Медицина - заслужава ли си?

Всичко, което не се отнася до горните форуми.
Отговори
little-girl
Мнения: 7
Регистриран на: Пет Яну 04, 2008 10:47 pm

Медицина - заслужава ли си?

Мнение от little-girl »

Здравейте! Дано с тази тема не ви ангажирам допълнително, но ми е интересно да знам доходна ли е лекарската професия? В момента уча в ПМГ и, въпреки че ми е рано, искам да се ориентирам кое е по-добре - фармация, нещо друго с химия
,като например - екохимия, биохимия и т.н или медицина? Относно медицината на 1во място слагам стоматологията. Трудно ли се започва като стоматолог, доходна ли е професията, в кои университети дават най-добро обучение по дентална медицина? А вие като лекари какви гимназии сте завършли? В училище водим неща като непрестанен спор на тема кои са по-добри и кои имат по-голям шанс да влязат в медицински университети - у-ците паралелка Химия или у-ците от паралелка Биология. Какво е вашето мнение и какво ще ме посъветвате вие?
Много ми е интересно ... :)
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff »

Без да съм лекар, бих те посъветвал да учиш това, което ти харесва, а не това, което е доходоносно.
Nellina
Мнения: 45
Регистриран на: Чет Дек 14, 2006 7:02 pm

Мнение от Nellina »

А аз се чудех защо някои лекари са такива печалбари...
минаващ

Мнение от минаващ »

грубата истина е ,че ако наистина само парите те интересуват можеш да изкарваш много като зъболекар . само че пак трябва да се счупиш от работа, дори само за да завършеш. просто идва края на щарлатанството и трябва да компенсираш печалбата с реални умения . съвременното ни общество е всъщност склонно да приема медицината като просто една услуга със съответното заплащане. суетата е безпределна и намира добра почва в денталната медицина. просто има далеч по-лесни начини да направиш пари. занимавай се с търговия например.
Bulgaricus
Мнения: 2423
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus »

Пари като искаш се насочи към правото или към финансите...
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Аз съм завършил математическа гимназия - СМГ. В началото мислех, че ще кандидатствам нещо с математика. По наше време беше престижно да си инжинер. В същото време основните ми интереси бяха насочени към биологията. 11-ти клас разбрах, че не съм за професия изискваща математика. Разсъждавах къде мога да се реализирам с любимата ми биология. Тогава реших, че медицината е практическа биология и не сбърках. Можеш да печелиш добре от медицина, но ти препоръчвам да следваш нагласите си и да си избереш професия близка по сърце. Повярвай ми - да практикуваш медицина за пари без да имаш съответната нагласа може да се превъне в непоносимо страдание, което едва ли си заслужава. Бъди като главния герой от "Аризонска мечта" и работи онова, кото ти носи вътрешно удовлетворение и те прави щастлив.
rose_from_stars

Призвание

Мнение от rose_from_stars »

Медицината е хуманитарна дисциплина и основният въпрос, който трябва да те води към нея не е колко мога да получа, а колко мога да дам! В търговията въпросът е колко мога да получа. Лично аз също щях да уча медицина, но поради стеченията на обстоятелствата в живота ми записах специалност с математика и възможности за реализация, в които съм много добра. Но не по призвание и лично желание, а по желание на другите около мен. Сега завършвам и работих няколко работи свързани с професията ми и останових, че никоя от тях не е това, което желая или просто физическата ми сила не достига, защото се натоварвам много и физически и психически поради неудовлетвореността, която ме застига. Сега вече ми е късно за медицина, но смятам да уча второ висше и този път много ще внимавам какво ще избера.
Затова те съветвам да избереш това което ТИ желаеш, а не някой друг вместо теб да решава. А какво желаеш се запитай сама и се вгледай в себе си.

Заради каква работа би станала вечер към 2 часа например за да я вършиш?
Какво смяташ че си струва да станеш по това никакво време?
И от какво би останала удовлетворена, ако се наложи да вършиш по това време?

Би ли станала за пари? Или за да помогнеш на някой? Или за да спасиш човешки живот? Или просто не би искала да ставаш никога по това време?

Откриеш ли това, което е твоето призвание - тоест това което най-много искаш да правиш и можеш, бъди сигурна че с времето, тоест когато станеш най-добрата или дадеш всичко от себе си, ще получиш всичко което желаеш. И успехи, и кариера, и пари и НАЙ-ВЕЧЕ УДОВЛЕТВОРЕНОСТ ОТ РАБОТАТА СИ!

Така, че открии своето призвание! Виж в обществото - Не всички са лекари, не всички са учители, не всички са техници, бизнесмени, касиери, банкери и др. Но виж, че всички които са успели са най-добрите в това, което правят и остават удовлетворени от това, което правят. Другите отпадат или просто нямат развитие в областта си. А обществото има нужда от всички професии и няма значение дали си лекар или имаш бизнес или си банкер или касиер. Просто бъди най-добрата - тоест прави това което ще те прави удовлетворена и това ще удовлетворява и другите.

Първо обичай себе си и тогава ще обичаш и ближния - Работи това което те прави щастлива, бъди най-добрата или давай всичко от себе си, и така ще правиш и другите щастливи! И така ще получиш всичко което желаеш от работата си - и пари, и кариера и уважение!

Просто намери призванието си! Успех!
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Така де! И аз сега можех да съм един неудовлетворен математик, ама ей ме на - един лекар доволен от това , с което се занимава, макар че на някои то може да се стори твърде скромно.
Аватар
лора
Мнения: 10
Регистриран на: Съб Апр 25, 2009 10:07 am

Re: Медицина - заслужава ли си?

Мнение от лора »

little-girl написа:.... но ми е интересно да знам доходна ли е лекарската професия?
Момиченце малко, да си лекар е ПРИЗВАНИЕ. А ти щом отсега си се замислила дали ще ти е доходно, то от теб добър лекар няма да стане. Тук ти предложиха право или финанси. Да, най-добре адвокат - поне няма да мориш хората.
phoenix
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Юли 09, 2011 2:20 am

Мнение от phoenix »

Здравейте,
бих искала да се допитам до вас за училищата по медицина. Аз засега уча в ОУ в гр. Кърджали, на 13г. съм, 7- ми клас и естествено имам желание да стана лекар. Като за начало искам да започна с няколко въпроса:
- Възможно ли е да кандидатствам в гимназия примерно по икономика и след 12-ти клас да продължа образованието си в университет по медицина?, Има ли плюсове и минуси това?, Какви са, ако има?
- Кое според вас е най-доброто училище по медицина?, Защо?, Вие къде сте завършили?
И ако ми препоръчате някакви учебници, които ще са ми от полза сега и в бъдеще ще съм ви много благодарна.
Отговори