рак на панкреаса

Модератори: fotografa, Bulgaricus

Pixie

рак на панкреаса

Мнение от Pixie » Сря Юли 02, 2008 1:03 pm

Здравейте,
много съм притеснена и за това реших да попитам за проблема си, или по-точно проблема на баща ми. Той е опериран от рак на панкреаса преди две години. Всичко е на ред от тогава, нямал е никакви проблеми. Днес излязоха резултатите от кръвта и има повишен туморен маркер, от последното изследване беше 40 а сега е 141. Лекарите казаха, че не знаят нищо и трябва да се изпрати на някакъв специален томограф, който обаче в момента не работел... така че има дата чак за след два месеца! И така, аз съм много притеснителен човек и не знам как ще чакам още два месеца. Та въпросът ми е, какво може да означава този повишен маркер? Благодаря предварително.

Аватар
Bulgaricus
Мнения: 2427
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus » Сря Юли 02, 2008 1:39 pm

Пишете каква е точно дизгнозата? Официалната на латински? Има повече от един вид рак на панкреаса.
Bulgaricus е студент по медицина и служител в помощна организация на немската Бърза помощ в Германия. Общите условия на отговорите му са посочени под: http://bggp.net/viewtopic.2900.html

Гост

Мнение от Гост » Сря Юли 02, 2008 1:48 pm

Bulgaricus написа:Пишете каква е точно дизгнозата? Официалната на латински? Има повече от един вид рак на панкреаса.
Диагнозата е C259ZN panceras, NS. Повишеният маркер се казва CA19-9_S. Миналото изследване беше през март, тогава маркерът е бил 40, а сега е 141.

Аватар
Bulgaricus
Мнения: 2427
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus » Сря Юли 02, 2008 2:41 pm

По принцип това е много, ама много специална и тясна тема на онколозите.

Туморният маркер се състои от белтъци или мазнини, които, доказани в кръвта или в други телесни течности биха могли да покажат наличието на тумор или негов рецидив. Но тези маркери са много слабо специфични и затова само по тях не може да се постави диагноза. Дори и да са повишени това далеч не означава, че е налице тумор. Затова задължително се прави и топографско (форма и разположение в пространството) изследване на скенер или на ядрено магнитен резонанс (MRT).

CA 19-9 е туморен маркер. Химично, което надали Ви интересува е "carbohydrate antigen 19-9" или "sialylated Lewis (a) antigen". Нормалните му стойности са: < 37 – 40 kU/l. При 140 kU/l говорим за стойност, която задължително подлежи на допълнителен контрол с MRT. Този маркер има най-голяма чувствителност при карцином на панкреаса, като на баща Ви.

При тумор, който е по-малък от 3 см маркерът е в 50% от случаите позитивен, а при тумор, който е по-гомям от 3 см маркерът е в 85-90% от случаите позитивен.

Допълнително маркерът може да се повиши от: панкреатит, цигари, чернодробни и жлъчни заболявания, без да има карцином. Ако баща Ви обаче няма такива заболявания, то маркерът е причина за безпокойство. Няма обаче как да знаете дали не е развил някое от заболяванията.

Мислете позитивно (друго не Ви остава) и се напрегнете да мине резонанса възможно най-скоро.

До резонанса не може да се каже нищо повече, можете да пишете отново след него.
Bulgaricus е студент по медицина и служител в помощна организация на немската Бърза помощ в Германия. Общите условия на отговорите му са посочени под: http://bggp.net/viewtopic.2900.html

Гост

Мнение от Гост » Сря Юли 02, 2008 3:08 pm

Bulgaricus написа:При тумор, който е по-малък от 3 см маркерът е в 50% от случаите позитивен, а при тумор, който е по-гомям от 3 см маркерът е в 85-90% от случаите позитивен.

Това какво по-точно означава? Тумор, който е опериран или който е на лице? Този маркер се повишава още от зимата, а няма никакви други проблеми, всички останали изследвания (чернодробни и тнт.) са нормални. Какви други може да са причините? Той се чувства отлично и дори напълнява по малко. Ако случайно има рецидив, щеше ли да има някакви проблеми? Съжалявам за многото въпроси но съм доста обезпокоена особено като се налага да се чака толкова време.
Много благодаря за вниманието

Аватар
Bulgaricus
Мнения: 2427
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus » Сря Юли 02, 2008 3:43 pm

- Притеснението ви е напълно основателно и затова няма какво да се извинявате, че питате. Затова е този форум, все пак. Но каквото и да си пишем с Вас, само гадаем, при условие че нямате още резултат ор MRT-то.

- Повишаване на маркера (=позитивен тест резултат) може да е налице само тогава, когато е налице и раковото заболяване или някое от изброените от мен по-горе други заболявания.

- Ако той не пуши, няма повишение на показателите в кръвта, специфични за възпалителни процеси, няма болки в областта на панкреаса и в голямата чернодробна кръвна картина всичко е наред, то може да се мисли, че се е появил рецидив, като първа и най-вероятна диагноза. Статистично погледнато това (рецидив) се случва най-често през първите 3 години (в ако си спомням правилно 75% от случаите рецидив до 3 години след операцията). Съжалявам, че новината не е хубава.

- НО бързам да Ви кажа, че има ли рецидив или не, може едва след резонанса да се каже и до тогава не изпадайте в паника! Няма друг начин. Може само по метода на изключването да се процедира в този случай. Не знам от кой град сте, но ако не работи там резонансът има и в други градове резонанси...

- Тумор, който го няма, няма и как да повишава маркера 2 години след операцията, когато, както пишете последните маркери са били само 40 единици. Все пак може да се повтори тестът след 2 седмици пак.

- Причини за повишаване на този маркер може да са САМО: панкреатит, цигари, чернодробни и жлъчни заболявания (освен карцином). Не знам до колко са "нормални" другите му изследвания и дали точно всички са правени. Затова си има лекуващ лекар.

- Ако има рецидив не е задължително да го чувства на този етап, т.е. може да има и да не го чувства. (пак казвам, че резонансът ще покаже, без паника засега!)

- Ако има рецидив хирургът ще прецени дали може и трябва да се оперира.
Bulgaricus е студент по медицина и служител в помощна организация на немската Бърза помощ в Германия. Общите условия на отговорите му са посочени под: http://bggp.net/viewtopic.2900.html

Pixie

Мнение от Pixie » Сря Юли 02, 2008 3:56 pm

Още веднъж много благодаря за изчерпателния отговор. Аз бързах да видя дали имам отговор и той пък точно в този момент дойде и искаше да го прочете, така че сега е още по-притеснен.
Аз мислех, че когато този маркер от толкова време се повишава а няма никакви други проблеми, е доста странно. Но все пак не разбирам.
Туморът беше на такова място, че запуши жлъчните пътища и лекарите мислеха, че е жълтеница. Никой не разбра че е тумор, освен двама много добри лекари във военно-медицинска болница София. Ние живеем в Чехия в малък град и тук възможностите (и способността на лекарите) са ограничени. Този томограф на който го изпращат е специален, има го само на едно или две места тук, разпознава точно какви и къде са клетките. Само че два месеца са ужасно много!
Най-много ме притеснява, че той е притеснен. До сега се справяше отлично със всичко и беше много силен. Доста лекари му казаха, че вече няма нужда от притеснение, тъй като туморът който са му отстранили е бил "ограничен" - не знам дали се изразявам точно, тоест без разсейки. Баща ми не пуши, преди е пушил доста, но от 2 години и половина не пуши. Обаче си пийва вино, почти всяка вечер, не знам дали това може да има влияние.
Още веднъж много благодаря за подкрепата!!
Станислава

Pixie

Мнение от Pixie » Сря Юли 02, 2008 4:04 pm

Също забравих да кажа, че той всяка сутрин си прави пресен сок от моркови и ябълки, чувала съм че морковите съдържат нещо, което подпомага за растежа на раковите клетки? Знам, че още не може да се каже нищо, но просто питам.

Гост

Мнение от Гост » Сря Юли 02, 2008 4:11 pm

И последния ми въпрос - ако не дай си Боже има рецидив, операция или химиотерапия ли следва? И после какви са шансовете?

Аватар
Bulgaricus
Мнения: 2427
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus » Сря Юли 02, 2008 7:42 pm

Вече усещам как постепенно изпадате в паника, кроите планове и искате да чуете за шансове. За повишаване на маркера може да има толкова причини и най-опастната от тях е този карцином да се е появил отново, но при толкова много възможности, които вече бяха споменати и все още не са изключени не трябва, както казват в Германия "да рисувате вече дявола по стените", с други думи да пререагирате.

Конкретно по последните Ви въпроси

1. Няма доказателство за поява на рецидив.

2. Имате налице само една стойност на един маркер от едно изследване, което не е никакво доказателство за абсолютно нищо. То просто е "улика" при дългосрочното наблюдение на картината след лечението. Най-добре повторете маркера 7-10 дни след първото изследване, за да изключите моментно отклонение на стойността. А сигурно вече са го гледали и на "ехограф" ("сонограф" вероятно на чешки) и нищо не са видели.

3. При тези симптоми първата диагноза наистина е хепатит и са процедирали правилно при по-нататъчната диагностика.

4. По мое мнение и по това, което аз виждам всеки ден (въпреки че не ми е точно на мен работа го виждам всеки ден) 2 месеца за провеждане на това изследване е по медицината, която аз съм учил и уча неприемлив срок. За 2 месеца, ако има рецидив (което е само една от многото възможности), то той може да се влоши. Това е сериозна улика, която изисква наврменно изясняване. Най-малкото Вие "психясвате", докато чакате резултата, което също не е за подценяване. Трябва да намерите начин да не се чака 2 месеца за това изследване. Може и лекарите да са изследвали и други показатели, което да ги е навело на мисълта, че няма причина за безпокойство, но е трябвало да Ви го обяснят.

5. Рано са му казали, че няма причина за притеснение. Колкото и да му се иска лекарят не трябва да предава оптимистичните си надежди, необосновани с факти на пациента, защото след това има голямо разочарование. При рака важи, че ако до 3 години няма рецидив, шансът да не се появи изобщо е много голям, а след 5 години човек се счита за излекуван.

6. Виното само по себе си, както знаете не причинява рак. :) Безвредно количество алкохол няма. Като цяло се затормозяват редица процеси и функции на организма, като човек пие. Появяват се дългосрочно проблеми със захарта и алкохолът при определени условия има и токсична функция. Ама искате ли да му отнемете на човека това удоволствие? Не пуши, не пие. Всички пороци не могат да се махнат изведнъж. Тогава ще се създаде само излишен стрес.

7. За морковите не знам, но не ми звучи логично. Най-мощното антиоксидиращо средство е Витамин Е, след него Витамин С. "Антиоксидиращо" означава, че има свойството да свързва свободните радикали, който в организма са основната причина за някои видове рак. С други думи, колкото повече антиоксиданти, толкова по-малък шанс за рак. Това важи обаче само и единствено, когато не се прекалява и се провежда цял живот, щото една седмица да не се приемат и може да има вече необратими последици. В морковите има мнооого витамин С, повече има само в лютата чушка.

8. Ако има рецидив (което не знаете!) има много начини как да се процедира.

- Ако може да се изреже, то ще се изреже. Възможно е преди това да се направи една химиотерапия или дори и две с надеждата, той да се свие или дори напълно да изчезне и тогава да се оперира, когато вече е по-малък.
- Ако не може да се изреже, то остава само химиотерапия и тогава ще са най-вероятно много курсове - докато по-силният победи.

За шансове, като още няма диагноза не може и не бива да говорим.

Не забравяйте, че едва 10-15% от карциномите на панкреаса изобщо могат да се оперират.

За останалите прогнозата е лоша, но Вие не сте от останалите. Въздържам се съвсем нарочно да Ви кажа числа.

Панкреасните карциноми реагират слабо на химиотерапия и затова ако е възможно се предпочита операция.
Bulgaricus е студент по медицина и служител в помощна организация на немската Бърза помощ в Германия. Общите условия на отговорите му са посочени под: http://bggp.net/viewtopic.2900.html

Pixie

Мнение от Pixie » Чет Юли 03, 2008 9:40 am

Да, наистина много се паникьосвам, което не е добре, защото и без това не мога да направя нищо. Май не съм особено добре с нервите, преди една седмица получих някаква нервна криза и трябваше да ме сложат на системи в болницата. Но това беше по съвсем различна причина.
На мен само ми е странно, защо е повишен този маркер, след като преди операцията е бил отрицателен. Разбирам, че е възможно всичко де. На ехограф още не са го гледали! През март месец го гледаха на CT но всичко беше in Ordnung. Така че още веднъж много благодаря за всичко :-) Тук лекарите нищо не обясняват. Тези неща, които ми казахте въобще не ги знаех. Просто му казаха " не знаем , трябва да чакате" и толкова.

Pixie

Мнение от Pixie » Чет Юли 03, 2008 9:43 am

А за процентите които не искате да ми кажете - аз знам. В София когато го оперираха ни казаха всичко, мисля, че 5% от случаите с панкреас оздравяват. Но все пак всеки организъм си е различен и не обичам много такива статистики. :)
П.С. В Чехия също казват, че не трябва да се рисува дявола на стената. :)

Аватар
Bulgaricus
Мнения: 2427
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus » Чет Юли 03, 2008 3:38 pm

Радвам се, ако информацията Ви е била полезна.

Пишете, когато има ново развитие, че да разберем какво е станало в крайна сметка.

Поздрави!
Bulgaricus е студент по медицина и служител в помощна организация на немската Бърза помощ в Германия. Общите условия на отговорите му са посочени под: http://bggp.net/viewtopic.2900.html

Pixie

Мнение от Pixie » Чет Юли 03, 2008 9:40 pm

Разбира се! Благодаря пак :)

Аватар
Bulgaricus
Мнения: 2427
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus » Пет Юли 04, 2008 8:40 pm

:)
Bulgaricus е студент по медицина и служител в помощна организация на немската Бърза помощ в Германия. Общите условия на отговорите му са посочени под: http://bggp.net/viewtopic.2900.html

Заключена