Честита Коледа!

Всичко, което не се отнася до горните форуми.
Отговори
fotografa
Мнения: 1332
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Честита Коледа!

Мнение от fotografa » Пет Дек 26, 2008 9:47 pm

Честит празник на всички! Ако си помислите, сигурно ще се досетите , че на Коледа не сме останали свободни. Така сме си го избрали - винаги да бъдем до тези, които ни търсят помощ . И на Коледа... и на Нова година, когато с моята съпруга ще бъдем дежурни и искрено се надяваме да няма никаква работа. Искам да поздравя и да окуража всички самотни по Коледа хора. Страшно е да си сам...Тези празници са и повод за една равносметка. Безпристрастна. Човек се изкачва по склона на живота, стига своя връх и се спуска надолу. Накрая всеки спира някъде. Встрани остават суетата , парите, славата...А годините и Коледите следват една след друга. Да си пожелаем да бъдем хора...
Да не забравяме, че живеем на земя населена с много народи. Тук са хората с гени отпреди 7800 години. Коя друга европейска страна може да посочи нещо подобно. Тук са и хората с ислямски произход, които почитат Христос като пророк Иса. Да е честит празника на всички!

vanes

Мнение от vanes » Пет Дек 26, 2008 11:54 pm

Чудо е да срещнеш добър лекар, повярвай ми:-) Обаче вече знам какво ще направя един ден, когато спечеля от тотото или забогатея супер много по незнаен начин-
1. Център със стационар за лоши деца - наркоманчета, бегълци и всякакви такива
2. Център за хора болни от неизлечими болести и техните близки
Това искам и знам, че рано или къно ще стане.
Отряза ли някой крак по Коледа - бял таван, червена кръв! И моят добър лекар беше на работа по Коледа, дано да продължи да е добър, защото понякога е заблуждаващо началото. Аз не съм болна от рак, но мисля че ако се разболея, ракът доста ще се измъчи. Това което си написал и тук и при темата ми за рака обаче е хубаво. Много интересна Коледа имах - мой много добър приятел мюсюлманин ми изпрати жесток смс за Коледа и за Бог, миналата седмица обаче ме черпи за байряма, имам и такава приятелка еврейка, която на Великден винаги идва в боен вик "Христос Воскресе!" - много ги обичам, подсещат ме за един филм "Гори, гори огънче", в който се казваше, че когато Алах, Буда и Исус се срещнат на средата на храма, всеки от тях ще види срещу себе си - човек! Затова обичам и София - защото е построена на този принцип - джамията, синегогата и църквата. Та за Коледата -излезна една от диагнозите на баща ми - на връх Коледа - рак на белите дробове. Има шанс 1 % да не е рак. Прочетох всички неща за рака навъсякъде, даже в един учебник по вътрешни болести. Ходих на Коледна литургия, едно циганче ме сурвака на сред Витошка, пуша с голям кеф, за да ядосам всички раци по Вселената, купих си един панталон, сетих се за сърбите, които по време на бомбардировките в Белград плетяли пуловери, за да са по-силно свързани с живота! Цяло чудо е, че сме толкова смели. Преместете ми темата, нямам нищо против, така или иначе - знам че отговори няма да има, защото хората само ще я четат...

Аватар
Bulgaricus
Мнения: 2424
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus » Съб Дек 27, 2008 1:36 am

Здравейте!

В края на всяка година идва времето на словата. Във всяка държава и във всеки строй започва дърдоренето. Идва часът на равносметките, на премиери/канцлери и президенти, които надигат чашата с алкохол и изказват пожелания, като че ли пожелават да се случи нещо, което не зависи от тях. А тях ги слушат основно тези, които и без това си знаят какво трябва да се прави, за да бъдем по-добри един към друг през идващата Нова година.

Те говориха и ще говорят за финансовата криза, за войните, за кредитите и за това да сме били по-добри. Urbi et orbi вече прозвуча и от немският папа на латинска Ватикана със швейцарска гвардия на замръзналия римски площад Св. Петър. Хубавото украшение в бяло а трибуната е папата. Негово Светейшество е наследникът на Свети Петър и наместник на Господ на Земята, едноличен монарх на Ватикана. Днес и неговата институция се е превърнала само в символ, пренебрегната от глобализираното общество, което вярва само в това, което може да пипне, да изяде, да докосне.

Аз, за разлика от Фотографа няма да съм на служба в тази новогодишна вечер. Бях на служба всички коледни дни и това ми стигна. Тази година ще пропусна взривените пръсти, нарязаните лакти, повредените очи, пукнатите глави и изпадналите в безсъзнание след запой младежи, намерени оповръщани на някой площад в бутилките.

Странно нещо е животът. От една страна той е болест, която завършва смъртоноснто, но от друга е упорит, като зараза, която се стреми да се разпространи и досега е успявала да го направи успешно, въпреки черногледите пророци.

И Коледа е моментът, в който си пожелаваме нещо положително за бъдещето. Имаме и основание да сме оптимисти – въпреки войни и бедствия, кризи и диктатури сме оцелели и по цялата земя стандартът на живот се повишава ежегодно. Все повече хора имат достъп до лечение, въпреки ламтящите за повече пари фарма-картели, ориентирани не медицински, а чисто пазарно.

Медицината, за която си говорим в този форум, е само малка част от живота ни. Важна, но неразбрана. Масова и неточна в диагнозите си. Скъпа и необходима. Незаменима и трудна за прилагане. Тя бе и винаги ще бъде призовавана да решава някакви проблеми, много от тях социални. Тя бива отговорна за всички – престъпници и примерни граждани, бедни и богати, силни и слаби.

Тя е отговорна и за онези, които не следват съветите и. Дори и тогава, когато в следствие на тютюнопушене си повишават с 250 пъти риска за раково заболяване, дори и тогава, когато в следствие на алхохол и преяждане надебеляват, заболяват и цирозират и ни напускат с адски мъки. Следите от това, което сами си причиним остават завинаги.

Коледа е и моментът на раждането. На новото начало. На живота и на промяната, когато младият бива роден, за да заеме мястото на родителите си след време и да се грижи за тях така, както те са се грижили за него.

Аз гледам оптимистично на бъдещето, дори и когато всички макрополитически и макроикономически параметри сочат, че дългосрочната прогноза е по-скоро негативна.

И на всички, които празнуват, искам да пожелая да празнуват разумно, а на лекарите, които ще ги обгижват в заветната вечер пожелавам лека работа!

С поздрави,
Булгарикус
Bulgaricus е студент по медицина и служител в помощна организация на немската Бърза помощ в Германия. Общите условия на отговорите му са посочени под: http://bggp.net/viewtopic.2900.html

Отговори