Оплакване от личния лекар - къде?

Ние питаме, НЗОК отговаря
катерина

Оплакване от личния лекар - къде?

Мнение от катерина » Вто Мар 11, 2008 10:07 am

Искам да попитам каде мога да подам оплакване от личната си докторка.Поисках и направление за профилактични прегледи при гинеколог,мамолог и очен лекар,но тя ми отказа защото била обещала на други пациенти....а за очния доктор каза-проблеми имаш ли с очите а аз и казах че получавам втори път кръвоизлив във окото....а тя ме погледна и каза...сега нямаш.Що за безхаберие...исках да си направя тези профилактични прегледи защото съм отпуска.Другото е имах силни болки в кръста..даде ми инжекции и каза-дископатия...да обаче болката продължава от седалищниа нерв надолу до пръстите на краката...сега вече имам ишиас...и пак инжекции....без снимка.Другия път може да е нещо друго...а не мога да бия инжекции без да знам какво ми е в действителност.Защо трябва да плащам за специалист...като това ми се полага.И за нея е наи важно че за всяка една инжекция която ще ми бие ще ми вземе 2.2о лв.Какви са ми правата в този случай :?:

Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

Мнение от ZdraveiGP » Вто Мар 11, 2008 11:31 am

Уважаема Госпожо,
Това, че си плащате здравните осигуровки, ви дава право на ДОСТЪП до медицинска помощ от системата на НЗОК - но много бъркате, като си бъобразявате, че това ви дава ПРАВО да ИСКАТЕ това или онова от личния лекар, т.е. на вас не ви се ПОЛАГАТ еди колко си направления по ВАШЕ желание защото внасяте осигуровки. Профилактичните прегледи, които се ЗАПЛАЩАТ от НЗОК/т.е."безплатни"/, са изцяло в приоритета на общопрактикувашия лекар - те се осъществяват веднъж годишно и от ЛИЧНИЯ ЛЕКАР - ако желаете профилактичен преглед от специалист, подчертавам профилактичен/т.е. без конкретни оплаквания/ - за всеобща заблуда, такова нещо от НЗОК не се предвижда в пакета - ще се наложи да отидете и да си го заплатите при съответния специалист.
Ако спадате в рискова група - тогава може би колегата ще може да реагира, но ако не - изчакайте търпеливо и без скандали - сигурен съм, че все ще намери начин да "удовлетвори" желанието ви по-късно. Това е положението - другият път лекарите като протестират за недофинансирането на здр.с-ма, да не си мислите, че мислят за себе си - мислят за вас преди всичко, ама всеки си трае. Можете да питате и да се информирате по-подробно в сайта на НЗОК - ще го намерите. При ишиас - снимка НЯМА НУЖДА ДА СЕ ПРАВИ - ако умирате да се щракате с рентген, това е друг въпрос.
И изобщо темата не е за тук - погледнете разделите!

Гост

Re: z

Мнение от Гост » Вто Мар 11, 2008 2:18 pm

уважаеми господине,
явно не ви е призвание да сте лекар ,след като разсаждавате така.Аз никога не сам си правила профилактични прегледи,а сам на 35 г.и доколкото ми е известно имам това право.Зададох въпрос защото не съм информирана .Не знам каъв сте,но аз като пациент също имам права.
:twisted:

ptomoff
Site Admin
Мнения: 753
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Вто Мар 11, 2008 6:54 pm

Госпожо, този човек, на който казвате, че не му е призвание да бъде лекар, помага НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО с консултации във форумите.

Ако има на някого да се сърдите, това е държавата в лицето на Здравна Каса, МЗ, правителство и депутати.

Иначе жалба, може да подадете в РЗОК по местоживеене.

Гост

Мнение от Гост » Сря Мар 12, 2008 11:58 am

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИНЕ,
ВЪВ НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ САМ ИСКАЛА ДА СЪМ ГРУБА.ПОПИТАХ КАКТО МЕ ПОСЪВЕТВАХТЕ И В РЗОК.И ТАМ МИ ОТГОВОРИХА ПО СЪЩИЯ НАЧИН.ЗНАЕТЕ ЛИ НЯКАДЕ ТОГАВА БОЛНИЦА КОЯТО СИ ПЛАЩАШ ГОДИШЕН АБОНАМЕНТ,НО ТИ ПРАВЯТ НЕОБХОДИМИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ.ПРЕДПОЧИТАМ ЗА СЕГА ДА НЕ ПОЛЗВАМ ТАЗИ ДОКТОРКА.ИЗВИНЕТЕ МЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО-НО И ДО СЕГА СИ СТРАДАМ ОТ ЛЕКАРСКА ГРЕШКА И БЕЗХАБЕРИЕ-ЗАТОВА САМ ПРЕДПАЗЛИВА.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

Мнение от ZdraveiGP » Пет Мар 14, 2008 5:01 pm

Катерина,
Ето това ви се ПОЛАГА от личният лекар веднъж годишно - Профилактичен преглед по здравна каса:
2. От 31 до 45 години
1. Изчисляване на индекс на телесна маса
2. Оценка на психичен статус
3. Изследване острота на зрение
4. Измерване на артериално налягане
5. ЕКГ
6. Изследване за окултни кръвоизливи в изпражненията
7. Изследване на урина с тест-ленти за:
- Протеин
- Глюкоза
- Кетонни тела
- Уробилиноген/билирубин
- pH
8. Определяне на кръвна захар с глюкомер
9. За жени – мануално изследване на млечни жлези - Ежегодно
10. Цитонамазка от женски полови органи - Веднъж на две години!!!
Веднъж годишно или по-рядко, в зависимост от годината на раждане, могат да се пуснат лабораторни изследвания:
1. Изследване на хемоглобин, хематокрит, еритроцити, левкоцити
2. Диференциално броене на левкоцити
3. СУЕ
ДА СТЕ ЖИВА И ЗДРАВА!!!
Търпеливо изчакайте колежката и съм сигурен, че ще ви "вмести" в лимита на направления и изследвания, които определя НЕ ТЯ, а НЗОК
Справка - ТУК

lion
Мнения: 208
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion » Пет Мар 14, 2008 8:32 pm

Сутрин в 8 часа като ми мине един такъв пациент, като уважаемата Катерина, и без да има и хабер от здравната ни система, като ми се разкрещи и започне да ми иска все едно аз съм му длъжник, и ми отива целия ден по дяволите. След това потърпевши са нормалните хорица влизащи след него. Проблема ни също е, че нямаме психоаналитици (ех, че красиво са го кръстили), а като кажа на такива пациенти - "да ти дам едно направление за психиатър ако искаш" - е те тогава все едно съм ги залял с кофа студена вода.

ptomoff
Site Admin
Мнения: 753
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Съб Мар 15, 2008 4:52 pm

катерина написа:ЗНАЕТЕ ЛИ НЯКАДЕ ТОГАВА БОЛНИЦА КОЯТО СИ ПЛАЩАШ ГОДИШЕН АБОНАМЕНТ,НО ТИ ПРАВЯТ НЕОБХОДИМИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ.
На доста места биха ви взели парите, но няма място на което да плщате по-малко, отколкото струва услугата. Проверете в Закрила, Торакс, Доверие, Медик Асист, ДКЦ Токуда. Има още много други, които предлагат абонамент. Едни са застрахователи, други - типични болнични заведения. За съжаление не мога да препоръчам едно или друго.

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Нед Мар 16, 2008 3:03 pm

Здравейте! Като гледам - тук се завихря скандал. Голямо мазало става. Уважаема госпожо, нуждата от консултации и изследвания се определя от семейния лекар. Така е по правилата на Здравната каса. Разбира се, че може да се оплачете от семейния си лекар в районната каса. Там ще потрият ръце и ще си кажат "хвала тебе докторе, че така ревностно пазиш интересите на касата" и ще намерят формален повод да дойдат на проверка. На проверката ще кажат на бедния доктор, че имат сигнал, разгледали са жалбата, която по същество е неуместна, но така и така са дошли на проверка - що да не открият някои нередности. Уверявам Ви, че колкото и съвестно да работи един лекар, е невъзможно да не му бъдат открити нередности. Това ще доведе до съответните глоби, които ще са в размер на няколко минимални месечни заплати и децата на семейния Ви лекар ще се чудят няколко месеца как да я карат. Но Вие накрая ще бъдете възмездена. Това ли искате?
Другият вариант е като поръчвате музиката да започнете и да си плащате. Въпросните Здраве, Доверие, Вита, Токуда, Торакс и т.н. произвеждат здравен продукт, който трябва да бъде продаден и ако решите да си го позволите ще забележите, че цената му няма нищо общо с мизерните 2.20 , а се съизмерва с метър кожа и глава отрязана до кръста. Върнете се малко по-нагоре и погледнете какво включва пакетът по профилактика при семейния лекар срещу смешните 2.2 лв. Пък и иде месец юни. Това е време за смяна на семейните лекари.
При мен сестрата здраво е взела нещата в свои ръце и ми е заявила: "Докторе, поведението на този, този и този е нетърпимо, така, че няма да Ви питам, ами ще направя всичко възможно те да Ви се махнат от листата." Защото знае, че първо - няма да го направя и второ няма да мога като нея. Неприятното е, че каквито и усилия да се правят, когато дойде листата с отписаните с разочарование установяваш , че там липсват някои имена.

Отчаяна вече

Здравна каса

Мнение от Отчаяна вече » Вто Мар 18, 2008 12:35 pm

Ами уважаеми Г-н Фотографе, явно сте медицинско лице. Предполагам колко сте зает, щом отделяте време да пишете във форуми. Представете ни се щом сте толкова компетентен, може би така ще увеличите пациентите в списъка си.
Въобще, ама въобще не ме интересува, че децата на доктора щели да се чудят какво да правят няколко месеца, щото видиш ли, него го били наказали от здравната каса.
Мен пита ли ме някой дали имам какво да ям през месеците, в които плащам по 200 лв за изследвания? Нали съм здравно осигурена уж и си плащам данъците....
След като е толкова трудно за GP-тата и те милите за нищо не са виновни, ами да не сте ставали такива бе хора, кой ви е крив. Всичко е въпрос на избор. И аз учих финансии, но в момента работя съвсем друго, защото работата ме устройва идеално.

Гост

Мнение от Гост » Сря Мар 19, 2008 10:37 pm

уважаеми г-н.г-жо
мога да ви уверя че не сам правила скандали а само съм питала.Защото смятам че имам право да знам.Уверявам ви ,че има лекари ама наистина лекари..имам приятелка която казва че нейната лична докторка никога не я пита вие коя бяхте и знае за здравословните и проблеми.Докато не разбера от други източници какви са ми правата според мен нямям право да вдигам скандал.Както и направих...попитах и разбрах.

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Re: Здравна каса

Мнение от fotografa » Нед Мар 23, 2008 10:02 am

Отчаяна вече написа:Ами уважаеми Г-н Фотографе, явно сте медицинско лице. Предполагам колко сте зает, щом отделяте време да пишете във форуми. Представете ни се щом сте толкова компетентен, може би така ще увеличите пациентите в списъка си.
Въобще, ама въобще не ме интересува, че децата на доктора щели да се чудят какво да правят няколко месеца, щото видиш ли, него го били наказали от здравната каса.
Мен пита ли ме някой дали имам какво да ям през месеците, в които плащам по 200 лв за изследвания? Нали съм здравно осигурена уж и си плащам данъците....
След като е толкова трудно за GP-тата и те милите за нищо не са виновни, ами да не сте ставали такива бе хора, кой ви е крив. Всичко е въпрос на избор. И аз учих финансии, но в момента работя съвсем друго, защото работата ме устройва идеално.
Извинявам се, че чак сега намерих време да пиша, но за момента пациентите и моите близки, за които се грижа все още са приоритет ми пред форумите. Колкото за представянето ми - за беля по друг повод ме познава цяла България и не ми е забавно да се представям. А медицинската сестра си е поставила за задача да намали пациентската ми листа чрез отстраняване на някои трудни пациенти, които затормозяват работата на кабинета и пречат на всички останали пациенти.

Ясно е и че не Ви пука за доктора, но на него може би му пука за Вас. По цял свят е така - всички искат да се лекуват при най-добрия доктор на най-ниска цена, а по възможност и напълно безплатно и никой пациент не е застанал зад лекаря си да го защити. Искам само да Ви запозная с факта, че за Вас на Вашият лекар НЗОК му привежда 0,72 лв. на месец и срещу това той трябва да Ви преглежда цяла година.Предвидена е и определена бройка талони за изпращане на консултация с други специалист. Естествено по финансови причини тя е ограничена и по договор всеки един специалист - било то общопрактикуващ, кардиолог и т.н. преценява нуждата от консултация. Ако някой си позволи да надскочи бройката, последствията за него са доста сериозни във финансово изражение.

Вярно е , че си плащате данъци и здравни осигуровки, но както се разбрахме от тях обществото е предвидило повтарям 0.72 лв. за Вашия лекар. Е, разберете, че за тая сума никой няма да иде например боец в Кербала. А ние ежедневно рискуваме живита си дори само, защото работим с опасни биологични продукти. Никога няма да забравя пациентката Рита, която случайно попадна в моя кабинет и след три дни почина от фулминантен хепатит в инфекциозна болница.

За това, че лекарите станаха GP-та е отговорно обществото, което изиска налагането на такава здравна система. Много е трудно и все пак на мен ми харесва, но едва ли харесва на някой кардиолог да работи като ОПЛ, но е бил принуден от обстоятелствата. Ако Вие сте финансист, знайте, че моята сестра е с висше икономическо образование и ние заедно ще Ви поканим да поработите малко в нашия кабинет и уверявам Ви, че няма да да останете неовъзмездени финансово. Само едно няма да можем да Ви платим - нервите, които ще си съсипете.

Колкото за тия 200 лева, които твърдите, че ще съсипете за профилактични цели, Ви уварявам, че миналото лято дадох луди пари по спасяването на един мой най-близък човек , но така се налагаше. Питайте администратора на сайта, който взе най-активно участие в операцията по спасяването на редник Райън. Човекът оживя и в момента е много добре, но утре в понеделник, ще ми се наложи да платя на специалист за консултация, защото ОПЛ-то при което е записан ми отказа талон. Разбирам защо ми отказват - защото НЯМА! И не се тръшкам, ами ще отида и ще си платя, защото без въпросната консултация няма да мога да взема лекарства за 300 лв, а това вече ми е солено.

Бих Ви посъветвал да се доверите на своя лекар и да му изложите здравните си проблеми и най-вероятно той сам ще Ви предложи да Ви изпрати за консултация, ако не може да се справи с проблема. Ако Вие обаче решите, че трябва да отидете ей така - профилактично някъде, то ходете където искате, но си поемете сама изследванията след акто сама сте си ги назначила, защото НЗОК не поема профилактичен ехограф, профолактичен скенер и т.н. Вие като финансист би трябвало да знаете, че такива неща не могат да си ги позволят и в най-богатите общества, та какво да говором за нашата бедна НЗОК.

Отчаяна вече

Отговор

Мнение от Отчаяна вече » Пон Мар 24, 2008 11:40 am

Уважаеми Докторе,
Не съм хипохондричка и не ми е приоритет да обикалям болниците за профилактични прегледи, които ми струват 200 лв на месец. От момента, в който съм избрала личният си лекар до сега, ми се е налагало само ВЕДНЪЖ да поискам профилактичен преглед и то за гинеколог. В един момент при мен изниква проблем, който налага многобройни изследвания. Решавам част от тях да минат по здравната каса, защото мисля, че в крайна сметка ми се полагат. Да ама не, защото когато на мен ми се наложи, нямало направления.
Не обвинявам Вас докторите, обвинявам политиката на цялото правителство и в частност министерството на здравеопазването. Но и не приемам това да се правите на жертва на системата, когато всъщност най-големите жертви сме ние -Вашите пациенти. Защото докато вие имате право на избор дали да станете ОПЛ или не, то нашият избор се свежда до това дали да плащаме всеки път в частните клиники и кабинети или да чакаме ОПЛ да намери направление, ако не го е дал на някой близък или познат.
Не искам да споря с Вас, защото съм сигурна, че зад едно мнение няма как да застанем - вие сте от едната страна, аз съм от другата.

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Пет Мар 28, 2008 10:18 am

Според моите наблюдения е много трудно да се намери здрава жена. Може да Ви е неприятно да се подложите на АГ преглед при джипито и тогава е най-добре да го помолите за един талон. Не вярвам да Ви откаже, защото на една жена винаги трябва да се направи жест по такъв проблем. Ако обаче му поискате букет от талони, най - вероятно е да предизвикате негодувание и да Ви отреже, защото наистина бройката отпускана от НЗОК е крайно ограничена и нама дори и по един талон годишно на осигурен пациент, само по нула цяло и ... Демек хората по НЗОК са половинки и четвъртинки, но не и хора. Това, че лекарят е от едната страна, а пациентът от другата е една неуместна позиция. Ако пациентът застане до лекаря от едната страна срещу болестта срещу болестта тогава има големи шансове. Ако от едната страна е лекаря, от другата пациенат и по средата болестта, то тогава нищо не може да бъде направено.
Желая Ви успех.

Day
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Май 07, 2009 9:17 pm
Местоположение: София

Мнение от Day » Чет Май 07, 2009 9:26 pm

fotografa написа:Ако от едната страна е лекаря, от другата пациенат и по средата болестта, то тогава нищо не може да бъде направено.
Достигнах до този форум при търсене в интернет с ключови думи "оплакване от личен лекар". Повдигам темата със следния случай:
Майка ми е онкоболна, неоперабилно, спряха и химиотерапията. През празниците започнаха силните болки и се спасихме с бърза помощ. Болката е по целия ляв крак и е нетърпима, майка ми не може да ходи.
Днес рано сутринта (в първия работен ден) баща ми отишъл при личния лекар за да се консултира и да се предприемат мерки. От личния лекар идва предложението тази вечер баща ми да отиде да го вземе от уговорено място в уречен час (в осем часа). В уреченият час личният лекар липсва от мястото и продължава и да липсва до момента, а мобилният му телефон е изключен и до момента.
От коя страна е в този случай личният лекар?

Отговори