Фондация „Асоциация Анимус”

Обяви за лекарски кабинети, болници, медицински центрове и други лечебни заведения

Модератор: fotografa

Отговори
ptomoff
Site Admin
Мнения: 746
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 9:45 pm

Фондация „Асоциация Анимус”

Мнение от ptomoff »

Фондация „Асоциация Анимус” е неправителствена организация, която развива програми от грижи за деца и семейства.

Център за възстановяване, консултиране и психотерапия

Програми за деца и юноши

Денонощна гореща телефонна линия за пострадали от насилие – 02/981 76 86

Линията предлага психологическа подкрепа на деца и родители във връзка с преживяно насилие. Този тип помощ се предоставя по телефона, по всяко време на денонощието при условия на запазване на личната тайна. Клиентите на тази програма могат да получат емоционална подкрепа, информиране и насочване към подходящи служби и програми (вкл. спешни).

Денонощно кризисно звено с настаняване

Спешна психологическа помощ и настаняване по всяко време на денонощието за жени и деца, пострадали от домашно насилие. Консултиране на жени и девойки, пострадали от сексуално насилие. Настаняване на деца и девойки преживели трафик на хора.

Психологическо консултиране за родители

Психологическото консултиране дава възможност за осмисляне от страна на родителя на поведения и отношения с детето при заявен проблем. При този тип консултиране се търси изясняване на произхода и причините за проблема, за да стане възможно неговото преодоляване.

Психоаналитична психотерапия за деца

Психоаналитичната психотерапия предоставя възможност да се потърсят и открият несъзнаваните мотиви за поведението на детето. Често пъти те стоят в основата на изявените поведенчески проблеми. Играта, рисуването и моделирането са основен начин на комуникация за децата. В работата си ние ползваме специално предназначени играчки, които помагат на децата да пресъздадат своите вътрешни състояния, фантазии, страхове или конфликти. Терапевтите са обучени да са чувствителни към този вид комуникация и да разбират и помагат на децата.

Програмите за работа с деца са изградени и развити в рамките на психоаналитичната наука, теория и практика. В основата на тази парадигма стои разбирането, че това, което определя развитието и формирането на психичната реалност са връзките между новороденото и майката, бащата и останалите членове на семейството. Капацитетът за справяне с предизвикателствата и промените се определя от вътрешната психична реалност на индивида, формирана от опита в отношенията с близките.

Ние предлагаме услуги за деца и техните родители, тъй като родителите са най-важните фигури в живота на детето. Изградените отношения с тях и детското възприятие на тези отношения определят и всички останали взаимодействия в заобикалящия свят. Затова анализирането и преосмислянето на отношенията е ключ към създаване на условия за справяне с много от проблемите на децата.

Психологическото консултиране на родители е насочено към подпомагане на мобилизирането на техните вътрешни ресурси. Родителите имат възможност да се консултират индивидуално или като двойка, да анализират в защитена среда своите собствени дефицити, трудности, страхове, фантазии, противоречиви чувства.

Психологическото консултиране на деца се случва под формата на игра. Играта на детето, заедно с езика, използван по време на играта, се осмислят от консултанта, който след това казва на детето какво е вероятното им значение. Така се отваря пространство за диалог. Неговата цел е изследване на същността на трудностите, преживени от детето. Дори малки деца могат да бъдат включени в такъв тип работа и да бъдат мотивирани от облекчението, което намират в нея.


За кого са предназначени програмите:

* Родители, чието общуване с детето е затруднено от възрастовите кризи, през които детето преминава
* Родители, които се тревожат, че децата им имат проблем или не се чувстват добре, но не могат ясно да определят ситуацията или причините
* Родители, които очакват дете и имат въпроси, свързани с посрещането на новия член на семейството
* Родители, които са в процес на раздяла, и биха искали да подготвят детето си по най-добрия начин за настъпващата промяна
* Осиновители, потенциални осиновители или приемни родители, които имат нужда от консултация или помощ за приемането на детето в семейството
* Деца (0-18 г)
* които срещат трудности в общуването или адаптацията към социалната среда
* които имат психосоматични симптоми като:
+ нощно напикаване
+ панически атаки
+ натрапливости
+ проблеми със съня
+ тревожност
+ проблеми с храненето
* Деца и родители, преживели травматични събития, които са нарушили ежедневния им ритъм на живот (вкл. домашно насилие, сексуално насилие, трафик на хора)

Как да ползвате програмите

* Горещата телефонна линия 02/981 76 86 работи денонощно на цената на един градски разговор за София.
* Денонощното кризисно звено с настаняване е достъпно чрез обаждане на Горещата телефонна линия или на рецепцията на Центъра.
* За включване в програмите психологическо консултиране за родители и психоаналитична психотерапия за деца, е необходимо да уговорите предварително час за среща като се свържете с рецепцията на Центъра на тел. 983 52 05, 983 53 05 или на 983 54 05 между 9,30 и 17,30 ч.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Фондация "Анимус" - голямото разочарование

Мнение от fotografa »

Пиша с голяма тъга и разочарование. Седемнайсет годишно момиче се обърна към мен и сестрата за помощ, тъй като за пореден път бе бита и заплашвана от съпруга си. На дясната и вежда зееше рана, а очите и бяха насинени и подпухнали. Най-близката и приятелка току що бе отказала да я приеме за пореден път, хората, които я бяха осиновили живееха чак в Русе и тя бе останала сама, без пари и с детенце на година и четири месеца с ужаса как като се върне у дома, мъжът и отново ще я пребие. Първата ни реакция бе да се обадим на горещата линия на Фондация Анимус. Сестрата бе свършила това още на предния ден и бе пренасочена към агенцията за закрила на детето, където за жалост също не предприели мерки. Вторият ден говорих с един по-твърд тон и институциите създадоха едно впечатление у мен и сестрата, че този път всичко ще е наред и момичето и детето и ще бъдат настанени в защитено жилище. Уви, днес разбрахме, че усилията ни са били напразни и майката и детето отново са в ръцете на насилника, а телефонът и бе изключен. Очевидно и фондация Анимус както останалите в тази страна създава само привидности и не върши никаква работа. Към кой да се обърнем в този случай!!!
Отговори