Смяна на личния лекар - срокове и документи

Ние питаме, НЗОК отговаря
Отговори
lion
Мнения: 207
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 2:22 pm

Мнение от lion »

На мен не ми стана ясно правното основание за да бъде действащо това тук. Имам усещането на неюрист че това е само една писаница без юридическа стойност. Или не е така?
д-р Димитрина Динкова

Мнение от д-р Димитрина Динкова »

Във връзка с публикуваните на сайта ви изисквания за договор през 2007 има изисквания за декларации на електронен носител. Да разбирам ли, че е време да регистрирам електронен подпис?
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Това не знаем, колега, но ми се струва полезна инвестиция. Ако почнем да се отчитаме по пощата, ще ни е много по-спокойно и по - бъзо и по-лесно. Моята счетоводителка откакто има електронен подпис не виси в НОИ и вместо да си губи времето, си върши друга работа. Казва, че през това време изкарва повече пари отколкото дава за електронен подпис.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Освен заявления има и куп декларации, които се вземат от офисите. Има и документ,който се попълва и на дискета.
Танина
Мнения: 74
Регистриран на: Чет Дек 14, 2006 12:48 am

Хормонозаместителната терапия - 256.3 Ранна менопауза- до 45

Мнение от Танина »

Въпросът ми е - Полагат ли ми се безплатно или с частично намаление хормонозаместителни препарати (инжекция на 6месеца, лепенки или хапчета)? На 26 години съм, а съм в ранна менопауза, последствие от хистеректомия - цервикален карценом стадий 1Б. http://paragraf22.com/pravo/drugi/dogov ... nie-10.htm ето тук прочетох, че май ми се полагат.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Обикновено се мъчим да намерим заболяване и съответно лечение, за да може да се ползва намаление по здравна каса. Доста зор виждаме. Стига се дори до фрапантни случаи! - Има заболяване , за което се дава книжка, но няма лекарства за това заболяване. Има заболяване , за което се полагат лекарств, но не се издава рецептурна книжка :roll: . А пациента е дошъл за направление за социални грижи и не го интересува никакво лечение, въпреки че състоянието му е повече от трагично, а иска да си вземе парите от социалните :!: :?: :!: :?:
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Смяна на личния лекар - срокове и документи

Мнение от ptomoff »

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят своя личен лекар. За да стане това, необходимо е да закупят от книжарниците за медицинска документация (за София – в ХХІІ, ХХІХ ДКЦ) специален талон-формуляр (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар). С формуляра здравноосигурените лица отиват при новоизбрания от тях личен лекар и на място попълват своите, и на лекаря, лични данни. Представят му и здравноосигурителната си книжка и третия екземпляр от регистрационната форма на първоначален избор, в случай че нямат здравноосигурителна книжка.

Не е необходимо здравноосигурените граждани да уведомяват досегашния си личен лекар за извършената смяна. Това става по служебен път.

При промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право на нов избор на лекар, без да спазва определените годишни срокове. В този случай изборът се извършва с попълване на регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар, която лицето получава от районната здравноосигурителна каса.


XXII ДКЦ - София, ул."Николай Коперник" №9 /зад хотел "Плиска"/
XXIX ДКЦ - София, кв."Мотописта", ул."Георги Измирлиев" №8
skarabeq
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Фев 08, 2008 8:05 pm

Заплащам ли потребителска такса след като съм студент?

Мнение от skarabeq »

Заплащам ли потребителска такса след като съм студент редовно обучение ?
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff »

Студентите редовно обучение държавна поръчка не са освободени от плащане на потребителска такса. На тях държавата поема само здравните осигуровки.
катерина

Оплакване от личния лекар - къде?

Мнение от катерина »

Искам да попитам каде мога да подам оплакване от личната си докторка.Поисках и направление за профилактични прегледи при гинеколог,мамолог и очен лекар,но тя ми отказа защото била обещала на други пациенти....а за очния доктор каза-проблеми имаш ли с очите а аз и казах че получавам втори път кръвоизлив във окото....а тя ме погледна и каза...сега нямаш.Що за безхаберие...исках да си направя тези профилактични прегледи защото съм отпуска.Другото е имах силни болки в кръста..даде ми инжекции и каза-дископатия...да обаче болката продължава от седалищниа нерв надолу до пръстите на краката...сега вече имам ишиас...и пак инжекции....без снимка.Другия път може да е нещо друго...а не мога да бия инжекции без да знам какво ми е в действителност.Защо трябва да плащам за специалист...като това ми се полага.И за нея е наи важно че за всяка една инжекция която ще ми бие ще ми вземе 2.2о лв.Какви са ми правата в този случай :?:
Аватар
ZdraveiGP
Мнения: 193
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 4:36 pm

Мнение от ZdraveiGP »

Уважаема Госпожо,
Това, че си плащате здравните осигуровки, ви дава право на ДОСТЪП до медицинска помощ от системата на НЗОК - но много бъркате, като си бъобразявате, че това ви дава ПРАВО да ИСКАТЕ това или онова от личния лекар, т.е. на вас не ви се ПОЛАГАТ еди колко си направления по ВАШЕ желание защото внасяте осигуровки. Профилактичните прегледи, които се ЗАПЛАЩАТ от НЗОК/т.е."безплатни"/, са изцяло в приоритета на общопрактикувашия лекар - те се осъществяват веднъж годишно и от ЛИЧНИЯ ЛЕКАР - ако желаете профилактичен преглед от специалист, подчертавам профилактичен/т.е. без конкретни оплаквания/ - за всеобща заблуда, такова нещо от НЗОК не се предвижда в пакета - ще се наложи да отидете и да си го заплатите при съответния специалист.
Ако спадате в рискова група - тогава може би колегата ще може да реагира, но ако не - изчакайте търпеливо и без скандали - сигурен съм, че все ще намери начин да "удовлетвори" желанието ви по-късно. Това е положението - другият път лекарите като протестират за недофинансирането на здр.с-ма, да не си мислите, че мислят за себе си - мислят за вас преди всичко, ама всеки си трае. Можете да питате и да се информирате по-подробно в сайта на НЗОК - ще го намерите. При ишиас - снимка НЯМА НУЖДА ДА СЕ ПРАВИ - ако умирате да се щракате с рентген, това е друг въпрос.
И изобщо темата не е за тук - погледнете разделите!
Гост

Re: z

Мнение от Гост »

уважаеми господине,
явно не ви е призвание да сте лекар ,след като разсаждавате така.Аз никога не сам си правила профилактични прегледи,а сам на 35 г.и доколкото ми е известно имам това право.Зададох въпрос защото не съм информирана .Не знам каъв сте,но аз като пациент също имам права.
:twisted:
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff »

Госпожо, този човек, на който казвате, че не му е призвание да бъде лекар, помага НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО с консултации във форумите.

Ако има на някого да се сърдите, това е държавата в лицето на Здравна Каса, МЗ, правителство и депутати.

Иначе жалба, може да подадете в РЗОК по местоживеене.
Гост

Мнение от Гост »

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИНЕ,
ВЪВ НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ САМ ИСКАЛА ДА СЪМ ГРУБА.ПОПИТАХ КАКТО МЕ ПОСЪВЕТВАХТЕ И В РЗОК.И ТАМ МИ ОТГОВОРИХА ПО СЪЩИЯ НАЧИН.ЗНАЕТЕ ЛИ НЯКАДЕ ТОГАВА БОЛНИЦА КОЯТО СИ ПЛАЩАШ ГОДИШЕН АБОНАМЕНТ,НО ТИ ПРАВЯТ НЕОБХОДИМИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ.ПРЕДПОЧИТАМ ЗА СЕГА ДА НЕ ПОЛЗВАМ ТАЗИ ДОКТОРКА.ИЗВИНЕТЕ МЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО-НО И ДО СЕГА СИ СТРАДАМ ОТ ЛЕКАРСКА ГРЕШКА И БЕЗХАБЕРИЕ-ЗАТОВА САМ ПРЕДПАЗЛИВА.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.
mila

имам ли право на ТЕЛК?

Мнение от mila »

Здравеѝте! Искам да Ви питам дали имам право на ТЕЛК ,след като имам заболявания : оперирана съм от бронхиекстазии, имам заболяване на вестибуларния апарат и вследствие световъртежи и хипертонична болест . Операцията ми е правена 1972г. , а аз съм на 54г..
Предварително благодаря за отгoвoрите Ви !
Отговори