За оригиналите и генериците-кое е вярно

Всичко, което не се отнася до горните форуми.
Отговори
Penko
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Юни 18, 2009 7:11 pm

За оригиналите и генериците-кое е вярно

Мнение от Penko »

Интервю
Оригиналните лекарства са били средно 4 пъти по-скъпи от генеричните през 2008 г.

Лили Войнова, в. Дневник


Росен Казаков - изп. директор БГФармА

Интервю с г-н Росен Казаков – Изпълнителен директор на БГФармА

Във връзка с предложението на БГФармА, здравната каса да плаща генеричните продукти, изчислявани ли са колко от публичните средства ще се спестят за година, ако лекарите се стимулират да предписват генерични продукти?

Според IMS Health, за 2008 г. в България са били продадени 40 млн. опаковки оригинални лекарства на обща стойност 700 млн. лв. и средна цена 17.5 лв. В същото време, от генеричните лекарства са продадени 210 млн. опаковки на обща стойност от 900 млн. лв. и средна цена от 4.2 лв.! Това означава, че оригиналните лекарства са били средно 4 пъти (400%) по-скъпи от генеричните през 2008 г., т.е. ако пациентите и държавата трябваше да плащат за оригинални вместо генерични лекарства, разходите биха били 4 пъти повече или не 900 млн., а 3,6 млрд.! В този смисъл може да се каже, че генеричните лекарства са спестили 2,7 млрд.лв. разходи за 2008 г.!!!

Хапчето
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Оригигиналните лекарства вероятно са скъпи, защото фирмата продаваща продукта е вложила много средства в разработването му, съответно трябва да покрие расходите и да реализира печалба. След време лиценза пада и други фирми започват да произвеждат разработения вече продукт. Генерикът може да е добър, но не винаги се спазват технологичните изисквания. Генерикът може да е добър и как да не е на ниска цена, ако е произведен в Индия да кажем, където работната ръка е без пари и където не се отделят средства за опазване на околната среда.
Отговори