Имам ли нужда от преглед и какъв лекар ми е необходим?

Модератори: fotografa, Bulgaricus

Заключена
REGNIK

Имам ли нужда от преглед и какъв лекар ми е необходим?

Мнение от REGNIK » Вто Окт 14, 2008 12:08 am

Здравейте,
последните година-две натрупах солиден брой килограми - около 25
Чувствам постоянна умора, нямам желание да излизам и да комуникирам, а ако понякога имам се притеснявам от външния си вид и трудно общувам с хората.
Започнах да преяждам с вредна храна-чипсове, сладко и др. подобни. Обикновено си вземам по няколко и ги изяждам доста бързо, седейки сама вкъщи пред телевизора.
Като капак на всичко напоследък имам стабилен косопад.
Трябва ли да се консултирам с лекар, и ако да какъв?
Предварително Ви благодаря за отделеното време!

Аватар
Bulgaricus
Мнения: 2427
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus » Вто Окт 14, 2008 2:34 pm

Здравейте,

натрупване на 25 кг за една година е изключително сериозен повод за притеснение. Непотърсването на помощ в този случай би граничило с пълна безотговорност. Ето защо: “Да, трябва непременно да потърсите лекарска помощ”.

По задочна диагностика не може да се каже нищо със сигурност. Все пак с приблизителна сигурност мога да предположа, че във Вашия случай става дума за хипотириоза. Това е заболяване на щитовидната жлеза, което е породено от недостатъчното снабдяване на тялото с двата щитовидни хормона Trijodthyronin (T3) и Thyroxin (T4). Заболяването се характеризира с органична психоза (смущение на метаболизма с промени в психичното състояние), наддаване на тегло, косопад, удебелени устни, обща слабост, бавно биене на сърцето (брадикардия) и мн. др. Не е задължително да имате всички симптоми, но по Ваши думи най-важните са налице.

Отговорен лекар е еднокринологът.

Диференциална диагноза (друга възможна) е просто депресия, което обаче също е много сериозно заболяване, но се лекува по друг начин. Там също биха били налице Вашите симптоми.

Първо ендокринологът трябва с една широка кръвна картина и по-специално всички параметри на щитовидната жлеза, измервани поне 2 пъти в период от 2-3 седмици да изключи или потвърди хипотириозата.

Това между другото има право да го направи и личният Ви лекар.

Колко сте висока, на коко сте години и колко трежите сега и преди 1 година колко тежахте?

Пишете отново, като Ви излезат изследванията.

С поздрав,
Булгарикус
Bulgaricus е студент по медицина и служител в помощна организация на немската Бърза помощ в Германия. Общите условия на отговорите му са посочени под: http://bggp.net/viewtopic.2900.html

Заключена