Форуми на българските лекари
BgGP.net

Форуми на българските лекари
 
 ЧЗВЧЗВ   ТърсенеТърсене
 Дали връзка към форумитеРеференти     ВходВход   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
За журналистите и лекарите

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форуми на българските лекари -> Форум на общопрактикуващите лекари
Автор Съобщение
ptomoff
Site Admin


Регистриран на: 22 Мар 2006
Мнения: 1437

Пуснато на: Чет Юни 29, 2006 11:12 pm    Заглавие: За журналистите и лекарите Отговорете с цитат

В темата "Без Капитация" Dr.Momchilov написа:
Затова много се дразня от мнението на някои журналисти, че ни плащат за да не работим.
Явно че има някакъв проблем, за който журналята си го изкарват на лекарите. Може би заради случая в Русе. Не знам. Но последното безумие беше вчера по бТВ, когато даваха репортаж за една простреляна жена, животът на която бил спасен благодарение на...бързата намеса на органите на реда Evil or Very Mad Rolling Eyes. Може би те са направили животоспасяващата операция?

Започвам да си мисля, че журналистите започват да злоупотребяват с дадената им власт. Но и съсловието си е за бой. Крайно време е някоя съсловна организация да реагира. Да се създава ПР, а не да се роят професионалните организации.
Върнете се в началото
lionРегистриран на: 28 Мар 2006
Мнения: 217

Пуснато на: Нед Юли 02, 2006 3:06 pm    Заглавие: За журналистите и лекарите Отговорете с цитат

Докато на Кехаята му е широко около врата и си му върви "бизнеса" ще е така. Докато не се пробуди съзнанието на колегите ще е така. Дано това не стане когато стигнем дъното.
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Пет Юли 07, 2006 12:01 pm    Заглавие: За журналистите и лекарите Отговорете с цитат

Мисля, че подходът трябва да е различен Налага се да привлечем журналистите на наша страна. Без тяхна помощ няма да минем. Те хората си търсят материал за работа.
Върнете се в началото
aippmpРегистриран на: 05 Апр 2006
Мнения: 19

Пуснато на: Пет Авг 25, 2006 11:13 am    Заглавие: Аман от побеснели журналисти! Отговорете с цитат

Джипита искат да им плащаме бензина
Има и случаи, в които джипитата искат от пациентите, за които се грижат, да им платят разноските за пътя от кабинета до адреса на болния при домашно посещение. Някои искали да им се броят пари за бензин на личното возило, други - за такси, трети искали 10-20 лева за визитата. Иначе личните лекари са задължени да посещават пациентите си при нужда и тези разходи трябва да поемат сами - за тях здравната каса им плаща за брой записани пациенти, което е основна част от доходите на джипитата. Най-новата хитрост за изкарване на пари от лекарите била да искат пари за прегледите на новородени преди да излезе ЕГН-то на малкия човек. Те казвали на родителите, че няма как да си получат парите от НЗОК, защото бебето още нямало ЕГН. Това не е вярно, ние получаваме отчет от самата болница с номера, с който е записано раждането, и няма проблем да платим прегледите и всички манипулации, обясниха от касата. Обикновено получаването на ЕГН отнема около месец и през това време родителите трябвало да плащат по 20-30 лева за преглед на бебето на медиците, които ги заблуждавали.
Колеги , това е препечатка от днешния брой на в."Монитор" . Не знам , от жегата ли или от нещо друго , но някои журналисти отново започват да побесняват срещу личните лекари ! Къде дреме БЛС и кога ще ни защити от подобни журналистически гадости!!! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Върнете се в началото
ptomoff
Site Admin


Регистриран на: 22 Мар 2006
Мнения: 1437

Пуснато на: Пет Авг 25, 2006 3:10 pm    Заглавие: Re: Аман от побеснели журналисти! Отговорете с цитат

aippmp написа:
...и кога ще ни защити от подобни журналистически гадости!!! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Нали знаеш, да чакаш от умрял писмо, от к**ва пари и от БЛС защита Mr. Green.
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Пет Авг 25, 2006 3:40 pm    Заглавие: За журналистите и лекарите Отговорете с цитат

С този материал авторите ми приличат на погребални агенти, които печелят от нещастието на хората - в случая на колегите, които вместо да спечелят от труда си се налага да реализират загуби. Много ясно, че парите, които се отпускат са за пакета услуги. Пациентът като иска домашно посещение би трябвало да подсигури транспорт. На запад е казуистика да се ходи по домовете. Но трябва да призная, че транспортът почти винаги си го поемам сам, а това е много сериозно перо, което е твърде трудно да се осчетоводи. За бебетата господата трябва да знаят, че едва ли някой ще си позволи да иска пари, обслужваме си ги безапелационно и не знаем дали после ще ги запишат в практката. Но и да поискат пари е напълно законно, защото незаписаният пациент е частен и следва да заплати по тарифата за частен преглед.
Evil or Very Mad Бе що не поискат тия нещастници безплатни погребения или безплатен хляб, ами са се заяли с нас!?
Върнете се в началото
ptomoff
Site Admin


Регистриран на: 22 Мар 2006
Мнения: 1437

Пуснато на: Нед Авг 27, 2006 8:33 am    Заглавие: За журналистите и лекарите Отговорете с цитат

fotografa написа:
Evil or Very Mad Бе що не поискат тия нещастници безплатни погребения или безплатен хляб, ами са се заяли с нас!?
Защото гробарите са много яка мафия, а хлебарите имат съюз, който да ги защитава, а лекарите имат само една абревиатура (БЛС).
Върнете се в началото
СладкатаРегистриран на: 26 Юни 2006
Мнения: 6
Местожителство: гр.Пловдив

Пуснато на: Чет Сеп 07, 2006 10:34 pm    Заглавие: МЕДИИТЕ КЪМ ЛЕКАРИТЕ Отговорете с цитат

НЕСПРАВЕДЛИВО Е НЕГАТИВНОТО ОТНОШЕНИЕ НА МЕДИИТЕ КЪМ ЛЕКАРИТЕ.Поводът – едно рекламно вестникарско каре, което призоваваше за обществен контрол над лекарите, се преля в сдружение. Жертвите на грешки и лекарските постижения ще делят територия в дейността му. Честта на достойните медици ще се брани от неговите идеолозите, а качеството на лечение ще е основната му цел. Сдружението щяло да осъществява граждански контрол над лекарите с медийното партньорство на столичен ежедневник.

Ако за всички тези неща нямаше съсловна организация, призвана от закон да го прави, щеше да звучи съвременно. Ако зад новата “инициатива” не стоеше човек, който публично нарече български лекари “скотове”, щеше да звучи морално. Ако медицинските светила, вписали първи имената си в сдружението, бяха подели дискусия в етичната комисия на БЛС – тогава вече щеше да звучи достойно!
Това са думите на председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов от 16.02.2006 а това е преди случая в Русе
Върнете се в началото
СладкатаРегистриран на: 26 Юни 2006
Мнения: 6
Местожителство: гр.Пловдив

Пуснато на: Чет Сеп 07, 2006 10:37 pm    Заглавие: За журналистите и лекарите Отговорете с цитат

така ,че определено не им е това "проблема" поне за мене ....
Върнете се в началото
fotografaРегистриран на: 23 Мар 2006
Мнения: 1383

Пуснато на: Пет Сеп 08, 2006 6:04 pm    Заглавие: За журналистите и лекарите Отговорете с цитат

Оставам без думи пред такава наглост и арогантност. И мога ли все пак да знам името на това сдружение?
Върнете се в началото
СладкатаРегистриран на: 26 Юни 2006
Мнения: 6
Местожителство: гр.Пловдив

Пуснато на: Пет Сеп 08, 2006 11:22 pm    Заглавие: МЕДИИТЕ КЪМ ЛЕКАРИТЕ Отговорете с цитат

…При интерпретиране на различните случаи, подходът трябва да бъде професионален, защото трябва да се познават нещата, независимо от това в каква сфера сме. Малко са тези, които знаят (от правна гледна точка) какво означава лекарска грешка. Искам да кажа, че лекарски грешки се допускат - и в САЩ и във Франция, но у нас има една сериозна тенденция срещу лекарската общност като цяло, която всъщност непрекъснато се грижи за цялото общество.

Това не е благоприятно нито за обществото, нито за лекарите. Загубата на доверие в резултат на прецедентите - на всяка цена да правим изводи, преди да са се изказали компетентните органи, не е адекватно на ситуацията, в която се намираме. Без съмнение в нашето здравеопазване съществуват сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени. Най-лесно е да се отправят упреци към българските лекари.

Контрол, самоконтрол, регулация, саморегулация – това са процеси, които текат не само в България и аз искам да кажа, че с този финансов ресурс от гледна точка на достъпност и качество на медицинската помощ, българските лекари правят невъзможното, за да осигурят тази достъпна и според мен много качествена помощ, без да нарушат необходимите стандарти.

Тази професия е саморегулираща се в целия свят. Терапевтичният подход и свободата на отношенията между лекарите и пациентите е водещото в тази професия, а ние унищожаваме тази свобода в този момент. Дори по начина, по който представяме определени случаи, които трябва да бъдат наказани, ако се докаже вина. Но не и да правим настройка в обществото срещу онази голяма част от българските лекари, които и в този момент се грижат за българските пациенти.

Това, което отличава лекарската професия от всички останали е отношението на отговорност, което лекарите имат към обществото и това е в световен план. Няма нищо лошо да се съобщават определени случаи. Аз мисля, че в тази посока засилването на обществения контрол е необходимо, но е много важно да направим адекватни изводи от гледна точка на ситуацията, в която се намираме.

В България се лекуват 1 300 000 пациенти в болничните лечебни заведения. Българските пациенти получават адекватна помощ. Ние правим изводи като се базираме на данни, които могат да бъдат доказани и потвърдени от саморегулиращата се структура, каквато е БЛС и от правните органи, а изведнъж в медиите всички лекари са под общия знаменател на 5 случая.

Не само в България е така - лошите новини, са добрите новини за журналистите. Но честно би било да лансираме в момента и по-голямата теза, че в България се лекуват над 1 300 000 българи, които получават адекватна медицинска помощ в условията на финансова криза, благодарение на българските медици.

Искам да попитам всички медии - за колко случая съобщихте? И когато един водещ журналист излиза с такива твърдения за лекарите, бих ли могъл аз да заявя /ако все пак журналистите звучат неправомерно и непрофесионално, некомпетентно когато става въпрос за лекарски грешки и не се разбира това понятие/, че има - използвам същия термин-“ скотско отношение” на журналистите към българските лекари.

Аз мисля, че не е необходимо така да се използват мненията на определени журналисти, които са се доказали или не са се доказали във времето, за да обвиняват медицинското съсловие. Искам да кажа, че е жестоко обидно за едно цяло българско съсловие, което обслужва българските граждани в България в условията на недофинансиране.

Начинът, по който се представят нещата в тази публикация, е унизителен за българското общество. Имам леко разочарование и от начина, по който някои колеги интерпретират лекарската професия. В крайна сметка лекарската професия е саморегулираща се и единствената /ако могат журналистите да посочат друга такава професия/, в която има наказани.
Върнете се в началото
ptomoff
Site Admin


Регистриран на: 22 Мар 2006
Мнения: 1437

Пуснато на: Съб Сеп 09, 2006 11:11 am    Заглавие: Re: МЕДИИТЕ КЪМ ЛЕКАРИТЕ Отговорете с цитат

Сладката написа:
Искам да попитам всички медии - за колко случая съобщихте? И когато един водещ журналист излиза с такива твърдения за лекарите, бих ли могъл аз да заявя /ако все пак журналистите звучат неправомерно и непрофесионално, некомпетентно когато става въпрос за лекарски грешки и не се разбира това понятие/, че има - използвам същия термин-“ скотско отношение” на журналистите към българските лекари.
Докато сред журналистите битува фразата "Не е новина, когато куче ухапе човек, а когато човек ухапе куче" или в случая с лекарите "Не е новина, когато лекар излекува пациент, а когато пациент на лекар умре", журналята ще си пишат безнаказано и ще правят изводи от частното към общото, което между нас казано е доста типично за българския манталитет.

Сладката написа:
В крайна сметка лекарската професия е саморегулираща се и единствената /ако могат журналистите да посочат друга такава професия/, в която има наказани.
Не могат вкиснали се от корупция прокурори да накажат, защото прокурорите си имат силно лоби навсякъде в парламента, в съдебната власт, ако щете и сред журналистите. А лекарите си имат Кехаята.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум Автор Отговори
Благодарност към лекарите, притекли се на помощ на Корфу. Книга за похвали и оплаквания Last Minute Travel 0 Вто Май 12, 2009 12:44 pm
град Казанлък меката на лекарите Книга за похвали и оплаквания vassko 1 Сря Ное 04, 2009 11:24 am
Охулването на лекарите Форуми на лекарите специалисти pramed 3 Вто Ное 28, 2006 11:02 pm
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форуми на българските лекари -> Форум на общопрактикуващите лекари Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Посещавайки този сайт, вие се съгласявате той да използва бисквитки. Ако не сте съгласни, напуснете сайта и изтрийте бисквитките през настройките на вашия браузър.
Още информация. Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB