Личния лекар има ли право да откаже да издаде болничен лист?

Ние питаме, НЗОК отговаря
Отговори
skarabeq
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Фев 08, 2008 8:05 pm

Личния лекар има ли право да откаже да издаде болничен лист?

Мнение от skarabeq » Вто Фев 23, 2010 11:07 am

Личния лекар има ли право да откаже да издаде болничен лист.
Случея е следния, отивам рано сутринта в спешния кабинет да ме прегледат и да ми предпишат нещо за да ми минат болките в корема, от там ми издават един лист (формат А4) и ми казват да ида при личния лекар да ми издаде болничен лист.Когато отидах при личния лекар, тя ми казва "кой ти е написал това?", аз и отговорих в спешния кабинет сутринта, а те ми отговори и "ами аз съм тук от сутринта",аз и обясних че в 7 ч. съм отишъл на спешния, а тя пак нейното си знаеше защо не съм отишал при нея.Та въпроса ми е има ли право личния лекар да не ми издаде болничен лист?

lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion » Сря Фев 24, 2010 7:22 pm

"Дали личният лекар може да откаже да издаде болничен лист?" - ами естествено че може да откаже. След преглед при необходимост (по преценка на лекаря) той може да издаде болничен лист - все пак е финансов документ за който лекаря носи пълна финансова отговорност.

Правилният въпрос е - "Може ли личният лекар да се отнася грубо и неучтиво с пациента?" - не, не може.

Но знаете ли, че всеки лекар който ви е прегледал може и има право да ви издаде болничен лист. Моят въпрос към вас е - "Защо лекарите в спешен център не са ви издали болничен лист след като са ви прегледали, а ви препращат на личния ви лекар?".

Отговори