Форуми на българските лекари
BgGP.net

Форуми на българските лекари
 
 ЧЗВЧЗВ   ТърсенеТърсене
 Дали връзка към форумитеРеференти     ВходВход   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Потребителска такса при инвалидност

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форуми на българските лекари -> Национална здравноосигурителна каса
Автор Съобщение
МБАЛ - Лекар
Гост

Пуснато на: Пон Яну 15, 2007 3:31 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

В рубриката "за пациента" е посочено, че освободени от потребителска такса са: Потребителска такса за оказана извънболнична и болнична медицинска и стоматологична помощ не заплащат:
· Деца до 18-годишна възраст
· Бременни и родилки до 45 дни след раждането
· Неработещи членове на семейството, регистрирани в Бюрото по труда, независимо дали получават обезщетение.
· Военнослужещи на наборна военна служба
· Пострадали при/или по време на отбраната на страната
· Ветерани от войните, военноинвалиди
· Задържани под стража или лишени от свобода
· Социално слаби, получаващи помощи според Правилника за социално подпомагане
· Граждани без доходи, настанени в домове за социални грижи
· Пациенти със злокачествени новообразувания
· Инвалиди първа група, с право на чужда помощ
· Медицински специалисти (завършили медицински училища).

Означава ли това, че само инвалидите първа група /над 90%/ с чужда помощ са освободени от заплащане?

Какво се разбира под "призната инвалидност", посочена в списъка със заболявания, освободени от потребителска такса /всички ли с тнр 50% до 100%/ и какво означава "тежка степен на тнр" , посочена в т.xvi. в същия списък?
Върнете се в началото
Пациент
Гост

Пуснато на: Пон Яну 15, 2007 3:33 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

Дължи ли пациент потребителска такса ако е с инвалидност под 50 %? Например аз съм с хипертония и 20% инвалидност. Трябва ли да плащам?
Върнете се в началото
НЗОК
Гост

Пуснато на: Пон Яну 15, 2007 3:35 pm    Заглавие: НЗОК отговори Отговорете с цитат

В Приложение 14 към НРД е поместен списък на заболяванията, при които здравноосигурените лица са освободени от заплащане на потребителска такса. Някои от тях са заболявания с призната инвалидност.

Съгласно Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, приета с ПМС № 99 от 31.05.2005 г., обн., ДВ, бр. 47 от 7.06.2005 г., изм., бр. 96 от 30.11.2005 г., в сила от 1.12.2005 г.:

чл. 56. Експертизата на трайно намалената работоспособност включва определяне на: 1. степента на трайно намалената работоспособност в проценти спрямо здравия човек;

чл. 57. Степента на трайно намалената работоспособност се определя въз основа на подробна клинико-експертна анамнеза, задълбочен клиничен преглед, насочени лабораторни и функционални изследвания и данните от наличната медицинска документация, даващи представа за функционалното състояние на заболелия орган и организма като цяло.

Чл. 63. (1) ПРИ ТЕЖКА СТЕПЕН НА НАМАЛЕНА РАБОТОСПОСОБНОСТ (над 90 на сто) ТЕЛК (НЕЛК) СЕ ПРОИЗНАСЯ И ПО ПОТРЕБНОСТТА ОТ ЧУЖДА ПОМОЩ.
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Пет Яну 19, 2007 8:53 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

Не всички инвалиди са освободени от такса. И все пак, кой прокара тоя закон и ги освободи!!!? Като освобождава, държавата трябва да поеме заплащането на тези такси! Тия дни разгледахме досиетата на някои освободени от такса. Тия хора нямат спирачка!!! Ходят безразборно и без нужда на лекар! И после не можем да им подредим хартията по досиетата Crying or Very sad
Върнете се в началото
lionРегистриран на: 28 Мар 2006
Мнения: 217

Пуснато на: Съб Яну 20, 2007 11:09 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

Имам баби с досиета като "Война и мир", ама не щот са много болни (по принцип някои от тях са по-здрави от мен), ами щото всичко е безплатно - значи непременно трябва да се ползва, иначе са на загуба. Има логика, нали?
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Чет Яну 25, 2007 6:58 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

Тъй де! Това ме подсеща за баба Рилка, дето като минеше през кабинетите, отоваше отсреща в магазина да краде каставици Shocked Можете ли да си представите Exclamation Question Laughing
Върнете се в началото
lionРегистриран на: 28 Мар 2006
Мнения: 217

Пуснато на: Пет Яну 26, 2007 1:25 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

В момента в Здравната комисия на НС вървят обсъждания на промени на ЗЗО именно в тая насока. Потребителската такса на освободените от такава ще се поеме от бюджета на страната. Поради факта че това е предложено от Китов&сие предполагам че ще се приеме от комисията, но не знам как ще реагират на това Станишев&сие. Поживем - увидем.
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Пет Яну 26, 2007 11:57 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

Какви ги говориш!? Тия ще фалират! Че знаеш ли колко освободени преглеждам ежедневно! Ама ще ми е кеф да дойде Станишев да им реди листовете. Впрочем ти как се справяш с този проблем?
Върнете се в началото
lionРегистриран на: 28 Мар 2006
Мнения: 217

Пуснато на: Нед Яну 28, 2007 10:39 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

При мен реденето на листите в досиетата е задължение на сестрата, но под секрет мога да ти кажа че досиетата не са особено подредени. Малко я затруднява тази "високоинтелектуална дейност", но засега не вземам никакви мерки по въпроса.
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Чет Фев 01, 2007 8:37 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

Моите досиета са по ЕГН. В последно време и на сестрата не и достига време за досиета. Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Върнете се в началото
DSSBGРегистриран на: 26 Май 2007
Мнения: 1

Пуснато на: Пон Май 28, 2007 9:35 pm    Заглавие: потребителски такси Отговорете с цитат

Пациент написа:
Дължи ли пациент потребителска такса ако е с инвалидност под 50 %? Например аз съм с хипертония и 20% инвалидност. Трябва ли да плащам?
.ДА
Здравейте колеги,
С голям ентусиазъм се включвам в полемиката за освободените от потребителска такса.Предлагам те да си платят при личния лекар,в края ня краищата става дума за лев и осемдесет , не за кой знае каква сума,а този,който ги е освободил да им реимбурсира сумата срещу касовата бележка.В края ня краищата GP-то не е виновно,че някой е болен и не разбирам защо трябва да го лекува с пари от джоба си.А на участниците във войните ще кажа,че по време на война се мобилизират всички годни до воюват,живяли са в такива времена, изпълнили са дълга си към родината,нека сега военното министерство да им реимбурсира този нещастен лев и осемдесет.GP-то не е изпращало никого на война и не е нужно да си плаща за удоволствието да ги лекува.Нека се обединим,колеги и да не позволяваме социалната политика на всички правителства да бъде за наша сметка.
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Пет Юни 01, 2007 12:37 am    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

Присъединявам се към колегата. Никой не съм пращал на война, а също така не съм съгласен аз да го отнасям за това, че някой се е разболял. Аз просто помагам, лекувам и държа да си получа възнаграждението , защото възнамерявам с него на другия ден да си купя билет за маршрутката и да отида и да помагам и на останалите.Точно така и правя! С част от потребителските поемам транспорта на сестрата. И ако пациентите искат да ни видят на другия ден на работа, то нека си плащат потребителските. Нека им припомним само как си плащат на аптекарите и да им пожелаем да попадат на по-евтините аналози, защото някой път разликите в цените са много потребителски такси. Ужасен съм как някои "освободени" от такси плащат фантастични суми за лекарства и се питам, защо така колегите специалисти им назначиха най-скъпата терапия!? Сигурно са си помислили, че като са освободени от такса им остават повече пари за лекарства.
Върнете се в началото
lionРегистриран на: 28 Мар 2006
Мнения: 217

Пуснато на: Чет Юни 07, 2007 6:06 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

Обаче не мисля че с добри пожелания и призиви ще постигнем нещо. Смятам че трябва да се действа в БЛС и организациите на ОПЛ за да се коригира тази абсолютна глупост. Трябва да се работи много по-настойчиво именно в тази насока. Много сме далече още от нормалното гражданско общество. Не оценяваме силата на неправителствените организации и сдружения. Само така можем да накараме правителството да си поеме социалните функции. Аз не съм благотворително дружество, а ЕТ и ако съм на загуба касата автоматично ми прекратява договора. Така че за да осъществявам каквато и да е дейност (хуманна, социална, ...) първо трябва да съществувам.
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Съб Сеп 15, 2007 8:08 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

Брат ми се разболя до степен на пълна инвалидност. Повечето изследвания и консултации вкл. и скенера си ги платих като поп. Не ми е ясно как някои могат да правят проблем за 1.80 Rolling Eyes .
Върнете се в началото
Светлана
Гост

Пуснато на: Сря Окт 29, 2008 4:48 pm    Заглавие: Потребителска такса при инвалидност Отговорете с цитат

Здравейте,
Интересувам се, в коя наредба или закон е отразен точния процент инвалидност, при който пациента е освободен от потребителска такса? Свекър ми е инвалид втора група, с ампутирана ръка. Телк-а е издаден преди много години и в него проценти няма. Според НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТА процентът му на инвалидност е 80-ясно и точно. Според видинската РЗОК не е освободен от такса, според НЗОК е освободен, щом процентите са над 75. И кое е водещото в случая - групата или процентите?
Благодаря
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум Автор Отговори
потребителска такса деца Национална здравноосигурителна каса Anonymous 2 Нед Май 27, 2007 3:48 pm
За потребителската такса Форум на общопрактикуващите лекари vova1959 1 Сря Апр 12, 2006 6:15 pm
Потребителска такса за деца за изследване в лаборатория Национална здравноосигурителна каса Anonymous 1 Пет Яну 05, 2007 10:26 pm
потребителска такса Национална здравноосигурителна каса Anonymous 5 Чет Май 24, 2007 9:36 am
Потребителска такса? Национална здравноосигурителна каса Anonymous 2 Чет Яну 11, 2007 11:49 pm
Потребителската такса в другите страни Форум на общопрактикуващите лекари fotografa 0 Съб Мар 29, 2008 10:06 am
Потребителска такса при безработен Национална здравноосигурителна каса Anonymous 3 Пет Авг 04, 2006 7:07 pm
Потребителската такса отпада какво ще направите сега? Форум на общопрактикуващите лекари fotografa 0 Съб Мар 29, 2008 9:46 am
Декларация за потребителската такса Форум на общопрактикуващите лекари Anonymous 0 Нед Мар 30, 2008 10:55 am
Признаване на инвалидност от държава от ЕС във България ! Национална здравноосигурителна каса Странен 7 Нед Окт 11, 2009 9:38 am
смяна на група инвалидност Национална здравноосигурителна каса Anonymous 2 Чет Яну 31, 2008 5:42 pm
Потребителска такса Национална здравноосигурителна каса Петров 7 Съб Сеп 08, 2007 8:31 am
ТАКСА ПРИ ИЗДАВАНЕ БОЛНИЧЕН ЛИСТ ЗА ГЛЕДАНЕ БОЛНО ДЕТЕ Форум на общопрактикуващите лекари РАДОН 1 Сря Авг 02, 2006 1:09 pm
Потребителска такса Форум на общопрактикуващите лекари fotografa 12 Пет Мар 24, 2006 11:19 pm
Здравни осигуровки на управител при инвалидност над 92% Национална здравноосигурителна каса lian 1 Нед Дек 09, 2007 9:42 pm
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форуми на българските лекари -> Национална здравноосигурителна каса Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Посещавайки този сайт, вие се съгласявате той да използва бисквитки. Ако не сте съгласни, напуснете сайта и изтрийте бисквитките през настройките на вашия браузър.
Още информация. Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB