Смяна на личния лекар - срокове и документи

Ние питаме, НЗОК отговаря
Отговори
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff »

За да има отговор, трябва да има въпрос. Аз поне не можах да видя въпроса.
patient
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Сеп 23, 2010 11:09 am

Здравноосигурен съм, а плащам всичко !

Мнение от patient »

Личните лекари дават направления когато си искат и на когото си искат ! Срамота. Наложи ми се да си правя изследвания и да ходя на доктори, особено след изписаното "лечение" от некадърника д-р Христо Бинев.

И си плащам от джоба. За пълна кръвна картина, за урина, после и за стерилна урина, ехография, прегледи при специалисти. Не съм ползвал нито лев от здравните вноски, които години наред съм плащал. Как не ви е срам бе ?!
stelaa
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Ное 02, 2010 10:02 am

Оплакване от д-р Кьордова,17 ДКЦ

Мнение от stelaa »

Сутринта отидох на преглед при личната ми лекарка.зачаках от 7.15ч.,тъй като тя уж е от 7.30ч. Исках да съм първа ,но уви!Госпожата първо дойде в 8ч. и без въобще да се поинтересува от чакащите я вече доста хора седна да си пие кафето.След пова почнаха да влизат разни хора,който въобще не бяха от групата на чакащите отвън и настана луд купон.На мен накрая ми писна,тъй като бързах за работата и взех,че почуках.Отвориха ми и без въобще да ме погледнат ми заявиха да седна да изчакам.Аз обаче така се бях ядосала,че се развиках.Попитах ги защо закъсняват за работа и защо в кабинета влизат хора, на който не им е ред.На първия въпрос не получих отговор,а на втория ми казаха,че това били колеги и те са с предимство.Да ама това е всеки път при тази лекарка.Влизат общо взето само познати и направления се дават само на приятели.Накрая ми казаха,че съм била много нервна толкова рано сутринта и че проблема ми не бил важен.Искам само да кажа, че аз на лекар ходя само в краен случай,защото ми е писнало от тяхното пренебрежително отношение и искам когато ми се наложи да мога да получа помощ.[size=12][/size][color=black][/color][b][/b]
silviq boqdjieva
Мнения: 5
Регистриран на: Сря Яну 05, 2011 12:41 pm

otnosno napravleniqta

Мнение от silviq boqdjieva »

Специалист може да бъде посетен само с издаден от личния лекар талон-направление. Това изключва възможността за безпричинно посещение на специалист.Защо тогава се заплаща потребителска такса?


Относно това ваше обяснение, добре с направление ама като има ограничение на направленията и личните лекари се опитват да бадат лекари за всичко защото са им кат направленията ...... това не е много добре защото се получава по зле те не са специалисти все пак....
Например детето ми имаше обрив ходихме до личната , тя каза че е от изпотяване изписа ни мазило , но обрижа не мина стана по голям отидохме пак каза алергия, изписа и притижоалергични капки,... и пак не мина ставаше по зле и по зле отидохме пак и накрая ни даде напражление за кожен и хоп КРАСТА ...когато отидохме в кожното се скараха че сме закаснели ...... ето едно размотаване един месец за това че тряба да чакам личната да ми даде направление .... а през това време детето се побарква от сарбежи.... и за какво си плашаме здравните осигоровки ...... това е нз нямам думи какво да кажа .....има и други примери които мога да кажа но този е наи пресния пак и да ги кажа в Балгария нищо няма да се промени като имаш пари отиваш на частно и не се занимаваш да се молиш за направления/............
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

От касата лъжат, че има достатъчно направления. Ситото при джипито е един вид регулатор, а потребителската такса друг. Потребителската такса представлява още и доплащане за услугата, поради недофинансиране на системата. Моля да не се бърка със заплащене на преглед. Прегледът струва доста повече от 2,40. Естествено вездесъщото джипи не е в състояние да знае и може всичко, но и не може всички да идат на специалист. То просто няма да стигнат специалистите. Възползвайте се от способностите на семейния си лекар и се договорете с него да ви прати на специалист, когато се изчерпат възможностите му.
silviq boqdjieva
Мнения: 5
Регистриран на: Сря Яну 05, 2011 12:41 pm

Мнение от silviq boqdjieva »

да ние ходим при личния лекар ама в случая е трябвало да ни прати при специалист а не след месец вече когато много време мина и детето се побарка от сарбежи и не можеше да спи .... аз знам че касата е виновна ама да си оправят малко нещата с тез направления нали щяха да ги правят неограничен брои тои пак личния ще прецени дали е за специалист ама не само краини случаи....
KATE777
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Яну 17, 2011 2:51 am

Отказано изследване на дете !!!

Мнение от KATE777 »

Здравейте, дъщеря ми е на 4 и има от тоста време зачервена лигавица и болки след пишкане. Получихме направление за детски АГ, отидохме - становище : просто е чувствителна....отказа да всеме секрет за иследване, не даде и препоръки ( ако не броиме , чиста водичка и креме който казах че ползваме( прополисов ) )

Отидох на частено при гинеколог, каза че зачервяването не е нормално, взе секрет, даде и препоръки с какво да третираме лигавицата до излизане на секрета.

ВЛАГАЛИЩЕН СЕКРЕТ 1. Изолира се в ГОЛЯМО количество Enterococcus spp. 2. Изолира се в малко количество Escherichia coli. 3. Изолира се в малко количество Candida albicans. Микроскопски препарат за влагалищна чистота: липсват лактобацили, много епителни клетки и слуз, коки и бактерии (малко).

За мен специалиста детски гинеколог меко казано постъпи непрофесионално, дори и да е изчерапал лимита си, можеше да ми каже елате на еди каква си дата да вземем секрет...

Смятам за редно да подам оплакване спрямо първия лекар, какво да направя?
Цветелина
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Мар 07, 2011 7:16 pm

Мнение от Цветелина »

искам да разбера къде мога да се оплача от личния лекар. в квартала в които живея има медицински център(по голямата част от пациентите са пенсионери) и там е моят личен лекар но когато и да имам нужда от мед.помощ (макар и рядко вече) в повечето случаи центъра е или затворен или лекар няма но сестрата е винаги там, последния път в които ми се наложи да използвам техните услуги отидох на преглед след обедната им почивка и с личния лекар се разминахме на вратата аз влизах а той си тръгваше и трябваше да чакам един час и половина докато лекаря реши да се върне прегледаме изписа ми рецепта и си тръгнах, точно след една седмица реших да отида пак на лекар за направление за ренген на белите дробове към 12:10 на обед но центъра беше затворен като обедната почивка е от 13:00 до 15:00 и от там направо в болницата и на частно направих си снимка и трябваше да се върна при личния лекар отидох при него към 17:30 но явно се бяха изморили от дългия работен ден и си тръгнали а работното време е до 18:00 и вече незнам какво да правя плащам си осигуровките и се надявам когато имам нужда от лекар той да е на работното си място а ако няма как да има друг които да го замести или да препращат някъде няма смисъл този здравен център да е отворен повече като няма дори и един доктор който да е редовно там
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Защо не се опитате да уговорите час по телефона? Лесно ще се оплачете в здравната каса и лекарят ще си има неприятности. Ама Вашият проблем как се решава не ми е ясно?Иначе сте в правото си - работното време е да се спазва. Но за жалост не винаги е възможно.
keisi
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Май 14, 2011 9:04 pm

Направление без клинична пътека

Мнение от keisi »

Здравейте
Предстой ми планова пулс терапия.Но в направлението ми липсва номер на клинична пътека.
Ще имам ли проблем с приемането?
Благодаря ви предварително!
Цветелина
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Мар 07, 2011 7:16 pm

Мнение от Цветелина »

в този мед. център преди обед има по един лекар и след обедната почивка идва друг лекар и по принцип когато и да отидеш все има лекар, сега не е така няма график да се съобразиш с него, да видиш кога кой лекар е на смяна няма такова нещо.
моят проблем се реши когато отидох в болницата и си платих за снимки, прегледи и т.н. и след това трябваше да посетя личния си лекар за някакво лечение и чаках мед сестрата да ми звънне че доктора е дошъл и се чудя трябваше ли тези 3-4 дни да си губя времето, да отсъствам от работа в издирване на лекар...
и когато няма възможност да дойде лекар някак си да пише да има някакво известие някаква информация а не да стоим и да чакаме и при въпроса "кога ще дойде лекаря..." и получаваш отговор "...не знам ако искаш остави телефон..."
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Оплакванията може да адресирате до здравната каса и етичната комисия към БЛС, но вместо да преливате от пусто в празно бих Ви посъветвал да си намерите достъпен лекар. Сега е време за смяна.
l0c0
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Авг 05, 2011 12:28 pm

ТЕЛК-студент

Мнение от l0c0 »

Студент съм. Имам ТЕЛК - 80%. Получавам пенсия и пари за транспорт от около 10лв. Четох за някакъв вид социална оценка на базата на която се отпуска помощ (може да си направи социална оценка и според точките, които е успял да събере в тази оценка да получава определена сума всеки месец). Както и за някакви средства за интеграция.
Моля Ви, кажете какво ми се полага, защото никои не ми дава подобна информация (и евентуално къде и какви документи трябва да подам).
Благодаря предварително и се надявам да ми помогнете!
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Мнение от ptomoff »

Вижте това, дано да върши работа.
bodyrock89
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Авг 07, 2011 6:42 pm

Универсални ли са направленията?

Мнение от bodyrock89 »

Здравейте, искам да попитам направленията, които издават личните лекари за преглед при специалист, универсални ли са? Тоест мога ли да отида и да потърся направление за дерматолог, но в последствие да си променя решението и с това направление да отида при уролог?

Преди около месец ми беше излязъл някакъв обрив, който не минаваше вече трета седмица, затова отидох и си потърсих направление за дерматолог. Докато чаках обаче да минат събота и неделя забелязах че обрива е почнал да намалява, затова си дадох още няколко дена преди да отида при лекаря и обрива взе, че мина след около седмица.
Сега обаче искам да си направя преглед на простата и се чудех дали мога да ползвам същото направление, за да отида на уролог?

Благодаря предварително!
Отговори