Зелени рецепти???

Ние питаме, НЗОК отговаря
Отговори
urbanmermaid
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Юли 17, 2009 11:14 am

Зелени рецепти???

Мнение от urbanmermaid » Пет Юли 17, 2009 11:23 am

Здравейте,

искам да попитам как работят зелените рецепти? Вкарват ли се данни в някакъв регистър с твоето име, някой води ли списък на какво е изписано на кого, за какъв период от време. Възможно ли е да получиш 2 рецепти за едно и също лекарство от различни лекари ако изгубиш една част от предишното и знаеш че няма да ти стигне до следващия месец?

Какво става ако изгубиш рецептата или просрочиш срока й на валидност? Може ли да се посети друг лекар за същото лекарство?

Много благодаря! :)

Rose Byrne
Мнения: 75
Регистриран на: Пон Авг 24, 2009 6:08 pm

Мнение от Rose Byrne » Пон Авг 24, 2009 6:28 pm

Зелените рецепти се издават в три екземпляра, последният от които се връща в Здравната каса, а първите два се предоставят на пациента, като той ги предава в аптеката.Така като се изписва определено лекарство в точна бройка и изрично се обявява писмено колко дни пациента ще приема лекарството, преди изтичането на този срок нова рецепта за същият медикамент не се издава. Неуреден остава въпроса ако пациента "злоупотреби" и вземе две или няколко рецепти за едно и също лекарство от различни лекари.
Понеже рецептите са на специален учет данните на пациента - трите имена, егн и точен адрес и съответните медикаменти остават в архива. Поздрави!

Отговори