Форуми на българските лекари
BgGP.net

Форуми на българските лекари
 
 ЧЗВЧЗВ   ТърсенеТърсене
 Дали връзка към форумитеРеференти     ВходВход   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Осигуряване на лица били повече от 183 дни извън България

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форуми на българските лекари -> Национална здравноосигурителна каса
Автор Съобщение
ptomoff
Site Admin


Регистриран на: 22 Мар 2006
Мнения: 1437

Пуснато на: Пон Апр 10, 2006 4:25 pm    Заглавие: Осигуряване на лица били повече от 183 дни извън България Отговорете с цитат

Българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни през една календарна година за периода 1 януари 2000 г. – 31 декември 2004 г. и дължат здравноосигурителни вноски за своя сметка за времето, през което са били в чужбина, могат да бъдат освободени от задължението за внасяне на тези вноски, ако не са направили свободен избор на общопрактикуващ лекар, сключил договор с районната здравноосигурителна каса за съответната календарна година.

В тези случаи лицата могат лично или чрез упълномощено лице да подадат молба-декларация по образец в съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за освобождаване от дължимите здравноосигурителни вноски. Молбата-декларация се подава лично, по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка, по електронен път или от упълномощено лице.

Лицата удостоверяват периодите на пребиваване извън страната с един от следните документи:
1. копие на задграничния паспорт, от който са видни датите на влизане и излизане от стрната;
2. удостоверение от съответната районна дирекция на вътрешните работи;
3. документ, издаден от компетентните органи на съответната държава, преведен по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа.

Когато молбата-декларация се подава от упълномощено лице, освен документа по ал.1 се прилага и копие от пълномощното. Изборът на изпълнител на медицинска помощ се удостоверява от районната здравноосигурителна каса по искане на съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, където е подадена молбата-декларация.

Районната здравноосигурителна каса дава информация на съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите дали лицето е избрало изпълнител на медицинска помощ и кога е направен изборът. Ако условията по &19 от Закона за здравното осигуряване са налице, длъжностното лице от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите отразява в допълнителния регистър за документно доказана здравна осигуреност периодите, през които лицето няма задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски.

След завръщане в страната тази категория граждани възстановяват здравноосигурителните си права по реда, определен в чл.40а от Закона за здравното осигуряване.

Здравноосигурителните права на българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година и дължат здравноосигурителни вноски за своя сметка за времето, през което са били в чужбина, могат да не заплащат здравни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускането на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадена молба-декларация (лично или чрез упълномощено лице) до Националната агенция за приходите ( съгл. чл.40 а/ от ЗЗО, в сила от 21 декември 2004 г.).

Здравноосигурителните права на българските граждани, задължени да осигуряват себе си, които са направили свободен избор на личен лекар и до влизането в сила на промените в Закона за здравното осигуряване от 21 декември 2004 г, са пребивавали в чужбина повече от 183 дни през най-малко една календарна година и не са внесли дължимите здравноосигурителни вноски за това време, могат да възстановят здравноосигурителните си права без да подават заявление до Националната агенция за приходите, като заплатят еднократно сума в размер на 12 здравни вноски или след изтичане на 6 последователни месеца с внесени здравни осигуровки. Невнесените от тези лица вноски до влизане в сила на Закона за здравното осигуряване от 21 декември 2004 г. остават дължими.


Източник: НЗОК
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум Автор Отговори
Здравно осигуряване на дете завърнало се от чужбина Национална здравноосигурителна каса blabla7 1 Чет Май 28, 2009 12:11 pm
Признаване на инвалидност от държава от ЕС във България ! Национална здравноосигурителна каса Странен 7 Нед Окт 11, 2009 9:38 am
Къде и кой в България прави пластика на пикочен канал? Имам проблем... Anonymous 7 Сря Яну 10, 2007 11:52 pm
Йога на 108 години чете лекции в България Алтернативна медицина fotografa 11 Сря Юли 15, 2009 11:31 pm
Научна конференция на UCB България Събития ptomoff 0 Вто Апр 11, 2006 6:29 pm
15 години МАГНИТОТЕРАПИЯ в България с МЕРКАТОР Алтернативна медицина Anonymous 14 Пон Окт 22, 2007 10:39 pm
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форуми на българските лекари -> Национална здравноосигурителна каса Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Посещавайки този сайт, вие се съгласявате той да използва бисквитки. Ако не сте съгласни, напуснете сайта и изтрийте бисквитките през настройките на вашия браузър.
Още информация. Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB