За Мишките/разбирай лекарите:)/ и хората.....

Всичко, което не се отнася до горните форуми.
Отговори
Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

За Мишките/разбирай лекарите:)/ и хората.....

Мнение от ZdraveiGP »

Какво да ти кажа.....пак много дълга тема се отваря и не ми се иска да навлизаме в нея. Не защото не си заслужава, всяко мнение и дискусия носят полза - просто съм сигурен, че и на колегите и на мен вече ни е писнало да се оправдаваме и да изглеждаме вечно "хленчещи". Ползата за обществото от това "пренебрежение" на към лекарското съсловие вече се усеща - който не цени собствените си специалисти и ги принуждава да мизерстват, в един момент да не се сърди за ниското качество на услугата, която се предоставя. Тази услуга не идва от някакви свръхестествени, с ореол същества, които живеят на фотосинтеза и от "благодарността" на хората. Идва от човеци, които са инвестирали невероятно много в обучението си - и труд и учене и нерви и личен живоот и които очакват достойна отплата от "обществото" за способностите си. Само в България обаче, можеш да оправдаеш нежеланието си да даваш пари за здравето си с неща като"ама какво искат тия бе, нали са дали Хипократова клетва". Само в България, лекарят трябва да е "страхотен специалист", "високохуманен", "отзивчив и вечно усмихнат", "непрекъснато образоващ се" и в същото време - мизерник, с ниска заплата, да е доволен и мотивиран независимо от всичко. Това е парадоксалния облик на лекаря в България. Навсякъде другаде, като кажеш богат - асоциациите са с професии като "адвокат", "лекар", "банкер" и т.н. Тук, самата идея за богат лекар вече ти звучи "мръсно" и "непривично" - "как така ще е богат? нали той трябва да е в полза на обществото напълно безрезервно и почти безплатно. Ако е искал пари, да не е ставал лекар:)" И резултата от това си идва логично.......като приказката за войската и тоя дето не я храни. Тук за всичко друго могат да се дават пари, само за това, което е най-ценното и от което зависи цялата здр.система - човешкия труд, не - той изобщо е се калкулира.
Мога да ти кажа, че на фона на тези 4,5% от БВП/6% работна заплата (дори не е двойно по-малко от това, което описваш в Германия) си имаме направо чудесна здравна система.
Просто се пренеси в една реалност, където в страната където сега живееш вноските се намалят до нашите - нито рецептата ще ти е безплатна, нито условията в поликлиниките ще са същите, нито най-важното МОТИВАЦИЯТА на лекарите ще е тази, каквато я познаваш сега.
Хората не са виновни - те 50г. са живели с идеята за "безплатното" здравеопазване. И ти сега говориш за "безплатните" рецепти и т.н. Такова нещо няма и нокога не е имало - винаги под една или друга форма на данъци и удръжки здравеопазването се е субсидирало пак от нашите джобове. От къде иначе....Просто никога в България, хората не са разсъждавали по отношение на здравето си като перо от бюджета им - като нещо, за което трябва да се отделят ПАРИ. Здравето е нещо като даденост, държавата трябва да се "грижи" за него - ти можеш да пиеш по бутилка дневно да пушиш яко цигарки и ако дойде време "безплатно" да ти присадят черен дроб.
Защо офертите за трансплантации в чужбина са с такива цифри - 100 000 евро и нагоре....там лекарите, които работят не са ли "хуманни", че да искат пари...Тези пари не са за апаратура и лекарства и т.н. Най-много от тях отиват за човешкия фактор и труд....ама никой не си ги задава тези въпроси.
Аз съм млад човек, но осъзнавам, че и моето поколение трябва да умре, за да се промени този манталитет. Вноските, които плащаме сега ако ги сметнеш на годишна база не са повече от вноските, които плащаш за колата си например. Ама за колата, че ще плащаш ти е априори... за здравето, докато не дойде време, не....Готов си да дадеш 300лв без да се замислиш, за да ти изчукат калника на колата, ама ако трябва да дадеш 30лв да ти зашият главата - ще оревеш орталъка...това е положението. Пък за тези, които ще кажат че плащат пък не ползват - солидарния принцип е най-социалната система за разпределение на средствата - без нея няма "безплатно" здравеопазване.
Аз съм с две ръце - тези, които не искат, да не плащат - като мине младостта обаче и като станат реални потребители на здравни услуги, ще видят за какво иде реч. Всичко по пазарни цени.......включително и труда на лекаря ВЕЧЕ...., който може и да не ви се вярва, ама ще е поне сравнен с този на плочкаджията, дето дойде да направи банята.....
айде, че пак се отнесох - чудя се дали някой "Европейски" лекар изобщо е разсъждавал на тази тема....има страни, където лекарите не са толкова богати, но поне не им се налага да се оправдават като първолаци ЗАЩО искат повече пари...
Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

з

Мнение от ZdraveiGP »

Темата е по-повод друга дискусия, която се разшири в последствие/винаги така става като разчепкаме проблемите, които всички ни вълнуват/....
Bulgaricus
Мнения: 2423
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus »

Здравей,

да. Темата е доста сложна и дълга и винаги има какво да се каже. Здравеопазването не е безплатно и аз е трябвало да сложа думата в кавички, като се замисля сега. То е солидарно и за всички, ама някой трябва да го плаща.

Аз за разлика от много други не се смятам за компетентен да давам съвети как да се оправя здравеопазването, а си позволявам само да изразя своето мнение и не го считам за единствено и моля така да бъдат разбирани думите ми.

Помня как бе в България до преди няколко години и имам поглед върху местната система в Германия, в която и аз работя в постоянен контакт с всички нива от 3 години. Въпросът за лекарските хонорари и в Германия не се приема много радушно и никой не дава пари с удоволствие. Няма и процедура, по която солидарно осигурен човек би могъл да плати нещо. И да иска не може, стига да не става дума за индивидуални здравни услуги за мениджъри или нещо друго много абстрактно, от което никой не съм чул да се възползва.

Идеята за лекарят като свръхчовек не е нова. В повечето общества неговата функция е на почит и за мое учудване в България не е точно така. В Германия например често казват иронично на лекарите “полу-бог в бяло” и се обръщат към всички и без изключение с “господин Доктор” (Herr Doktor). В България като че ли сава дума за някаква клика от изнудвачи, без които в крайна сметка никой не може. Няма го това подобаващо се уважение, което всеки лекар заслужава.

Ама и там имат вина и самите лекари с краткото работно време, по селата са се пропили, нямат средства за провеждане на качествена медицина и са принудени да изкарват пари и чрез корупция, доплащания и какво ли не. Това не вдъхва доверие и уважение, но за него само частично са виновни самите лекари.

Но мисля, че основният проблем е постсоциалистическата система, че всички са равни и че здравето е безплатно, а то не само че не е безплатно, ами е и най-скъпото. И не са всички равни, колкото и да ни се иска. То не е даденост. Виж в Дания е безплатно и е даденост. Те, въпреки дясната си система финансират здравеопазването от държавния бюджет и нямат осигуровки или данъци, а един общ данък за всичко. Там всичко е “безплатно”, но ролята на лекарят и там не е като в България, а отново се уважава. Помня как на един малък остров изпратиха хеликоптер да вземе пациент с предполагаема алергична реакция след ухапване от пчела. Хеликоптерът дойде за 15 мин след обаждането. Никой не попита за пари, за кой ще плати и дали има разрешение. Така, че съм на мнение, че основният проблем е финансов. Той води до цялостната незадоволеност на потребностите на хората и лекарите и те са хора. Ама как да се уважават институциите и лекарите, като в България за такова състояние и линейка не би дошла. Уважава се някого, на когото може да се разчита, който е ерудиран и стои на мястото си, здравао стъпил на краката си. Няма как да ви уважават масите, докато властта ви принуждава да лазите за малкото си пари и всеобщата лекарска фрустрация оправдано се обръща срещу пациентите, не защото така искате, а защото това е нормална човешка реакция.

Не мога да преценя дали сисемата за тези малко пари е “чудесна”, но съм склонен да се съглася с теб. В малките 12 кв.м. кабинетчета с ограничения в изследвания и т.н. все пак е осигурено минимално здравно обслужване за повечето хора. Да. Човек не може да разчита, че като му стане нещо ще получи бърза помощ, но има шанс да я получи.

Не знам дали знаеш, но проблем със заплащането има и в Германия. Той се състои в това, че солидарната система не заплаща на лекарите труда им, а заплаща част от него в зависимост от това колко пари са налични в системата. Например, ако един ОПЛ в някое вестфалско село има за тримесечие 900 пациента, един в Дортмунд 400, а един в Мюнстер 200, то това означава, че на лекар са прегледани средно по 500 пациента. Изчислява се коефицент на всяко тримесечие за пациент и всеки бива заплатен, но този с 900-те пациента ще получи пари само за 500, защото това е солидарната система (този с 200 получава за 200). И така той може да каже, че през половината от времето работи за пари, а през останалата половина за идеали и за да държи системата на крака (задължен е). Освен това парите се превеждат 3 месеца след приключване на тримесечието, защото изчисляването трае дълго време. И към това лекарят трябва да работи с над 300 здравни каси, всяка от които си има особености в отчетността, в документите и отчасти и в заплащането. Трябва да има поне 2 сестри, две стаи за прегледи, чакалня и манипулационна. Трудно мога да си представя как някой български лекар ще работи 1,5 месеца без пари, дори и първите 1.5 месеца да са платени. Ами, че що не се дръпнат кепенците след петстотния пациент? Дали ще са 500 или 1000 няма значение. А извършените прегледи също се заплащат солидарно. Въпреки това всеки си върши с пруска педантичност работата и си позволява да прави и рутинно ЕКГ на 30 годишен пациент, въпреки че касите заплащат едва след навършени 42 години такъв рутинен преглед. И на никой не му идва на ума да каже: “Трябва ти едно изследване, ама касата не плаща.” Да. Налице е всеобща задоволенст на кадрите. Един ОПЛ печели около 4500 Евро месечно, което е 3 пъти средната работна заплата. Моят бивш ОПЛ в България с 1700 пациента и работно време от 08.30 до 12.30 часа също печели три пъти средната работна заплата за България. Той има 12 кв.м. в една поликлиника, фолксваген на 6 години, ходи на почивка два пъти в годината, плаща смешен наем и една сестра на половин бройка, която през останалото време е продавачка в магазин.
Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

Мнение от ZdraveiGP »

Здравей отново,
Иска ми се да бъда максимално лаконичен - темата уж няма край....а всъщност нещата са много простички. Простички, защото следват общочовешки норми и пориви, които движат и ще продължават да движат света. Човек върши нещо качествено, само и единствено ако е МОТИВИРАН за това. Извора на мотивация при различните хора е различен - той обаче не е едно константно състояние на духа, а си следва логичния пик, плато и спад. Въпросът е как да задържиш мотивацията да се върши нещо качествено, поне в нейното плато. Тук не говоря само за лекарите, още веднъж, това са принципни позиции. Само обаче за лекарите, в България този въпрос, като че ли виси във въздуха - тук е някак си общоприето, мотивацията да идва САМО и ИЗЦЯЛО от "хуманността", която професията носи в себе си. На фона на дивия капитализъм във всяко друго отношение на живота ни, само за здравеопазването говорим с някакви социалистически, останали ни от друго време реалности - "безплатно", "високохуманни лекари" и т.н. Аз съм не повече хуманен от всеки друг нормален индивид. Имам състрадание и желание да помагам, дотолкова, че да имам и личен живот. Все пак - всеки си слага някакви граници, за да остане нормален. Не се възприемам като Майка Тереза, иначе щях да се замонаша и да се присъединя към някой орден. Разликата с "хер Доктор" е само една - "хер Доктор" е естествената еволюция на лекарската професия в едно пазарно общество - той не си върши работата с "пруска"педантичност, защото е "високохуманен" и е дал"Хипократова клетва", а защото знае, че има "правила за добра медицинска практика". Ако ги спазва ще получи ДОСТОЙНО възнаграждение, ако не - няма да оцелее. Той и "хер Доктор" не е много щастлив от статуквото/нали излиза и той на масови протести мин.година/, та питай го за неговата мотивация другия път като го видиш.
Мотивацията "за лудо" и от хъс към професията е до време - и всеки го знае в неговата си работа. БГ политиците лъжат, че хората ще получават качество за цената, която плащат и хората "вярват" и си мислят "ех минахме пак метър с този процент", "пак ще е безплатно", без да съзнават, че в същото време правят най-голямото зло срещу себе си и близките си. А междувременно, тези от лекарите, които се осъзнават навреме, не са се поддали на инерцията и ценят най-вече себе си и достойнството си ще си заминават...... Просто тепърва ще се учим, че това е най-големия и най-скъп ресурс в една държава, ама късно.....дори и с теб, сега дискусията е някак "международна"....
ПАРИ - това прави една професия атрактивна и това вкарва контрол и качество в нея и изпълнението и - всичко останало са самозаблуди. Не можеш да даваш пари за студентски стол, а да искаш да се храниш във френски ресторант - който мисли друго яче, не е уцелил времето - да се връща или много години назад във времето или напротив, много години напред, когато всички ще имаме големи глави и ще правим разни работи "ей тъй, щот сме много хуманни" или да ходи да се жени за Датчанка...../много съм запознат с тяхната система на "жълта карта", но това е друга тема/
В момента цялата система се движи от корумпирани можещи специалисти, гладни, кандидат корумпирани, но все още надъхани специализанти, които 5 години работят БЕЗ трудов договор, БЕЗ да им се брои стаж, БЕЗ осигуровки и забележи БЕЗ ЗАПЛАТА/някои даже си плащат/, ДжиПи-та социални работници и администратори, които са всичко друго, но не и лекари/не защото са некадърни, просто системата ги игнорира като лекари/ и не знам колко знайни и незнайни луди, които имат доблестта все още да не направят компромис с принципите си и да се присъединят към горните групи, ама до време/ за тях обикновено ще чуете "ох, страхотен лекар" и дотук..../
Това е - старата приказка в пълно действие "те ни лъжат, че ни плащат - ние ги лъжем, че работим" и така....
Ама като става въпрос за здраве и национален приоритет ни остава само да си пожелаем едно "да сме живи и здрави", защото в крайна сметка всички сме пациенти....
Bulgaricus
Мнения: 2423
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus »

Напълно съм съгласен с теб. Немските хер доктори работят, защото получават пари, а не водени от хуманността. Въпросът е как да се излезе от тия калчища, защото в крайна сметка ги констатираме всички проблеми, но това до никъде не води. Пазарен принцип в здравеопазването ще е пагубен за масата от неплатежоспособни баби, роми и други индивиди. А как да се увеличи БВП. Все от нещо трябва да се вземе. Тъжно е, че не се намира от какво да се вземе и да се даде на здравеопазването. Липсва и инициативост от страна на целевите групи. България ще е страната с най-малка усвояемост на това което и се дава и това е качествен показател за способността и за инициативността на работещите във всички сфери. Не съм чул някой селски кмет и доктор да са подали проект за здравна служба, а парите чакат и това европейските им колеги го правят. Влязохме в една система, за която тотално не сме подготвени. Отдадохме свободите си да сме в нарушение с нормите на ЕС, получихме предимство да работим на черно, сиво и бяло, където си поискаме в ЕС и в крайна сметка останалите в България са на светлинни години от момента, в който ще могат да ги вземат тия пари. Говори се в страдателен залог. Говори се за тях, "да се направи" и т.н., а личната инициативност, която е донякъде задушена от системата не може да се прояви, ама и да можеше нямаше да е достатъчно добра за западните стандарти, се страхувам. Един актуален пример от твоята сфера: оказва се, че в цяла България има само 5 лекари, които да искат да специализират за 50 000 евро годишна заплата в Германия. Само 5. След като им е толкова трудно в България защо не се юрнат да специализират в чужбина и да се върнат в Б-я, както повечето ще направим. Езикът е средство, а не непреудолимо препядствие. Който може да се справи с анатомията, трябва и с един език на средно ниво да се справи. Вече не знам оптимист ли да съм или не. От една страна всичко се развива, от друга добива един агресивен, изнервен и материален вид. Не знам. Аз ще си идвам след 3 седмици в Б-я след дълго отсъствие и се надявам да бъда изненадан положително, може пък и да си остана завинаги, кой знае какво ще стане.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

А мен ме викнаха да подпиша договор в събота!

Мнение от fotografa »

Очарован съм, че някои хора са надарени с такова блестящо слово. Казаха се толкова много истини и то право в десятката, така че мишената направо ще се пръсне. Но колко ли колеги четат :cry: ? Вече десет дни ходя в здравната каса и познайте колко посещения реализирах - 8! Минах и през подписване на договор, като не се стърпях и накарах една служителка да ме снима с договора и едно въженце. В случая целях да иронизирам себе си и системата доведена до абсурдност, след като ни кара да се чувстваме като в оня комунистически виц дето провсъюзния председател събрал хората да им каже да дойдат в събота да ги бесят, а един се осмелил да попита да си носят ли въже или ще раздават по профсъюзна линия. Колегите поединично проявяват голяма интелигентност, ама като стане дума за общи действия следват принципа "всяка коза за свой крак" и се спасяват поединично. Мисля, че е крайно време един ден да не отидем на работа, а да застанем пред здравното министерство и тогава ще се разбере в кой е ножа и в кой е хляба. Ако обществото и системата не могат да проумеят къде е мястото и каква е ролята на българския Хер Доктор, то е крайно време вече да им се покаже!
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Отношението към лекарите е функция на отношението на обществото към здравеопазването им. По инерция заедно с преклонението към лечителя битува и противоположното - един вид врагомания. Като че ли лекарите са накакъв особен вид престъпници, без които не може, но трябва изкъсо да се контролира дейността им и от време на време някои от тях да бъдат наказвани за всеобщо назидание. Битува и схващането, че един лекар безусловно е длъжен. Та нали се е клел! Без да е много наясно какво е това Хипократова клетва. Малцина са я чели, но всички я употребяват като един вид бръщолевене. Много ми е трудно да го призная, но медицината продължава да е една изчерпваща и в много отношения неблагодарна, а на моменти и отблъскваща професия. Преди време един от уважаваните медици спомена, че изследване е посочило, че до пет години няма да има специалисти, а до десет ще се усети и остър дефицит на семейни лекари. Като гледам какво става в последно време, обществото нехае за това, което го очаква.
Bulgaricus
Мнения: 2423
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus »

Фотографът е напълно прав...

Освен това медицината се приема предимно чрез клишета сред хората. Повечето отказват да приемат, че и лекарите са хора, че и те правят грешки и че са безсилни в много от случаите независимо какво правят...

Един интернист например не може да "излекува" хипертонията в хроничната и форма, а само да подтисне симптомът и - високото кръвно налягане. Причините и самата болест за него (ако приемем, че това е атеросклерозата често) са нелечими...

Но хортата си нямат и понятие от тзи процеси и единственото, което правят е да обвиняват лекарите.
Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

з

Мнение от ZdraveiGP »

Тема пренесена от друг раздел:
Какъв пазар на здравни услуги в БГ, какви пет лева....??? Стига вече!!!
Искаш пазар, искаш пазарна регулация, искаш капиталистически модел - пък в същото време запазваш социалистическия си тип финансиране на системата. Знаеш ли как се нарича това - с трици, маймуни да ловиш - другата дефиниция е популизъм и соц. бръщолевене - "хем ще е без пари - хем най добрите, най-мотивираните лекари, с най-добрата апаратура, в най-модерната база, с най-сътрадателните сестри пърхащи около тебе ще те лекуват"
Има ли още идиоти/освен зомбираните електорати, които за жалост ни определят съдбите/, които още мислят, че това е възможно БЕЗ ПАРИ И КОНКУРЕНЦИЯ В СИСТЕМАТА???
Сочите примери, давате рецепти, ама като стигне до финансовата част - издишате и признавате - еми не ни се дават кинти - за застаховка на колата ше дадем, ама за застраховка на здравето - НЯМА. Емни като няма, ще се лекувате с качеството за колкото имате - това е. Бай Улрих и баба Майер цакат пазарно за това, което получават - на принципа на застраховането. Толкова е просто - като искаш държавно базисно здравеопазване - купуваш стандартната базисна полица - като искаш Оберарцт и самостоятелна стая - купуваш разширената полица спрямо твоя риск/възрастова група.
Нещата са въпрос на ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА, а не на работата на тоз или на онзи лекар. Некадърници и хора не на мястото си има във ВСЯКА професия - ако има ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА обаче, за налагането на ПАЗАР на здравни услуги - тези НЕКАДЪРНИ/ ЛЕКАРИ ще се отсеят. И вуйните в банките полека лека се изместиха от фронтофиси с любезно отношение, нали.Това е процес, който тук започва тепърва.
Тук има ОПИТ за пазар отпреди 7-8 години!!! Още ПОНЕ толкова са необходими, за да се ДОБЛИЖИМ до подобен модел, който описваш в Германия - с реалната конкуренция между лекари, каси и т.н.
Ситуациите по света са естествената ПАЗАРНА еволюция на здравната система изграждана в продължение на много години и следваща изцяло икономически правила. Има и социален момент/поне в Европа, в САЩ е баш див здравен капитализъм и те зарад туй си патят/, но той е сведен колкото да гарантира някакъв минимум и стабилност на системата.
В БГ е точно обратното - за да не загубят електорат - никой няма ДЪРЖАВНИЧЕСКА ВОЛЯ да въведе КОНКУРЕНЦИЯ И ПАЗАР в здравеопазването - да излезе и да каже ясно - като искате здравеопазване без пари, ами да вдигаме отново мавзолея, да закриваме парламента или всички да емигрираме в Куба. То не може хем да радееш и да живееш в див капитализъм навсякъде около теб, хем да се плацикаш в комунистическо оазисче на "безплатно" здравеопазване.
1. Монопол на НЗОК - ПАЗАР???? при един играч, който е натоварен да провежда социалната политика на правителството и то на гърба на лекарите и сестрите??? който лъже, че парите стигат за супер качество и изключва договорното начало със съсловните организации.
2. 6% ????!!!! здравна вноска???!!! 4.5 % от БВП???!!! за държавно здравеопазване - при положение, че се тръби, че с това се покрива ВСИЧКО!!!
3. Никаква актуализация на заплащането на услугите от НЗОК по отношение на инфлация нарастващи разходи и т.н.
4. Да има солидарен принцип, но само за част от вноските/ама след като се АКТУАЛИЗИРАТ/ - другите да са пропорционално разпределени
Като промениш тези четири условия и като се заработи при тях поне 4-5 години - еми тогава ще стане така както искаш не само ти, ами и аз и всеки нормален човек мислещ за здравето си.
Дотогава много хора ще страдат, обаче за жалост това е естествения път да разберат, че докато си купуваш кренвирши от 2,50 килото - вероятността да ядеш пера и хартия си остава много възможна. Като не си даваш сметка за това, виновен си си само ти - ако си даваш сметка, ще имаш воля да промениш нещо и ще излезеш другия път заедно с лекарите на площада.
П.С. Енигматична госпожице Пъзел - вие за жалост сте жертва на тази супер абсурдна и хаотична система. Наистина е така - поведението на колегите е абсолютно непрофесионално. Вие явно имате воля да се погрижите за себе си - има толкова читави медицински центрове/особено ако сте от София/, където за половината от парите, които сте дали насам натам, щяхте да получите комплексно, качествено и професионално здравно обслужване. Казусите ви са по-скоро прозаични - не се притеснявайте!!! Това от което наистина се нуждаете е някой да седне и на спокойствие да ви обясни възможностите. Този реален частен пазар на мед.услуги, разчита точно на хора като вас, не желаещи да правят компромис със здравето си - точно по аналогия с кренвиршите.
Това, че сте хубава, интелигентна и къпана, допълнително би мотивирало колегите да се ангажират отблизо с вашия проблем :) Щом носите поли, значи имате и самочувствие - надявам се да имате и чувство за хумор:)
Поздрави на всички!
Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

з

Мнение от ZdraveiGP »

Искам да допълня, че съм напълно съгласен с Булгарикус - не му опонирам, защото ние всъщност говорим за едни и същи неща - просто хората като си задават въпроса "Не може ли и тук да е така?" - обикновено пропускат личните отговорности, които трябва да понесат и да заплатят цената, както е навсякъде другаде по света. Тук по отношение на здравеопазването, само искаме да получаваме - никога да даваме.
Едва ли има смисъл от повече полемики - вятърни мелници ли да борим....
Bulgaricus
Мнения: 2423
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus »

Каквото и да говорим давам конкретно предложение:

1. Разрешава се наличието на повече една каса.
2. Последици -> редица каси, включително и чуждестранни от ЕС ще се установят в България.
3. Касите учредяват по закон т.нар. "Касово-лекарско сдружение" (КЛС). Членове на гремиумите му са 50% лекари и 50% хора на касите.
4. КЛС излиза на всяко тимесечие при нужда с нови кодове за пътеки и директиви какво точно се включва в тези пътеки.
5. От там насетне касите плащат на лекарите по определениете от КЛС цени. Така работи Германия за 97% от хората. Лекарят трябва да има договор с КЛС, за да може да получава пари от него или от касите.
6. Разпределението на пари не става въз основа на извършена услуга, а въз основа на коефициент, който казва колко пари са в системата за изминалото тримесечие. И въз основа на това на лекарите се заплащат на тримесечие, а не ежемесечно. Фарсове на това разпределение са, че се заплаща извършено ЕКГ при преглед на лице на 42 и повече години, а извършено такова на лице под го извършва лекарят на доброволна воля и няма право да взема под никква форма пари от пациента. Но колко пари се получават се разбира в края на тримесечието. Например ако на 100 пациенти при белодробен лекар са извършени средно за Германия 10 бронхеоскопии, но някой е направил 13, то на него ще му бъдат заплатени само 10.
7. Ако някой иска непокривани от касите услуги (на мен не ми идва нито една на ум, освен за някакво удобсво), то той е свободен ако има доход от над 3000 евро на месец да излезе от солидарната и да бъде само частно осигурен, а ако иска да направи допълнителна частна осигуровка към солидарната също може да я сключи.

Да. Аз съм на мнение, че неща, като здраве, полиция, данъчни, водоснабдяване трябва да останат социални, а не пазарни, въпреки че не съм социалист.

И това не е някакъв измислен модел. Това, което съм написал работи. В Германия има над 300 каси, значи може, или?
Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

z

Мнение от ZdraveiGP »

Напълно си прав - да пробваме!
Твоята баба ли решава или моята /с цялото уважение/ - ти казвай?
Поздрави!
Bulgaricus
Мнения: 2423
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus »

:D Напротив напълно си зависи от нас. Аз работя с проекти и ако се интересуваш можем да направим един проект за изготвяне на предложение. Нямаме проблеми с МЗ. Но не желая да пиша повече подробности във форума. Ако се интересуваш ми пиши под имейл efeonline(at)abv.bg. Махнал съм маймунското а, за да не се цензурира.
Bulgaricus
Мнения: 2423
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

открили вече топлата вода

Мнение от Bulgaricus »

От 1 септември задължително избираме частен здравен фонд

През 2009 г. всеки здравноосигурен ще може да избира между два фонда - НЗОК и предпочетения допълнителен фонд, а през 2010 г. здравната каса ще се конкурира на равни условия с частните фондове
Новини по темата
Промените в Закона за лекарствените продукти са в интерес на големи аптеки
БСП ще иска 2% по-висока здравна вноска и 5% от БВП за здравеопазванеВсеки български гражданин ще трябва задължително да си избере след 1 септември 2008 г. частен здравен фонд, в който да се осигурява, в добавка към осигуровката в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това предвижда новият модел на здравно осигуряване, представен на 15 май от заместник-председателя на комисията по здравеопазване в парламента Антония Първанова.

Обсъждането на модела със съсловните и пациентските организации, синдикатите и общините е по инициатива на министър-председателя Сергей Станишев и ще приключи с дискусия с негово участие.

През 2009 година всеки здравноосигурен ще може да избира между два фонда - НЗОК и предпочетения допълнителен фонд, а от 1 януари 2010 г. здравната каса ще се конкурира на равни условия с частните фондове в системата на задължителното здравно осигуряване.

Лицензирането на новите фондове започва на 1 юли тази година. То ще се извършва от Комисията по финансов надзор, която ще преценява произхода на капитала, с който се създава съответното дружество. Гаранционният капитал е минимум 10 млн. лева.

Идната 2009 г. ще е пробна за новите здравноосигурителни дружества. Тези, които не докажат стабилност, ще бъдат отстранени от системата на здравното осигуряване.

В новия модел са разработени няколко контролни механизми, които да спрат нерагламентираното плащане на здравни услуги.

Медицинският инспекторат ще контролира изпълнението на клиничните медицински стандарти и ще налага санкции на лечебните заведения при влошено качество на медицинските услуги.
pepspi
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Апр 30, 2009 8:05 pm

Мнение от pepspi »

fotografa написа:Отношението към лекарите е функция на отношението на обществото към здравеопазването им.
А дали пък отношението към лекарите не е и функция на отношението им към пациентите?
Извинявам се, със сигурност не се отнася за всички лекари. Но нима няма лекари, които гледат пациента и виждат банкомат? Кофтито е, че такива лекари са като променлива в онази фунция по-горе. Но променлива, от която функцията е силно зависима и то с отрицателен знак.
Отговори