Форуми на българските лекари
BgGP.net

Форуми на българските лекари
 
 ЧЗВЧЗВ   ТърсенеТърсене
 Дали връзка към форумитеРеференти     ВходВход   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
PC конфигурация за общопрактикуващ лекар
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форуми на българските лекари -> PC доктор
Автор Съобщение
d-r genovaРегистриран на: 04 Юни 2007
Мнения: 2
Местожителство: Пловдив

Пуснато на: Сря Юни 20, 2007 7:41 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

здравейте,

първо искам да поясня, че пиша от името на майка ми, която е общопрактикуващ лекар и тъй като тя не е много наясно с животното наречено компютър, аз съм този, който се занимава с подръжката му (и най-вече, след като изтече гаранционния период)
в последно време компютъра на касата прави някакви проблеми, които са свързани от една страна с монитора (бил е вече на ремонт, но и след него има някакви признаци на неизправност; според мен е кинескопа), а от друга - със захранването. при захранвщият блок нещата не са много ясни, тъй като в самата практиката ел. инсталацията нещо не е съвсем в ред, идвали са и от енергото уж да остранят "причината", но симпотмимте продължават да са налице - забиване на системата. в интерес на истинтата не съм пробвал да го сменя, но ако ми изпадне някакво ще го направя. общо взето тази конфигурация, въпреки че според мен е достатъчна за работа с програмата (прибавени са още 128 мб рам), доста често едва се справя (според майка ми - бавно обработва заявките вътре в самата програма). да не говорим пък, ако е пуснато някакво друго приложение в същото време - тогава се чака повече от 30-40 сек. за прехвърляне от един амбулаторен лист на друг. не е от операционната системата, тъй като и скоро след преинсталирване се е наблюдавало подобно нещо. имам чувството, че просто самата програма ("хипократ") става прекалено тежка след продължителна работя с нея т.е. не е много добре оптимизирана.
та, от тази гледна точка и поради факта, че тук лекарите, които са запознати със спецификата на работата, са малко "по в час с техниката" ( Very Happy ) искам да питам за съвет относно закупуването на нова компютърна конфигурация (майка ми смята, че е по-добре да си вземе собствен компютър, вместо да плаща годишната застраховка на този, който й създава доста проблеми) .... и изборът е между настолно pc или лаптоп. кое би било по удачно за работата в една лекарска практиката?
предимството на ноутбука според мен е в това, че ще може да си го носи в къщи, за да работи с програмата (понякога й се случва и да ходи в извънработен ден, за да си прави отчета), а не да стои до късно в практиката, ако е с настолен комп. от друга страна малко затруднение ще е с отделна платка за принтерите, тъй като тя ползва 2 - матричен и лазарен (да предположим, че лазарния ще е на usb, ама матричния винаги ще му е необходим паралелен порт) ... иначе аз винаги бих избрал настолен компютър, тъй като ги смятам за по-надеждни (все още).

благодаря предварително.
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Чет Сеп 13, 2007 6:58 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

Според мен всеки компютър за около 500 лв. ще върши работа повече от необходимата. Бих се спрял на плосък монитор, защото заема малко място и щади очите. Аз започнах с една конфигурация на старо, която нямаше и 500 лв. и в момента би вършила работа без проблеми. Програмите, с които работим не изискват много расурси.
Върнете се в началото
lionРегистриран на: 28 Мар 2006
Мнения: 217

Пуснато на: Съб Сеп 15, 2007 7:22 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

Първите години и аз нямах проблеми със скороста, но постепенно играта загрубя - сега при отваряне на нов амб.лист се мота по 7-8 сек. което все още не е много фатално. Но след време програмистите трябва да вземат някакво кардинално решение и да си оптимизират базите данни.
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Съб Сеп 15, 2007 7:40 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

Време е програмистите да напишат някаква по-лека програма. Вече е съвсем ясно какво се изисква от един медицински софтуер. А съвременните компютри са толкова бързи,че всичко извършват за миг. Мисля, че след време човек трянва да си смени конфигурацията с нова.Проблем си остава как лекарят и сестрата да работят едновременно.
1. Лекарят виси над главата на сестрата.
2.Работа с два компютъра на две работни места (пробвано, мисля, че може да се работи и дистанционно през интернет).
3.Един по-голям монитор, който се наблюдава и от двамата, с две мишки и клавиатури - практикуват го доста колеги.
4.Същата работа, но с два срещуположни монитора.
5. Най-новото, което четох - с помощта на едно устройство и мощен компютър могат да се създадат до 6 работни места.
Върнете се в началото
kcomРегистриран на: 23 Окт 2007
Мнения: 17

Пуснато на: Вто Окт 23, 2007 10:38 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

PC тата няма да Ви направят нито по-добри диагностици, нито по-добри терапевти, нито по-добри психолози спрямо пациента!
Колкото до конкретния въпрос, всяка машина втора употреба, способна да работи с MS Ofice (OOfice) ще свърши работа.. На прост език казано - без монитора под 100 лева! Туй, че на някой му е омазана операционната система и не може или няма кой да му я освести е съвсем друг въпрос.. Туй, че са накачулени какви ли не странични софтове, също е съвсем друг въпрос. ако машината ще се ползва единствено и само по предназначение - обслужване на офис-нуждите на лекарски кабинет е достатъчно да е (на този етап) всякаква 32 битова машина, с поне 128 MB RAM, процесор, работещ на честота поне 400Mhz и поне 20GB дисково пространство..
Върнете се в началото
ptomoff
Site Admin


Регистриран на: 22 Мар 2006
Мнения: 1437

Пуснато на: Сря Окт 24, 2007 10:04 am    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

kcom написа:
...достатъчно да е (на този етап) всякаква 32 битова машина, с поне 128 MB RAM, процесор, работещ на честота поне 400Mhz и поне 20GB дисково пространство..
Изобщо не е достатъчно. Не знам дали споделяш личен опит, но аз поддържам няколко лекарски ПЦ-та и категорично ти казвам, че тази конфигурация не става. Минимумът е 512 РАМ, 1 ГХц процесор и 40 ГБ диск.

Пусни един отчет, на която и да е програма, на предложената от теб конфигурация и тогава ще си говорим.
Върнете се в началото
lionРегистриран на: 28 Мар 2006
Мнения: 217

Пуснато на: Сря Окт 24, 2007 1:57 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

Имам усещането, че изобщо не е в час със лекарските софтуери и изисквания на НЗОК. Става въпрос за софтуери които работят с БД от над 100МВ.
Върнете се в началото
kcomРегистриран на: 23 Окт 2007
Мнения: 17

Пуснато на: Сря Окт 24, 2007 2:51 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

Я дай системните изисквания на софтуерът, който се ползваSmile Съмнявам се, че изисква 512 МБ РАМ и процеоср над 400 MhZ за да работи оптималноSmile Ама ми пастнете изискванията от документацията на софта, а не ми ги казвайте от личная преценкаSmile
Върнете се в началото
kcomРегистриран на: 23 Окт 2007
Мнения: 17

Пуснато на: Сря Окт 24, 2007 3:09 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

Само за инфо за ГП Софт на Данина:
-процесор 300 мегахерца
-оперативна памет 64 мегабайта
-резолюция на видеокартата 800х600
-15 инчов монитор , способен да подържа резолюция 800х600
-200 Мегабайта дисково рпостранство
-хардуерни кирилизиран матричен принтер или всякъкъв мастилен или лазерен
Коректно инсталирана операционна система Уиндоус 95,98,Ме,2000 или ХР..

Информацита е от сайта на Данина..

Друг софтуер?Smile
Върнете се в началото
kcomРегистриран на: 23 Окт 2007
Мнения: 17

Пуснато на: Сря Окт 24, 2007 3:41 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

Колкото дo изказването кой е наясно и кой не.. Ами вижте, аз не твърдя, че съм "наясно".. Просто не съм лекар - комуникационен инженер съм, 20 години не ставам от компютъра вече.. последните години част от работата ми е да тествам съвместимост между хардуер и софтуер.. Но наистина, аз не съм наясно с лекарските работиSmile Но вие явно сте наясно със софтуераSmile
Върнете се в началото
ptomoff
Site Admin


Регистриран на: 22 Мар 2006
Мнения: 1437

Пуснато на: Сря Окт 24, 2007 3:53 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

Ами от самата Данина не са наясно какъв ресурс изисква програмата им. По точно от личната преценка, здраве му кажи.

Аз съм минен инженер, но с компютри се занимавам от времето когато Партията вкара Правец 82 във всяко училище, така че да не си броим стажа.
Върнете се в началото
kcomРегистриран на: 23 Окт 2007
Мнения: 17

Пуснато на: Сря Окт 24, 2007 4:06 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

Поизключи си излишните процесиSmile Ако се налага смени си антивирусния софтуер, провери си компютъра за вируси и изобщо шпионски и деструктивен софт, провери дали не прегрява някой модул в кутията, форматирай си диска (СЛЕД КАТО СИ НАПРАВИШ ПЪЛЕН БАКЪП!), но с крашване на дяловете и презаписване на МБР сектора, направи си дяловете наново, но с диск на операционната система, инсталирай я на чисто и после кажи как еSmile Личен опит Smile
Върнете се в началото
kcomРегистриран на: 23 Окт 2007
Мнения: 17

Пуснато на: Сря Окт 24, 2007 4:10 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

А, и още нещоSmile
След преинсталация (забележи, казвам преинсталация, а не имиджSmile ) инсталирай базата данни наново и чак след това ресторни"отгоре" бакъпа и! Ако наистина от години се занимаваш с компютри, няма смисал да ти уточнявам защо се налага товаSmile
Върнете се в началото
lionРегистриран на: 28 Мар 2006
Мнения: 217

Пуснато на: Съб Окт 27, 2007 3:53 pm    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

И се чува че след нова година ще минем изцяло на електронни досиета на пациентите. Е, познайте тва как че се отрази на БД. Smile
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Чет Ное 01, 2007 12:41 am    Заглавие: PC конфигурация за общопрактикуващ лекар Отговорете с цитат

За ежедневна употреба Данината изисква съвсем скромни ресурси. Но за отчетите (особено като се натрупа голяма база данни) трябва по-бърз процесор. Но днешните компютри имат невероятна бързина.
И какво е това БД, ако смея да запитам Лион?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум Автор Отговори
С какъв лекар да се консултирам Имам проблем... Арая 2 Сря Яну 27, 2010 7:32 pm
Имам ли нужда от преглед и какъв лекар ми е необходим? Имам проблем... Anonymous 1 Вто Окт 14, 2008 12:08 am
Търся си личен лекар в 8 ДКЦ-вътрешни болести! Имам проблем... Resiloveca94 0 Сря Юни 03, 2009 9:33 pm
СПЕШНО - Търся Личен лекар СОФИЯ Имам проблем... MR 0 Пон Дек 07, 2009 11:37 am
Некадърник замества личния ми лекар Национална здравноосигурителна каса Marin81 1 Вто Сеп 29, 2009 12:09 pm
Отново нападение срещу лекар Форум на общопрактикуващите лекари fotografa 0 Сря Юни 22, 2011 12:37 am
Личен лекар в Русе Имам проблем... Anonymous 1 Нед Мар 30, 2008 6:47 pm
ЛИЧЕН ЛЕКАР Имам проблем... Anonymous 6 Съб Дек 16, 2006 3:34 pm
Гинеколог или кожен лекар?Помощ! Имам проблем... beb4ita 6 Чет Май 07, 2009 12:00 pm
Направление за специалист от заместващ лекар Национална здравноосигурителна каса Anonymous 1 Пет Яну 05, 2007 10:50 pm
Андролог- има ли такъв лекар във Варна? Имам проблем... Anonymous 1 Сря Юли 25, 2007 4:04 pm
Рецепта от личен лекар Национална здравноосигурителна каса velyanov 1 Съб Сеп 04, 2010 1:30 pm
Изписване на лекарства, предписани от лекар-специалист Форум на общопрактикуващите лекари ptomoff 0 Пон Апр 10, 2006 4:36 pm
талон от личен лекар Имам проблем... thesentinel 3 Вто Юни 12, 2007 8:57 am
Лекар ми отказва преглед Национална здравноосигурителна каса Anonymous 2 Пет Ное 21, 2008 1:15 pm
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форуми на българските лекари -> PC доктор Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Посещавайки този сайт, вие се съгласявате той да използва бисквитки. Ако не сте съгласни, напуснете сайта и изтрийте бисквитките през настройките на вашия браузър.
Още информация. Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB