Йога

Хомеопатия, ирисова диагностика, арома-лечение, рейки и всичко останало, което не ползва методите на конвенционалната медицина. Лечението чрез алтернативна медицина не може да замени посещението при личния Ви лекар!

Модератор: Bulgaricus

Отговори
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Йога

Мнение от fotografa »

Един психиатър я нарича "Велика човешка практика".
jasi
Мнения: 99
Регистриран на: Пет Окт 31, 2008 3:42 pm

Мнение от jasi »

Невероятна система от практики за цялостното развитие на човешката личност.
Трябва обаче да има Гуру, който да въведе ученика в тази система. Много се спекулира с думата Гуру в последно време, едва ли не всеки източен учител се нарича с това име. Свикнали сме да приемаме за истина само това, което
регистрираме със сетивата, а при йога се излиза в други сфери на съществуването, които все още не са добре проучени от науката.

Eдин йога си висял над пропаст. С едната ръка се държал за края на скалата, а в другата ръка държал книга и така си четял. По едно време някакъв катерач най- изненадано го попитал:
-ти пък какъв си?
-аз съм йога.
-вярно ли че вие йогите можете да правите разни факирски номера?
Тогава йогът се пуснал от скалата, висейки над пропастта, обърнал си страницата на книгата и отговорил:
-а само така говорят хората.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Ха ха! Занимаавам се с алпинизъм. Този виц ми хареса. :lol:
jasi
Мнения: 99
Регистриран на: Пет Окт 31, 2008 3:42 pm

Мнение от jasi »

С усилени йога практики понякога се развиват сиддхи или психични сили, което разбира се не е крайната цел на йога.
Преди години си мислех, че само в Индия могат да се видят такива йоги и какво беше учудването ми , че и тук ги има.Беше един от най- горещете летни дни и обикаляхме из Плана с въпросния йога, който не подозирах колко навътре е отишъл в контрола над тялото си.Търсихме някаква билка за сестра му, която имаше здр.проблем.В горещина над 40 градуса вървяхме цял ден,той не пи нито капка вода, не носеше нито слънчева шапка, нито обувки.В началото на деня и аз се пробвах да ходя боса но имаше достатъчно влечуги и тръни и не ми се рискуваше.Той минаваше през стъкла, бодли, високи треви без нито една драскотина. Аз се убодох няколко пъти и се отказах.Спомням си като ме попита защо си обувам обувките и аз му посочих един трън, който беше причина да се откажа от ходенето с боси крака, а той мина няколко пъти през тръна смеейки се и ми каза,че болката не е в краката ми , а в ума.
Та умът ни е причина за почти всички болести. Корените на болестите са в умът,а повечето им проявления са на физическо поле.Според йога само паразитните заболявания не са свързани с ума.
Но умат е великия магьосник, който е с нас през целият живот.Той ни тласка към най-възвишени стремежи и същевременно към най-големите ни отчаяния.Той е този, когото искаме да контролираме и хванем, а ни се изплъзва и бяга.Най -трудното е да се постигне чистота не на физ.тяло , а да се прочисти ума.
fotografa
Мнения: 1327
Регистриран на: Чет Мар 23, 2006 7:36 pm

Мнение от fotografa »

Средния път, изберете средния път :wink: .
jasi
Мнения: 99
Регистриран на: Пет Окт 31, 2008 3:42 pm

Мнение от jasi »

Много мъдреци са се подлагали на строги лишения и аскетизъм с различна цел.
Някои от тях са достигали до дълбоки прозрения свързани с вечните истини, други са придобивали свръхестествени способности.Много от тях са правили опити да пробудят човечеството и са съставяли различни духовни традиции.
Общо насоката на всички тези учения е именно духовно пробуждане, постигане на дълбоки нива в осъзнаване и изразяването да най-добрите качества и способности, които човек притежава в ежедневния му живот.
Много от мъдреците са се опитвали да направят мост, който да свърже материалното с духовното ниво на съществуване.
Материалното и духовното са двете крила, с които ще се движим напред.
Няма да може да полетим само с едно крило.За да има напредък трябва да има равновесие между двете крила.Ако едното е по-тежко, движението ще бъде в кръг.
Много запалени последователи вместо да достигнат до просветление , "зациклят" и не могат да излезат от това положение.
Затова трябва да проявяваме здрав разум независимо какво практикуваме( но това е лесно да се каже ).
Когато сме увлечени да преживяваме непознатото тогава здравия разум отива на заден план.Но затова сме живи , за да действаме и да се учим от всичко ,с което се сблъскваме.
"Пътят на йога трябва да се следва с вяра, сила и смелост в сърцето"
Бхагаватгита
Отговори