Допълнителни споразумения към НРД 2014

Форум за взаимопомощ на общопрактикуващите лекари в България

Модератори: fotografa, Група на лекарите

Отговори
vova1959
Мнения: 4
Регистриран на: Съб Апр 01, 2006 9:56 am
Местоположение: София

Допълнителни споразумения към НРД 2014

Мнение от vova1959 »

Изх.№17/27.06.2014 До общопрактикуващите лекари в гр. София

СТАНОВИЩЕ

Уважаеми колеги
Във връзка с представянето от от офисите на НЗОК в гр.София за подпис на допълнително споразумение към НРД за 2014 от общопрактикуващите лекари Ви уведомяваме за следното:
Това допълнително споразумение се основава на постановление на МС № 94 от 24.04. 2014 за приемане на новите методики за остойностяване и заплащане по чл.55, ал.2, т.2 от Закона за здравното осигуряване.
Настоящия анекс и неговото подписване задължава нас като договорни партньори да приемем тези методики на остойностяване и заплащане по прогнозируеми обеми за капитация и дейност на базата на минали три години отчетена дейност и отделно финансовата възможност на държавния бюджет. Т.е. дава възможност НЗОК едностранно да променя цените по пакетите мед. дейности, предварително договорени миналата година , както за капитация , така и за дейност.
На 60 събор на БЛС през тази пролет бе гласувана общата позиция на БЛС да отпадне това МПС №94 и да не бъдат подписвани никакви анекси към настоящия рамков договор.
На свое заседание от 26.06.2014г. УС на БЛС излиза със становище където уведомява своите членове , че не е подписвал и няма намерение да подписва едностранни анекси ,които не са в интерес на неговите членове като договорни партньори.
От друга страна предупреждава изпълнителите на медицинска помощ , че чл.59, ал.3,трето изречение от ЗЗО дава основание на НЗОК/респективно РЗОК/да прекрати договорите на изпълнителите на мед.помощ неподали заявление или несключили допълнителни споразумения към НРД в сроковете и при условията по чл.59а и 59б от ЗЗО.
След това БЛС посочва че ще вземе всички законови мерки по съдебен ред да преустанови тази порочна практика да се проваля двустранното договаряне от страна на НЗОК и Държавата.
УС на ДСОПЛ като има предвид усложнената ситуация и поредното извиване на ръцете на БЛС като договорен партньор съветва своите членове да вземат правилния за тях избор , да съхранят психоемоцоналното си състояние и щом съсловната организация не призовава за масово неподписване на предложените анекси да подпишат предоставените им допълнителни споразумения за да не се прекратят договори от страна на НЗОК.
На следващ етап да се търсят правата по съдебен ред.
Както и на следващ етап да се работи за радикална промяна на БЛС като съсловна наша организация за да може тя да се превърне в могъщ и решаващ фактор при решаването въпроси свързани с лекарите както от финансов така и от публично обществен характер.
София
27.06.2014г. УС на ДСОПЛ
Председател : Володя Василев


Отговори