданите за правилата, по които те да живеят. Нещо не е наред с правилата щом хирург в "Пирогов" изнудва за пари. Че той би трябвало да има доходи по големи от тези на президента и премиера!
Обществото трябва да направи нещо в това отношение.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Случая доста понашумя, така че и вие можете да дадете своето мнение. Ама съвсем свободно, без да се страхувате. Никой няма да ви бие.
Танина
Мнения: 74
Регистриран на: Чет Дек 14, 2006 12:48 am

Мнение от Танина »

И какво стана сега всъщност? В затвора ли е доктора :roll: или си плати там някаква гаранция и го пуснаха условно? Минало ли е делото вече?

Моето мнение е - да ходи да си работи в частна болница след работа и така да си докарва някой лев. Като пример да посоча професор Горчев от Плевен :wink: , за него съм чувала, че хем работи по здравна каса в общинската болница, хем работи и в частната "Света Марина".

До сега с някакви тъпи закони се пробва да се направи изкуствена частна икономика в сферата на здравеопазването, като карат джи пи-тата да стават едва ли не търговци. Но по правилно ми се струва това, което става напоследък :roll: , а именно изникването на все повече частни болници, в които да работят специалистите. Така може да се постигне реална конкуренция - хората ще ходят при този специалист, от който са доволни. И човекът ще е доволен от заплащането.

А парите от здравните осигуровки, дано успеят да покрият нуждите от закупуването на малко нова медицинска техника и транспортни средства за "държавните" болници.

Моето мнение - трябва да се развие частната болнична помощ, да има и частни болници и държавни и да има баланс някакъв между двете. Дрън. :D Незнам това по темата ли е, ама аз да си кажа :wink:
Nellina
Мнения: 45
Регистриран на: Чет Дек 14, 2006 7:02 pm

Мнение от Nellina »

Едно е аз да реша от благодарност да му дам 1300лв, друго е той да си ги поиска...
А и това са необлагаеми доходи, нали? :mrgreen:
От друга страна Фотографа е прав - такива хора трябва да взимат заплата, по-голяма и от на президента...Те спасяват човешки живот. Ежедневно!
Но съпругът на пациентката добре разграничи нещата - той каза, че е невероятно доволен от д-р Пернишки, че същият е велик специалист, но не това е начинът да повишава доходите си.
Някак си е много грозно да искаш пари от човек, на който животът зависи от теб...Ами това си е чисто изнудване...
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff »

Браво, Нелина! По-добре не може да се каже. Бих добавил само, че ако се е чувствал ниско платен, да е останал само с частната си практика (както е в момента). Защо не е напуснал? Проста сметка: 1500 от пациент х 8-10 пациента на ден х 20 дни в месеца = направо не мога да сметна! С когото и да ги е делил, колкото и да е грешна сметката ми, е ясно защо е работил държавно!
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Я да видя докъде е стигнала темата, че нещо ме нямаше в последно време. :roll: Успях да поразпитам доста хора за мненята им и чух доста интересни неща. Един висш магистрат :!: накратко коментира, че става въпрос за кверолентна личност, която доктора би трябвало да разпознае, но очевидно не е разпознал. Останах озадачен, но по- късно като се прибрах и отворих речника по психиатрия всичко ми стана ясно :idea: . На въпроса дали това е подкуп той отговори , че няма значение дали сумата е поискана преди или след извършване на услугата - може да се тъкува като подкуп. Един следовател директно заяви, че това си било постановка. А аз като се поразмислих, реших - жалко за пациентите, които няма да могат да бъдат оперирани и спасени от доктор Пернишки в Пирогов, защото добри специалисти не се намират под път и над път. Изобщо не можете да си представите колко е важно някой път да попаднеш на добър специалист, а чух, че той бил именно такъв.
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff »

Аз пък помня, как един друг лекар каза, че хирурзите в Пирогов са по-скоро занаятчии. И да са некадърни, идва един момент, в който се научават.
lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion »

Моето мнение е, че е крайно време и болниците да излязат на светло - на свободния пазар и истинската конкуренция (както отдавна сме ние GP-тата). А те сега какво - полудържавни, полуобщински и ничии накрая. Опитват се да цокат от няколко цицки - то МЗ, то РЗОК, то европейски фондове, то община. А парите си затъват в нечии джобове и не стигат до където трябва. Крайно време е да се приватизират (па ако ще и да ги окрадат - което със сигурност ще се случи - ще си ги разпределят тоя и оня) и да останат само няколко държавни болници за наистина социално слабите, дето наистина нямат пари за здравни осигуровки (както си е по цял свят), но и те от недофинансиране ще са винаги в окаяно състояние за разлика от частните. А когато няма държавна собственост, няма и корупция щото там това се нарича кражба, а частника ще те гони до дупка докато те вкара в затвора щото си го ограбил (което си е в реда на нещата). И нека след това МЗ се занимава с това дето му е работа - контролни функции, а не да притежава болници които не може да стопанисва.
Така че според мен решението е в приватизацията.
stefaniva
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Апр 21, 2007 4:49 pm

Мнение от stefaniva »

Вярно е, че добри специалисти не се намират под път и над път, но затова пък печалбари - колкото щеш!
Като е толкова добър специалист д-р Пернишки и иска да получава толкова пари, защо работи в държавна болница?!?!?! За мен това е въпрос на личностни качества! Не мога да се съглася, че е нормално лекар да изнудва!
За себе си аз предпочитам истинските частни клиники (а не като цитираните в друга тема "Хигия" и "Здраве"), където срещу парите си получаваш медицинска услуга от високо качество, придружена с касова бележка! И не на последно място - човешко отношение!
Съгласна съм напълно с lion, че изходът е в приватизацията, за да са ясни позициите и отговорностите!
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Тук се сблъскваме с едно основно неразбиране на въпроса от обществото. От една страна хората искат лекарите да се проявявт в професията като герои, а от друга да го правят за без пари. Защото очевидно обществото не може и не се сеща да отдели необходимите средства за целта, както и добре да регламентира дейностите. Добре, ама ако хирурга е гладен, като застане пред операционната маса ще му треперят краката, ще припада и пациентите ще умират. Хирурзите в Пирогов не вадят джобни ножчета да колят пациентите си, когато не им дават пари. Те просто спасяват човешки живот. Колко струва това преценете сами.
stefaniva
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Апр 21, 2007 4:49 pm

Мнение от stefaniva »

fotografa написа:Тук се сблъскваме с едно основно неразбиране на въпроса от обществото......
Не се идентифицирам с "обществото", но наистина не мога да приема ситуацията за нормална!
Аз работя на трудов договор във фирма-производител на фармацевтични продукти и не искам от клиентите, които ще продават нашите продукти в чужбина, допълнително пари за това, че ще им изготвя перфектни документи за регистрация!!!
В случая не сравнявам отговорността на хирурга със своята, а правя аналогията, че, когато човек работи в дадено предприятие, има трудов договор и длъжностна характеристика, съгласието си с които е удостоверил чрез подписа си при постъпването. Д-р Пернишки е подписал договор с работодателя си (държавата в случая) да извършва определени дейности срещу определени месечни суми. Не е ли така? Същото е направил и в частната клиника, в която е работил допълнително.
Иначе, доколкото ми е известно, и в чужбина заплатите на лекарите, работещи в държавни медицински заведения, се различават доста от тези на работещите в частни такива.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Точно така. Няма как да не се съглася с това изказване. Сега доколкото занам Пернишки оперира само в частна клиника и до уменията му като хирург могат да се ползват предимно платежоспособни пациенти. Това ми напомня за един пластичен хирург, който след като напуснал изгарянията в Пирогов си направил частна клиника. На въпроса ми дали не му липсва работата в Пирогов той ми отговори простичко: - Колега, чак сега разбрах за какво работя. Ами така е - да направиш едни цици е много по доходоносно от това да спасиш човешки живот, но кое все пак е по-ценно?
Отговори