Лекарите в България са „роботи“ според ГЕРБ

Всичко, което не се отнася до горните форуми.
Отговори
Petkan
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Юли 04, 2009 11:41 pm

Лекарите в България са „роботи“ според ГЕРБ

Мнение от Petkan »

Отново нарушиха правата на лекарите в България, този път им заложиха капан в ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ.

Ето го текста от Проектозакона:

„Чл.105. Изпълнител на първична извънболнична медицинска помощ, който наруши установените изисквания за осигуряване на постоянен денонощен достъп до консултация по телефон, в амбулаторията или в дома на пациента, се наказва с глоба в размер от 50 до 300 лв. за физическите лица, съответно с имуществена санкция за едноличните търговци в размер от 1 000 до 10 000 лв.

(2) За повторно нарушение глобата, съответно имуществената санкция е от 300 до 1 000 лв.”

Кой ли умник го е измислил това?

Години наред внушават на пациентите, че лекарите са им длъжни денонощно, двадесет и четири часа, триста шестдесет и пет дни в годината. Това се говори по телевизиите, вестници и навсякъде.

И ето пациента повярва, че лекарите са им длъжни постоянно, денонощно. А това не е така в нормалните държави, там лекарите работят в един нормиран работен график и извън този график не се интересуват от пациенти. Извън този график лекарите в нормалните държави си почиват, защото утре пак ще трябва да работят. Нормално е, за да работиш качествено и да почиваш качествено.

А тук нашите умници пак го измислиха-денонощно.

Дори при четене на проектозакона в парламента леко са намалили глобите, при което редица медии дори се възмутиха и публикуваха статии-ето например вестник Труд:” Във вторник проектът предвиждаше, ако личният лекар не си вдигне телефона, за да ни даде консултация или не дойде в дома ни при нужда, да плати до 5000 лв. Във внесения законопроект сумата е намалена до 1000 лв. Ако джипито не спазва графика си, в първоначално замислените наказания го грозеше глоба до 5000 лв. Вече е до 500 лв. Същото “смекчаване” се наблюдава и в случаите, когато личният лекар накара пациент да му плати или доплати дейност, която се покрива от здравната каса. Не 5000, а 1000 лв. ще е максималното наказание.”

Каква ирония , погледнете как е наричан Лекарят в България-„Джипито”.

Английското ДжиПи обаче работи 8 часа(в които има амбулаторен прием и домашни посещения)-но са регламентирани. Извън тези осем часа английското ДжиПи си почива и пациентите се поемат от Спешната помощ. Защото английското ДжиПи е бял човек(нищо, че е пакистанец или индиец) и неговите права са регламентирани от трудовите закони.

В България за всички други професии важи трудовия кодекс за регламентиран труд, но не и за лекарския труд. Защо?

Нима лекарят не е човек, който се уморява след десетия прегледан пациент. Според българските политици той е робот, който просто трябва да работи 24 часа.

Да, ако ГЕРБ искат да спечелят пациентите с подобни мерки-няма да стане. Българските лекари са нормални хора, като всички други и тези лекари няма да издържат на този натиск. Вече се усеща липса на кадри(анестезиолози, педиатри и други), няма лекари и по селата. Лекарите бягат от условията в България, защото искат регламент. Искат условия на труд и почивка. Не искат да си лягат с телефон, да ходят в тоалетна с телефон, да се къпят с телефон……Този психически тормоз на който са подложени от различни институции(НЗОК, РИОКОЗ, РЦЗ, НОИ и др.) сега ще се допълва и от Закон за Здравното осигуряване. И там глоби!

Стига! Това е безумие.

Да, аз гласувах за ГЕРБ. Но не предполагах, че са способни на подобни щуротии за да „угодят” на народа.Вярвал съм, че са прагматици, които ще „поправят” системата.

Поправянето на системата се нарича Спешна помощ-там трябва да се пипне. Да се развие спешната помощ(както е в белите държави), която да поема пациента в извънработното време на общопрактикуващия лекар или лекаря специалист. Разбира се, спешните лекари трябва да получават адекватно заплащане за тежкия труд, който полагат.

Резонно възниква въпроса: Къде е Българския лекарски съюз в тази ситуация?

Изглежда както винаги, никъде. Да, спотайват се, защото те са свикнали така, още от времето на Кехайов. Не е ли БЛС организацията, която защитава правата на лекарите и защо поне веднъж тази организация „не тропне по масата”, да организира ефективна стачка( казвам ефективна, защото всякакви други средства за протест са безсмислени) и да застане зад своя членски състав. Не само да праща SMS-и за неплатен членски внос.

Хапчето категорично подкрепя всеки български лекар, който е уморен и притиснат от действителността и институциите в България. Ще се опитаме да представим лекарите в България в тяхната истинска същност, да помогнем на пациентите да осъзнаят, че лекарите не са роботи, а хора с нужди като техните и само това разбиране на проблема е важно за нормалния и ползотворен диалог.

hapcheto com
lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion »

Тоя законопроект е писан от хора много отдалечени от здравеопазването - по стила предполагам да е бивш данъчен служител. Този законопроект категорично ще довърши системата. Искаха ми коментари по законопроекта (от ГЕРБ). Три часа писах коментари отстрани в коментарното поле, стигнах до средата и бях написал повече като текст от самия законопроект. Изморих се и го пратих с коментари само до там. Те сигурно ще го приемат този законопроект но да са живи и здрави хорицата в тая страна, щото скоро няма да остане работещ ОПЛ по тая система.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

На мен ми се струва, че законопроектът е антилекарски и съответно противообществен, обслужва моментните интереси на управляващите. Чудя се кой от новозавършващите ще иска да почва работа в България.
Отговори