Смяна на личния лекар - срокове и документи

Ние питаме, НЗОК отговаря
Отговори
ptomoff
Site Admin
Мнения: 753
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Смяна на личния лекар - срокове и документи

Мнение от ptomoff » Пон Дек 03, 2007 10:19 am

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят своя личен лекар. За да стане това, необходимо е да закупят от книжарниците за медицинска документация (за София – в ХХІІ, ХХІХ ДКЦ) специален талон-формуляр (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар). С формуляра здравноосигурените лица отиват при новоизбрания от тях личен лекар и на място попълват своите, и на лекаря, лични данни. Представят му и здравноосигурителната си книжка и третия екземпляр от регистрационната форма на първоначален избор, в случай че нямат здравноосигурителна книжка.

Не е необходимо здравноосигурените граждани да уведомяват досегашния си личен лекар за извършената смяна. Това става по служебен път.

При промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право на нов избор на лекар, без да спазва определените годишни срокове. В този случай изборът се извършва с попълване на регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар, която лицето получава от районната здравноосигурителна каса.


XXII ДКЦ - София, ул."Николай Коперник" №9 /зад хотел "Плиска"/
XXIX ДКЦ - София, кв."Мотописта", ул."Георги Измирлиев" №8

лили

трябва ли неосигурените да се явят на профилактичен преглед

Мнение от лили » Вто Ное 04, 2008 9:28 am

Здравейте,имам един въпрос.Не съм се осигурявала от септември миналата година.Не работя и от тогава.Трябва ли да се явявам на задължителен годишен профилактичен преглед?
Също така,ако не съм осигурена мога ли да сменя личния си лекар?

fotografa
Мнения: 1338
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa » Нед Дек 07, 2008 12:30 pm

По закона за здравето всеки над 18 г. е задължен да се яви на профилактичен преглед веднъж в годината. Ако няма осигуровки, такъв преглед може да му бъде направен, но ще трябва да си заплати за прегледа и изследванията съгласно приетите цени в лечебните заведения, към които се е обърнал за услугата. Следва да му бъдат издадени съответните документи удостоверяващи здравословното му състояние към момента, както и съответните финансиви документи като касови бележки, фактури и т.н. При неявяване на годишен профилактичен преглед гражданите подлежат на глоба, но съм чувал от пациенти за инцидентни финансови последствия поради неизвършени имунизации.Явно това е един от поредните мъртвородени закони.Прави ми впечатление, че идващите от чужбина, които са били осигурени в странство и са ползвали медицински услуги са много ревниви към профилактичния преглед и настояват той задължително да им бъде направен като нещо , което им се полага. Може би защото по добре осъзнават каква цена ще заплатят за пропуснато и несвоевременно лекувано заболяване. Здравето не е всичко, но какво е всичко останало без здраве. Бих препоръчал на всички (особено на колегите!) да спортуват, да се хранят здравословно, да следват някакъв режим на живот и накрая да ходят редовно на профилактични прегледи.

Glober
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Май 29, 2009 8:18 am

Мнение от Glober » Съб Май 30, 2009 12:00 pm

здравейте,
веднага след като е осъществена смяната на личен лекър .. мога ли да се възползвам от услугите му безплатно (както си му е реда) т.е в понеделник ми предстоят излесдвания..,но нямам личен лекър и направо ако отида при този който съм набелязал попълни формулярите всичко ок.. и ще ми пусне ли веднага след това направления за дадените изследвания (че си струват доста пари)

ptomoff
Site Admin
Мнения: 753
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff » Съб Май 30, 2009 12:48 pm

След като се запишеш при личния лекар, той може да ти пусне изследвания, ако има достатъчно направления и ако прецени, че има нужда от тях.

Само за протокола нищо в здравната система не е безплатно. Ти плащаш здравни осигуровки и такса от 2,40 лв при всяко посещение при лекаря, а той получава пари от здравната каса. Друг е въпросът дали ние плащаме справедливо и дали лекарите получават пари справедливо.

Отговори