има ли право на инвалидност

Ние питаме, НЗОК отговаря
Отговори
fatme1

има ли право на инвалидност

Мнение от fatme1 » Сря Яну 21, 2009 7:17 pm

Искам да споделя за голямото си възмущение от отношението на хората с бели престилки към болните хора. Майка ми се яви на ТЕЛК за специфични и белодробни заболявания в гр.Пловдив и след като видяха, че е лекувана в гр.София започнаха обидите към нея, поставиха под съмнение издадените епикризи от "Александровска болница". От София поставиха две диагнози- белодробен емболизъм и порок на сърцето, който именно е причината за този емболизъм.При първото явяване на ТЕЛК й дадоха 60 дни болнични и написаха една камара изследвания, включително и сцинтиграфия, за която ходихме специално в София. Но какъв ужас ни очакваше при второто явяване пред въпросните господа-лекари! Отвратително държане, което не им отива на професията, която сами са си избрали, защото според мен доктор- значи човек който помага на болните хора, а не да ги обижда в какво живеят и има ли врата тяхната къща, понеже не бяхме затворили вратата.Аз може и в дървена колиба да живея, но съм доста по-възпитана от тях. И в крайна сметка в решението пишеше, че майка ми е напълно здрава и може веднага да започне работа. Та искам да запитам аз -можели човек с вроден порок на сърцето и белодробен емболизъм, за който лекуващите лекари казаха, че няма да се излекува напълно, няма право на процент инвалидност и може да работи тежък физически труд.

ptomoff
Site Admin
Мнения: 753
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Re: има ли право на инвалидност

Мнение от ptomoff » Чет Яну 22, 2009 10:34 am

fatme1 написа:Та искам да запитам аз -можели човек с вроден порок на сърцето и белодробен емболизъм, за който лекуващите лекари казаха, че няма да се излекува напълно, няма право на процент инвалидност и може да работи тежък физически труд.
За съжаление единственият компетентен орган в случая е ТЕЛК, от които се оплаквате. Все пак в 14 дневен срок от получаване на решението на ТЕЛК имате право да го обжалвате. За по-сигурно се обърнете към адвокат.

vanes
Мнения: 89
Регистриран на: Чет Яну 15, 2009 8:58 am
Местоположение: Sofia

Мнение от vanes » Нед Яну 25, 2009 12:21 am

fatme1,
аз съм взела вече принципно решение. Ще се бия! Най-сериозо. Ако някой лекар ми се държи като каруцар, както тази година на 3 пъти ми се случи и то в големи софийски болници - просто ще го ритна или ще му набия една в муцуната. Слава Богу, че в последните 2 болници - попаднах на добри и истински лекари, направо не мога да повярвам. Най-странното е, че тези, които се сбъркват от работа са и добри, а тези дето само те баламосват и нищо не вършат са злобарите! Затова не адвокат, а ръкопашен бой! Ако пуснеш оплакване, не го пускай до шефа на болницата - а до външни институции, например до здравния министър :P за да стане каквото почукало - такова се обадило!

лекар

Мнение от лекар » Чет Фев 19, 2009 11:58 am

Госпожо, ТЕЛК е компетентния орган, който преценява дали някой има или няма нужда от инвалидизация. Ако сърдечния порок е просто лек пролапс на митрална клапа, а белодробния емболизъм е лек и не е обхванал голямо пространство, също така ако е бил хванат навреме и тромбът е бил лизиран - няма причина за инвалидизация! Жената трябва просто да се поддържа с медикаменти, за да не се случи това отново. Може обаче и нещата да са наистина сериозни, в такъв случай инвалидизацията трябва да се регистрира. Само и единствено експертната комисия ТЕЛК ще прецени колко сериозен е проблемът и дали и каква инвалидизация да се предвиди. Вие можете да се жалите срещу ТЕЛК по два параграфа - да поставите под съмнение експертното решение и да се жалите срещу арогантното им държание. Да поставите под съмнение експертното решение на ТЕЛК, т.е. на експертите - доста амбициозна задача... А за арогантното решение, аз лично много пъти съм имал контакти с различни ТЕЛК комисии, там работят наистина добри и доказали се специалисти, постигнали много в живота. Аз лично се съмнявам в така описаното арогантно поведение от тяхна страна, но знае ли човек ...

Отговори