Потребителска такса при инвалидност

Ние питаме, НЗОК отговаря
Отговори
МБАЛ - Лекар

Потребителска такса при инвалидност

Мнение от МБАЛ - Лекар »

В рубриката "за пациента" е посочено, че освободени от потребителска такса са: Потребителска такса за оказана извънболнична и болнична медицинска и стоматологична помощ не заплащат:
· Деца до 18-годишна възраст
· Бременни и родилки до 45 дни след раждането
· Неработещи членове на семейството, регистрирани в Бюрото по труда, независимо дали получават обезщетение.
· Военнослужещи на наборна военна служба
· Пострадали при/или по време на отбраната на страната
· Ветерани от войните, военноинвалиди
· Задържани под стража или лишени от свобода
· Социално слаби, получаващи помощи според Правилника за социално подпомагане
· Граждани без доходи, настанени в домове за социални грижи
· Пациенти със злокачествени новообразувания
· Инвалиди първа група, с право на чужда помощ
· Медицински специалисти (завършили медицински училища).

Означава ли това, че само инвалидите първа група /над 90%/ с чужда помощ са освободени от заплащане?

Какво се разбира под "призната инвалидност", посочена в списъка със заболявания, освободени от потребителска такса /всички ли с тнр 50% до 100%/ и какво означава "тежка степен на тнр" , посочена в т.xvi. в същия списък?
Пациент

Мнение от Пациент »

Дължи ли пациент потребителска такса ако е с инвалидност под 50 %? Например аз съм с хипертония и 20% инвалидност. Трябва ли да плащам?
НЗОК

НЗОК отговори

Мнение от НЗОК »

В Приложение 14 към НРД е поместен списък на заболяванията, при които здравноосигурените лица са освободени от заплащане на потребителска такса. Някои от тях са заболявания с призната инвалидност.

Съгласно Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, приета с ПМС № 99 от 31.05.2005 г., обн., ДВ, бр. 47 от 7.06.2005 г., изм., бр. 96 от 30.11.2005 г., в сила от 1.12.2005 г.:

чл. 56. Експертизата на трайно намалената работоспособност включва определяне на: 1. степента на трайно намалената работоспособност в проценти спрямо здравия човек;

чл. 57. Степента на трайно намалената работоспособност се определя въз основа на подробна клинико-експертна анамнеза, задълбочен клиничен преглед, насочени лабораторни и функционални изследвания и данните от наличната медицинска документация, даващи представа за функционалното състояние на заболелия орган и организма като цяло.

Чл. 63. (1) ПРИ ТЕЖКА СТЕПЕН НА НАМАЛЕНА РАБОТОСПОСОБНОСТ (над 90 на сто) ТЕЛК (НЕЛК) СЕ ПРОИЗНАСЯ И ПО ПОТРЕБНОСТТА ОТ ЧУЖДА ПОМОЩ.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Не всички инвалиди са освободени от такса. И все пак, кой прокара тоя закон и ги освободи!!!? Като освобождава, държавата трябва да поеме заплащането на тези такси! Тия дни разгледахме досиетата на някои освободени от такса. Тия хора нямат спирачка!!! Ходят безразборно и без нужда на лекар! И после не можем да им подредим хартията по досиетата :cry:
lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion »

Имам баби с досиета като "Война и мир", ама не щот са много болни (по принцип някои от тях са по-здрави от мен), ами щото всичко е безплатно - значи непременно трябва да се ползва, иначе са на загуба. Има логика, нали?
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Тъй де! Това ме подсеща за баба Рилка, дето като минеше през кабинетите, отоваше отсреща в магазина да краде каставици :shock: Можете ли да си представите :!: :?: :lol:
lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion »

В момента в Здравната комисия на НС вървят обсъждания на промени на ЗЗО именно в тая насока. Потребителската такса на освободените от такава ще се поеме от бюджета на страната. Поради факта че това е предложено от Китов&сие предполагам че ще се приеме от комисията, но не знам как ще реагират на това Станишев&сие. Поживем - увидем.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Какви ги говориш!? Тия ще фалират! Че знаеш ли колко освободени преглеждам ежедневно! Ама ще ми е кеф да дойде Станишев да им реди листовете. Впрочем ти как се справяш с този проблем?
lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion »

При мен реденето на листите в досиетата е задължение на сестрата, но под секрет мога да ти кажа че досиетата не са особено подредени. Малко я затруднява тази "високоинтелектуална дейност", но засега не вземам никакви мерки по въпроса.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Моите досиета са по ЕГН. В последно време и на сестрата не и достига време за досиета. :cry: :cry: :cry:
DSSBG
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Май 26, 2007 11:54 pm

потребителски такси

Мнение от DSSBG »

Пациент написа:Дължи ли пациент потребителска такса ако е с инвалидност под 50 %? Например аз съм с хипертония и 20% инвалидност. Трябва ли да плащам?
.ДА
Здравейте колеги,
С голям ентусиазъм се включвам в полемиката за освободените от потребителска такса.Предлагам те да си платят при личния лекар,в края ня краищата става дума за лев и осемдесет , не за кой знае каква сума,а този,който ги е освободил да им реимбурсира сумата срещу касовата бележка.В края ня краищата GP-то не е виновно,че някой е болен и не разбирам защо трябва да го лекува с пари от джоба си.А на участниците във войните ще кажа,че по време на война се мобилизират всички годни до воюват,живяли са в такива времена, изпълнили са дълга си към родината,нека сега военното министерство да им реимбурсира този нещастен лев и осемдесет.GP-то не е изпращало никого на война и не е нужно да си плаща за удоволствието да ги лекува.Нека се обединим,колеги и да не позволяваме социалната политика на всички правителства да бъде за наша сметка.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Присъединявам се към колегата. Никой не съм пращал на война, а също така не съм съгласен аз да го отнасям за това, че някой се е разболял. Аз просто помагам, лекувам и държа да си получа възнаграждението , защото възнамерявам с него на другия ден да си купя билет за маршрутката и да отида и да помагам и на останалите.Точно така и правя! С част от потребителските поемам транспорта на сестрата. И ако пациентите искат да ни видят на другия ден на работа, то нека си плащат потребителските. Нека им припомним само как си плащат на аптекарите и да им пожелаем да попадат на по-евтините аналози, защото някой път разликите в цените са много потребителски такси. Ужасен съм как някои "освободени" от такси плащат фантастични суми за лекарства и се питам, защо така колегите специалисти им назначиха най-скъпата терапия!? Сигурно са си помислили, че като са освободени от такса им остават повече пари за лекарства.
lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion »

Обаче не мисля че с добри пожелания и призиви ще постигнем нещо. Смятам че трябва да се действа в БЛС и организациите на ОПЛ за да се коригира тази абсолютна глупост. Трябва да се работи много по-настойчиво именно в тази насока. Много сме далече още от нормалното гражданско общество. Не оценяваме силата на неправителствените организации и сдружения. Само така можем да накараме правителството да си поеме социалните функции. Аз не съм благотворително дружество, а ЕТ и ако съм на загуба касата автоматично ми прекратява договора. Така че за да осъществявам каквато и да е дейност (хуманна, социална, ...) първо трябва да съществувам.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Брат ми се разболя до степен на пълна инвалидност. Повечето изследвания и консултации вкл. и скенера си ги платих като поп. Не ми е ясно как някои могат да правят проблем за 1.80 :roll: .
Светлана

Мнение от Светлана »

Здравейте,
Интересувам се, в коя наредба или закон е отразен точния процент инвалидност, при който пациента е освободен от потребителска такса? Свекър ми е инвалид втора група, с ампутирана ръка. Телк-а е издаден преди много години и в него проценти няма. Според НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТА процентът му на инвалидност е 80-ясно и точно. Според видинската РЗОК не е освободен от такса, според НЗОК е освободен, щом процентите са над 75. И кое е водещото в случая - групата или процентите?
Благодаря
Отговори