За ползата от консултации по интернет

Модератори: fotografa, Bulgaricus

Заключена
fotografa
Мнения: 1339
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

За ползата от консултации по интернет

Мнение от fotografa » Нед Апр 23, 2006 10:45 am

Такива консултации са полезни, когато се отнасят до общи въпроси. Например: Какво се прави при нараняване, когато наблизо няма лекар? Или - как да си смъкна температурата, какво да взема на първо време при главоболие?

Ако обаче се появят някакви особени медицински проблеми, консултацията по интернет най-вероятно няма да свърши работа. И консултация по телефона може да ви подведе. Тук си спомням случая с една пациентка. Нейният приятел ми позвъня, за да ме попита какво да прави, когато тя получила втрисане с висока температура, болки по стави и мускули, суха непродуктивна кашлица. Зададох още няколко ориентировъчни въпроси и реших, че това е грип. Може да вземе тия лекарства, ама добре е да я видя лично - му обясних на момчето. При последвалия преглед се останови гнойна ангина. А нямаше болки в гърлто! Можеше да е пневмония или нещо съвсем друго. И лечението при всеки един от тези случаи е различно.

С годините лекарят развива интуиция и един дребен детайл като петънце по вратовръзката на бизнесмен например може да говори за дадено заболяване. Може би един ден компютър ще преглежда и лекува, но сега без преглед при лекар няма да минете.

Гост

Re: За ползата от консултации по интернет

Мнение от Гост » Чет Юли 06, 2006 6:59 pm

fotografa написа:Такива консултации са полезни , когато се отнасят до общи въпроси. Например: Какво се прави при нараняване, когато наблизо няма лекар? Или - как да си смъкна температурата, какво да взема на първо време при главоболие?
Ако обаче се появят някакви особени медицински проблеми, консултацията по интернет най-вероятно няма да свърши работа. И консултация по телефона може да ви подведе. Тук си спомням случая с една пациентка. Нейния приятел ми позвъня, за да ме попита какво да прави, когато тя е получила втрисане с висока температура, болки по стави и мускули, суха непродуктивна кашлица. Зададох още няколко ориентировъчни въпроси и реших, че това е грип. Може да вземе тия лекарства, ама добре е да я видя лично - му обясних на момчето. При последвалия преглед се останови гнойна ангина. А нямаше болки в гърлто! Можеше да е пневмония или нещо съвсем друго. И лечението при всеки един от тези случаи е различно.
С годините лекарят развива интуиция и един дребен детайл като петънце по вратовръзката на бизнесмен например може да говори за дадено заболяване.
Може би един ден компютър ще преглежда и лекува, но сега без преглед при лекар няма да минете.
Икато отидеш при лекаря и той такова внимание ти обръща че ти става още по зле!!!

ptomoff
Site Admin
Мнения: 753
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Re: За ползата от консултации по интернет

Мнение от ptomoff » Чет Юли 06, 2006 7:26 pm

Гост написа:Икато отидеш при лекаря и той такова внимание ти обръща че ти става още по зле!!!
Е, тук интернет няма нищо общо.

kicha

Мнение от kicha » Пон Ное 20, 2006 7:09 pm

Само си писах за моя проблем, но отговор няма и повече няма да ползвам интернет за съвети. Това е несериозна работа и само се чете темата и никой нищо не знае. "Благодаря ви" на всички които са чели моята тема.

ptomoff
Site Admin
Мнения: 753
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Пон Ное 20, 2006 10:32 pm

Ще се повторя, но пак казвам, че лекарите пишещи тук, не са длъжни да дават консултации. Те го правят при наличие на възможност и свободно време. Не винаги проблемите пoставени от пациенти са по силите и специалността на пишещите тук лекари. Така че, не бива да има сърдити. Когато зсайтът започне да печели от съшествуването си, бихме могли да поемем някои ангажименти, за засега услугата се предоставя "AS IS" т.е. такава каква е. Хайде със здраве!

Георги

Мнение от Георги » Нед Апр 22, 2007 12:23 am

По интернет трудно може да се лекува човек, но хората могат да обменят мнения за доктори, болници, да дадат телефони на такива, да си кажат впечатленията от собствените си преживявания.
Полза има във всеки случай !!!

гост

Мнение от гост » Нед Дек 30, 2007 2:01 am

Аз пък съм изключително доволна! По интернет мога да опиша всичко, свързано с проблема ми и да получа не едно, а няколко мнения. Когато застана пред кабинета и докато като възпитан човек си чакам реда 4-5 нахалника ме прередят под различен предтекст (и със съгласието на лекаря) когато вляза в кабинета съм бясна и не ми се говори вече за проблема ми. На лекаря пък не му се задават въпроси и се хваща за първото което му е хрумнало без да е чул повечето от симптомите ми. Мислите ли, че такова лечение "наживо" би вършило добра работа? Защото аз много се съмнявам!

Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

з

Мнение от ZdraveiGP » Вто Яну 29, 2008 12:20 pm

Ок,
Мисля че сега разбирам.....нищо лично.
Реакцията ми е породенаот факта, че в България, влизайки в една аптека, можеш да си купиш всичко - "дай антибиотикче, че нещо детето киха" и от сорта и повечето фармацевти бъркат в шкафчето и дават - ама без рецепта, ама без преглед-няма значение.Това е създало един такъв манталитет, че щом като можеш да си купиш каквото и да е лекарство без рецепта - защо да ходиш на лекар, като "той така или иначе ще ти изпише същото" и какво става - чул си, че комшията Пешо имал съшия проблем като тебе/"пневмонийка нещо"/, питаш го с какво се е лекувал и хоп, прескочил си вече досадната среща с лекаря.....разбираш, че "Пешо и срещата с него" с развитието на комуникациите се пренася в нета и форумите като този.
И след като контрол няма и не вярвам скоро да има, една немалка група хора се разхождат до аптеките с принтнати листчета от виртуалното пространство. Няма нищо лошо в това, ама вместо в аптеката, първо с листчето да посетят лекаря - да питат, да обсъдят и т.н. Ти явно си в Германия - знаеш как е - то и тук на книга е така, ама кой ти спазва. Това е един задочен спор с фармацевтите, които остави, че ти крадат от хляба по този начин, ами най-важното, вредят на пациентите. Да ни разрешат и на нас да продаваме лекарства тогава и въпросът е уреден.....едно от най-любимите мие :"отидох в аптеката и ми дадоха ципрофлоксацин, то хем не е антибиотик, хем действа много добре" :)
Не казвам, че хората са глупави, просто имат възможност да го правят, виждат, че е лесно и без да посетят лекар и нещата се случват......тъй де и голяма част от лекарите са се отдали на инерцията и това много влошава нещата, но това е друга тема.
Поздрави!
/на кирилица ли написа изотретиноин в гугъл?/

Аватар
Bulgaricus
Мнения: 2427
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:16 pm
Местоположение: Германия

Мнение от Bulgaricus » Сря Яну 30, 2008 2:45 am

Здравей!

Да. На Кирилица го написах "изотретиноин" и това напълно ме озадъчава. Как може с една и съща търсачка да излиза различен резултат... Не го знаех преди. Това с ксерокопието от МЗ пък изобщо не се намира...

За лекарствата си напълно прав, както и за държавата. Тук нищо не може да се купи без рецепта. Просто няма как. Аспирин и парацетамол могат, но аналгин, антибиотик, бета блокер и имодиум не могат. От друга страна защо му е на някой в Германия да си купува нещо без рецепта, след като рецептата освобождава от плащане, а всички са здравно осигурени и всички лекарства са безплатни в крайна сметка... Ама и как няма да са като плащат 13 % от дохода си за здравна осигуровка.

За мен проблемът не е в културата чак толкова, въпреки че германците много по-голяма здравна култура имат по мое скромно мнение, а отново финансов. След като ходенето на лекар в България не е толкова просто и след като рецептата не носи освобождаване от плащане, то за масата от хората няма и смисъл да ходят на лекар. Безотговорно, но истина... а фармацевтите са си търговци и всеки гледа да изкяри от това “временно положение”.

А медицината в поликлиниките в Родината, които по замисъл са нещо много хубаво не е насочена в посока качество и задоволяване на потребностите на клиента-пациент, а по-скоро в първичното му обслужване при за съжаление често лазаретни условия. Няма как да се сърдите на пациентите защо гълтат антибиотик без рецепта при тези обстоятелства и същевременно трябва вие да се справяте с последствията. Всичко е пари. И като имате талончета за специалисти и изследвания, ограничени на брой пациенти няма и как да правите това, което сте учили в университета. Да оставим и факта, че няма GP, който аз познавам, който да работи повече от 6 часа на ден в кабинета си (не пледирам за репрезентативност). Повечето са с работно време 08-13 часа, като идват в 8.30 или 9 часа и в 12.30 вече си тръгват. На този фон контрастират и многото други с 10 часов работен ден и 7 дневна седмица.

Апропо, здравната култура. Тук ми идва една друга мисъл за курсът по първа помощ за свидетелство за управление на МПС в Германия, например трае по закон 16 часа, а на мен ми се наложи да го правя преди време в България при БЧК един курс и тои продължи 3 часа и бе под всякаква критика, въпреки че го водеше шефката на "анестезиология и реанимация". Правих го, защото преводът на дипломата ми щеше да трае 10 дни и да стува 30 Евро, а аз бързах да взема свидетелството за управление на МПС на деня още и нямах време да чакам. Не се издадох и присъствах от чисто любопитство и честно да си кажа бе пародия... Не се чудя, че в Германия някой като падне на улицата в безсъзнание случайните граждани веднага го обръщат в "стабилно странично положение", контролират пулс и т.н. и дори започват first responder действия по кардио-пулмунална реанимация, а в България се чуват фрази от типа на "не го пипай", "върви, не спирай", “дай му водичка” и т.н.

Не знам вашите опити дали са такива или се различават.
Bulgaricus е студент по медицина и служител в помощна организация на немската Бърза помощ в Германия. Общите условия на отговорите му са посочени под: http://bggp.net/viewtopic.2900.html

Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

з

Мнение от ZdraveiGP » Сря Яну 30, 2008 12:28 pm

Айде сега пък вече ТУК - че се отклонихме, пък си има правила....:)

fotografa
Мнения: 1339
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Съб Мар 29, 2008 6:15 pm

гост написа:Аз пък съм изключително доволна! По интернет мога да опиша всичко, свързано с проблема ми и да получа не едно, а няколко мнения. Когато застана пред кабинета и докато като възпитан човек си чакам реда 4-5 нахалника ме прередят под различен предтекст (и със съгласието на лекаря) когато вляза в кабинета съм бясна и не ми се говори вече за проблема ми. На лекаря пък не му се задават въпроси и се хваща за първото което му е хрумнало без да е чул повечето от симптомите ми. Мислите ли, че такова лечение "наживо" би вършило добра работа? Защото аз много се съмнявам!
Така е - това е независим форум за обмяна на мнения на здравна тема. Когато в него влизат лекари и когато имат желание и време, те отговарят на въпросите. Всичко е на доброволно начало и на никой не му се плаща за това. Има технологии позволяващи от другия край на света да оперираш някой, но в случая тук по интернет просто обменяме мнения. Затова да сме благодарни на консултантите.

jasi
Мнения: 100
Регистриран на: Пет Окт 31, 2008 3:42 pm

Мнение от jasi » Пет Ное 07, 2008 5:50 pm

Здравейте,
мисля, че има голяма полза от консултациите по интернет.Когато сме със здравословен проблем често сме объркани и незнаем къде да се насочим.Тук имам в предвид и тези случаи, в които по някаква причина пряката медицинска помощ е недостъпна.
Благодарности за създателите на форума!

Заключена